Inlägg från: Nippertippan |Visa alla inlägg
  • Nippertippan

    Vi som väntar marsbebis 2012 :-)

    Stinis83 skrev 2011-10-15 22:03:21 följande:
    Wielkip, det var precis så gott som jag trodde, om inte godare! En kollega såg att det fanns på Ica, men av ren princip vägrade jag köpa det 6:e oktober. Men det var okej att smaka av hans julmust. Och det var verkligen himmelskt gott, som att dricka jul. Dock blev jag sugen på glögg.

    Jag tycker det är stört att det säljs julmust såhär tidigt, men vad jag (just nu) tycker är ännu mer stört är att om de nu säljer julmust så kan de väl lika gärna sälja lussebullar?! Varför sluta vid bara julmust när det finns gravida som har cravings på lussebullar? ;)
    Finns det glögg som är helt alkoholfri som vi får dricka det är något jag funderar kraftigt på som kan bli ett stooooort problem...
  • Nippertippan

    Varning för barn mässan i malmö imorgon. Någon mer som ska dit?
    Känner på mig att vi kommer bli besvikna efter vi först planerat att åka till stockholm innan...

  • Nippertippan

    Någon som har hittat en bra varmare jacka?
    Hittade en på Nelly.com men skickade tillbaka den första för armarna var jätte trånga, så jag tar en större storlek och tyvärr var den inte bättre. Belv lite ledsen för den var sååå himla fin.

  • Nippertippan
    Kalksten skrev 2011-11-06 17:22:03 följande:
    Hur mkt får man i ersättning vid graviditetspenning? vad är kriterierna för att man ska få 60 dagar?
     Borde inte du kunna få havandeskapspenning redan nu pga av ditt jobb?
    Det är hemskt, men jag har mest klåda på benen och mest på kvällen. Men för mig hjälper det lite att ta en allergitablett så det gör jag med gott samvete.
    Smörjer och smörjer med kräm med för jag är så torr, antar det inte gör saken bättre.
  • Nippertippan
    sweetpea skrev 2011-11-07 20:20:34 följande:
    Jag har köpt Polarn och Pyrets - snygg och varm. Blir nog bra!
    Aha vad bra, har tittat lite på den på nätet. Men hur e det tror du man kan använda den sen trots att man inte är gravid, går det att dra in och grejja utan att man ser låtsasgravid ut?
  • Nippertippan
    faceprimer skrev 2011-11-08 19:15:37 följande:
    Nån annan som ser på Sjukhuset? Handlar om en liten Melwin som föddes i v.24, 23+5. Tror tjejen som är med i programet är en tjej från en av Februari bebis tråden här på FL. 
    Helt otroligt ändå att bebisen är så pass stark att den kan överleva så pass tidigt.  

     
    Det känns konstigt när jag tänker på det, lägg till 2 veckor till det där jag är idag så har jag hållt bebisar i den veckan.
    Jag jobbar med sånna som Melwin. Den minsta jag har varit med och vårdat föddes i 22+5...
  • Nippertippan
    Kalksten skrev 2011-11-08 20:38:46 följande:
    oj men överlevde den bebisen???
    Japp det gjorde hon men inte helt utan kamp om man säger så. Men idag är hon en pigg snart ettåring...
    Så underlig känsla att det jag har i magen har jag hållt ute i verkligheten.
    Men jag säger till vårt sesamfrö att stanna där inne ett bra tag till :)
  • Nippertippan
    Kalksten skrev 2011-11-09 19:31:24 följande:
    Men oj helt fantastiskt ju!och inga bestående men efter det??

    nej man får ju verkligen inte hoppas att någon av oss föder på tok för tidigt!
    Jo vissa med får hon klart, typ att hon kommer aldrig kunna bli elitidrottare pga att hennes lungor är inte helt tipp topp och att hon kommer få ha glasögon men det har jag med trots jag e född i normal tid. Vad man vet nu men sen kan det alltid tillkomma.
    Sen den ena prematuren är inte den andra lik det beror mycket på vad ens problem är när man är liten...
    Men som du sa vi hoppas att alla går tiden ut vad man ska :)
  • Nippertippan
    Wielkip skrev 2011-11-10 11:57:32 följande:
    Från vilken vecka är det STOR chans att bebisar överlever om de föds för tidigt?
    Utan större men alltså.
    Typ att den får ligga i kuvös ett par dagar och sen åka hem?
    I snitt säger man att man måste ligga kvar på sjukhus tills dess att dom skulle varit födda, men det är ett snitt sen finns det som som kommer hem tidigare och dom som får stanna längre. Har avdelningen hemsjukvård kommer man oftast hem tidigare men är fortfarande inskrivna.

    Man säger att man gör aktiva insatser från vecka 23+0 men om en bebis föds i vecka 22+ men visar god livsvilja gör man aktiva insatser där med.

    Ska man födas för tidigt rekomenderas efter vecka 34+ om man nu hade fått välja. Då är allt färdigt, lungorna+ att du fått din sugreflex och så.

    Sen hur bra barnen mår är också beroende på hur väl det har blivit förberett innan med kortison till mamman under tiden i magen.

    Men allt beror på jätte mycket, det ena barnet/prematuren är inte den andra lik. Man blir lika förvånad på jobbet varje dag när man får möta dessa starka små liven...
  • Nippertippan
    Stronza simpatica skrev 2011-11-10 21:42:47 följande:
    Nippertippan: men hur mkt väger de som föds i ve 23+ då? Då måste de väl vara onormalt stora för sin ålder för att klara sig,eller?
    Jag födde ju i ve 33+1 ( min vägde 1760gr)och en på mitt rum födde i ve 28 och då vägde hennes dotter 750gr bara.
    På mitt sjukhus(bor utomlands) fick man ta hem bebisen bara när den var fullt frisk och vägde över 2 kg, alltså här har man inte hemmavård. Min son var kvar i fyra veckor och två av dom (kanske 10 dgr) låg han i kuvös. Vi hade dock tur för han var fullt fridk hela tiden men behövde bara lägga på sig.
    Att bara väga 750 gram i vecka 28 är lite klent så den var nog lite tillväxthämmad. Sen kan det variera väldigt mycket. Men en vecka 23 -24 väger runt 500 g ungefär.
    Nej dom behöver inte vara onormalt stora för att klara sig. Det handlar egentligen mer om hur väl förberedd mamman är när hon kommer in med hotande förlossning.
    I region skåne där jag bor och arbetar säger man att bebisar som väger över 2500g behöver inte ligga på neonatal eller vara inskriven där iaf. Väger man mellan 2000 och 2500 kan man oftast vara med mamma men vara inskriven och få hjälp med tillmatning och så för man ser ofta att dom har lite problem med blodsockret. Kuvösen beror mycket på hur duktiga dom är på att hålla värmen. man säger att ca i vecka 34 är man färdig, man har sin sugreflex, man kan hålla värmen någerlunda bra samt att lungorna är färdiga. Sen i Sverige använder man sig mycket av en värmesäng, som en uppvärmd vattenmadrass då ligger man i en säng men extra värme underifrån men man slipper den stora "muren" kuvösen.

    Men även om man klarar en vecka 23 är det ingen dans på rosor den vägen. Jag skulle inte vilja få ett barn i dom tidiga veckorna för den pendlar varje dag allt kan vända på en timme. Men det är otroligt att dom räddas ändå.
Svar på tråden Vi som väntar marsbebis 2012 :-)