• Daysis

    Vi som väntar marsbebis 2012 :-)

    Ang viktnojja.. 

    Det är nog tyvärr ganska vanligt att många går upp alldeles för mycket under graviditeten så kanske är det därför barnmorskorna är lite för på när det gäller det. Min moster har jobbat på förlossningen många år och hon säger att det är de kvinnor som har mest övervikt som oftast har de mest komplicerade förlossningarna, så det är ju oxå en aspekt.

    Men som barnmorska måste man ju kunna formulera sig utan att kränka någon, och det där med vikt är ju faktiskt ofta en ganska känslig fråga för många av oss. Jag har oxå ca 10 kg övervikt från start nu och jag vet ju det och försöker tänka på det, men kommer nog oxå bli riktigt förnärmad om min barnmorska börjar prata en massa om det. Jag har inte varit på inskrivning än så vi får väl se hur det går..  Under min förra graviditet behövde jag inte ens väga mig på mvc, så jag hoppas nästan att jag slipper nu oxå, fast då hade jag ju iofs inte 10 kg övervikt heller..  

  • Daysis
    Kalksten skrev 2011-08-11 14:54:39 följande:
    I tisdags fick vi komma in till gyn och göra en akutundersökning, pga av lilla blödningen och bruna flytningar. Fy fan vilket dygn det var...fruktansvärt men vilken ENORM lättnad och glädje det var när vi fick se den lilla bönan och hjärtat som slog!!!
    En bebis var det som var 7,3 mm lång och det innebar att vi räknat precis rätt i tid för befruktning och BF, är idag på 6+6 i morrn går vi in i vecka 8.

    Idag är jag dock åter ledsen för helt plötsligt kom det blod färgade flytningar IGEN =( vart helt förtvivlad...

    Men på gyn trodde de inte att det var någon fara efetersom jag haft så nu tidigare i evckan och att jag inte har någon smärta....usch fy fan är ju ändå lite orolig...fick komma ner om jag vart för orolig vilket känns skönt...de har öppet dygnmet runt så vi har tydligen gynakutmottagning här vilket är skönt.

    Vill må illa som fasiken, precis som i morse och igår....för de säger sköterskorna...så långe man mårt illa är det bra trots små blödningar.

    Usch fy fan håll tummarna för vårt lilla knyte!!
    Det är säkert ingen fara, om du har sett ett hjärta så är ju sannolikheten för att det skulle vara något tokigt väldigt liten! Men måste ändå vara jobbigt att få blödningar, jag har aldrig haft det själv, men antar att jag oxå skulle bli jätteorolig om jag fick det.

    Håller oxå tummarna för ert knyte o hoppas att blödningen går över o du börjar må illa igen   
  • Daysis

    Jag längtar oxå fruktansvärt mycket efter att se bebisen, ska försöka tigga till mig ett VUL eller tidigt UL när jag är på inskrivningen. Och får jag inte det så går jag nog oxå privat, känner att jag absolut inte vill berätta på jobbet innan jag vet att allt är okej, vet inte riktigt varför det känns så viktigt, men det bara gör det av någon anledning...

    Chetti - På södra sidan finns ju även ultraljudsbarnmorskorna i Liljeholmen (www.ultraljudsbarnmorskorna.se). Dit kommer jag nog att gå hade jag tänkt om jag inte får på min mvc.

    Såg att ni pratade om att vara frysen, jag fryser oxå mer än vanligt nu i början av graviditeten. Men av erfarenhet vet jag att det kommer att förändras längre fram Förra gångerna kändes det verkligen som jag hade en kamin i magen sista två månaderna och ännu värre blev det nästan när bebisen var född och jag ammade. Kändes som att det var tropiskt inomhus fast det inte var mer än 22 grader.  

  • Daysis
    Lyckobebisen skrev 2011-08-13 18:30:10 följande:
    Tjejen har som håll, ibland på ena sidan, ibland på båda och det känns tydligen som ihållande håll.. Är det någon som har så? eller vet varför det kan kännas så?
    Är det när hon anstränger sig eller kommer det bara ändå utan anledning? Har inte haft håll själv men konditionen har ju försämrats ganska markant, vilket tydligen är ganska normalt. Så kanske får man även lättare håll då, bara en tanke..
  • Daysis

    Såg att ni pratade om igångsättning och faror för barnet med att gå över tiden.. Jag gick över 15 dagar med min första och jag kan säga att man går på väldigt täta kontroller dom där sista två veckorna och kollar bebisen med ultraljud att navelsträngen t ex inte är runt halsen och att den mår bra. Så jag tror att det är ytterst ovanligt i Sverige att bebisar dör för att man går över tiden, för mår den inte bra blir man ju igångsatt. Sen tror jag generellt sett att förlossningen blir lättare om den får komma av sig själv och så här i efterhand är jag glad att jag inte hann bli igångsatt för det pratades lite om det eftersom jag hade problem med mina njurar.

    Sen ser jag att några är sugna på att föda i vatten. Vet ni hur lätt det är att få den möjligheten? Under min förra förlossning satt jag i badkaret de två sista timmarna och klev upp när krystvärkarna kom, och jag kan säga att varmt bad är så mycket bättre smärtlindring än lustgas, iaf för mig. Hade lustgas med ettan men slapp den helt eftersom jag satt i badet med tvåan. Det jobbiga var ju att jag var tvungen att kliva upp och det hade ju varit så mycket skönare om man hade fått sitta kvar. Så jag hoppas verkligen att man skulle kunna få föda i vatten.. Men en annan aspekt är ju oxå att har vattnet gått så får man ju inte bada, och då går väl möjligheten att föda i vatten bort per automatik, eller?

  • Daysis
    enlitenbitkaka skrev 2011-08-13 22:22:26 följande:
    Det är ytterst ovanligt att man behöver avbryta sin graviditet pga fosterskador också men det har hänt oss. Så det där med statistik och risker har jag inte mycket för och tänker inte ta några som helst risker. Den här gången SKA vi komma hem med ett friskt levande barn.

    Sen tror jag precis som du att en normal förlossning är att föredra om man inte drabbats av komplikationer eller liknande.
    Ja, jag förstår dig absolut, i din situation hade jag nog tänkt precis likadant!!

    Men har man inga dåliga erfarenheter i bagaget och är frisk så är det nog bättre att gå över tiden lite än att bli igångsatt.
  • Daysis

    Oj, vad sugen jag blev på pizza nu när ni pratar om det.. Men nu är det lite försent, får ta en ostmacka istället..

    Chetti, inte behöver du be om ursäkt för gnäll, det är ju det tråden är till för, delvis iaf

    Jag har oxå lite jobbångest idag, imorgon börjar allvaret efter sex veckors ledighet. Brukar oftast tycka att det är roligt att komma tillbaka, men tror att det känns lite extra jobbigt  nu när man går o bär på en så stor hemlighet. Min tidigare ganska svullna mage har iaf sjunkit tillbaka något så det syns inte alls om jag bara har lite diskreta kläder på mig, så ska försöka att inte berätta än iaf.. Får se hur länge jag kan hålla mig.. Har ni andra berättat på jobbet ännu?

    Plockepinn - Hur tror du att dom kommer att reagera på ditt jobb när du berättar då? Om det är mycket tjejer kanske det även är flera gravida? Jag har oxå en hel del tjejer på mitt jobb och flera gravida, det positiva är ju att man inte är ensam men lite jobbigt för arbetsgivaren oxå att många försvinner samtidigt..

  • Daysis
    Plockepinn skrev 2011-08-14 23:04:30 följande:
    Daysis: Angående att berätta på jobbet, jag har redan sagt till dem som var på plats de gångna två veckorna, de tog det positivt. Ringde dock till chefen, så att hon skulle få info allra först. I övrigt är det nog bara en till som i såfall skulle kunna vara gravid (fast jag tror inte det, när man läser om vindrickande på FB etc.. ;)), det har varit lite i vågor, några är mammalediga just nu. Många är "färdiga".
    Skönt att de var positiva, det blir ju så mycket roligare då! Jag tror att de kommer ta det positivt på mitt jobb oxå, trots att det förmodligen kommer bli lite svårt att hitta en bersättare.. Men min chef är själv småbarnsmamma så hon har nog ganska stor förståelse..
    Coriander skrev 2011-08-14 23:29:21 följande:
    Klart det finns sjukhus i Sverige också där man kan föda i vatten! Det kan ju inte vara förbjudet där? 
    Här i Finland finns det två sjukhus där det finns badkar man kan föda i. Annars får man faktiskt ta
    med ett eget birthing pool och fälla upp det på rummet, som de INTE kan förbjuda en att använda. De kan förbjuda en att föda i sjukhusets badkar, men inte i din egen. Det är din kropp och din egen pool. 
    Har läst på flera sidor och överallt står samma sak, att det inte är tillåtet med vattenfödslar på svenska sjukhus. Och anledningen sägs vara enligt följande:
    "Efter en period av ökat intresse för vattenfödslar på svenska förlossningskliniker dog 1993 ett barn under en hemförlossning i vatten och efter denna händelse förklarade Socialstyrelsen att vattenförlossningar är olämpliga och detta efterlevs ännu på svenska sjukhus."
    (http://se.babycenter.com/pregnancy/labourandbirth/waterbirth/whatresearchsays/#2)

    Föder man hemma får man ju göra som man vill, men sjukhusen är det tydligen socialstyrelsen som bestämmer över, och då är det bara att anpassa sig. Jag kommer dock ändå ta upp detta med min bm, och tycker själv att det är lite konstigt att detta förbudet baseras på att en bebis dog för 18 år sen, och detta dessutom inte skedde på ett sjukhus utan i hemmet. Aktuell forskning visar ju att det inte är farligare att födas i vatten än på land.

    Däremot har rekommendationen att inte bada efter att vattnet har gått tagits bort efter en studie som gjordes 2009 som visade att det inte ökar infektionsrisken. (Står om det på samma sida som jag länkade till ovan.) 
  • Daysis

    Jag har föresten jobbat min första dag idag efter semestern och det gick toppen, har inte mått illa på hela dagen och varit jättepigg! Blev dock lite illamående när jag kom hem och även jättetrött, men huvudsaken är ju att det är bra på jobbet, för nu är det ju bara o vila

Svar på tråden Vi som väntar marsbebis 2012 :-)