Shura ställer in Popaganda-spelning
Forum Arbetslivet - Gravid
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Avslag graviditetspenning, vilken typ av sjukskrivning godkänner FK?

  Ons 3 aug 2011 22:15 Läst 13027 gånger Totalt 21 svar
  tingel­ingtin­geling
  Visa endast
  Ons 3 aug 2011 22:15

  Jag har fått avslag på min ansökan om  graviditetspenning, skickade även in omprövning med även avslag där.
  Så j-a arg blir jag...!  Har hört att dom blivit jättehårda mot just handel och är stenhårda.Jobbar innom handel, lyfter tunga kartonger hela dagarna, klättrar på stegar, upp och ner i lådor, står hela dagar, kan ej ta pauser pga ensamarbete mm. Skrev väldigt ingående vad jag gjorde med antal lyft och kg per lyft osv, alla som läste sa att jag MÅSTE få det med tanke på hur tungt det är! Även min chef intygade det. Men nopp!! FK ansåg att jag kan få hjälp med uppgifter TROTS att jag skrev att jag ej kan delegera mina uppgifter till annan personal osv...

  Suck, blir sååå trött.. Ska föda om 2 månader och käänner mig riktigt tung.. Funderar nu på att gå till läkaren, och försöka få sjukskrivning, som finns hos barnmorskan, men frågan är vilken typ av sjukskrivning godkänner FK? Har hört att dom inte godkänner graviditetssyndrom!?!?!? Vad ska jag då "hävda för symtom" hos läkaren för att få igenom det? Brukar ALDRIG fiffla med sjukskrivning och så, men känner mig såå besviken på FK att jag vill det nu och framförallt för att det inte känns säkert för bebisen!!!

  Är det någon som har erfarenhet från en sjukskrivning som gått igenom? Och vad skrev läkaren?

 • Tor 4 aug 2011 09:41 #11

  jag blev sjukskriven för fogar och rygg i v. 24, jobbar som vikarie och det fanns inte möjlighet till omplacering även fast jag jobbar åt ett bemanningsföretag.
  Fk godkände dock inte sjukskrivningen då d ansåg att iom att jag inte behövde kryckor för att ta mig fram kunde jag jobba ändå (uska).
  Men d släppte däremot igenom min GP utan krångel...

 • Tor 4 aug 2011 09:47 #12

  Usch blir orolig för sådana här trådar....Jag har inte plussat än men tänker lite framåt.
  Jobbade inom vården förut och fick sjukskrivning fram tills bebisen kom pga att jag jobbade på en avdelning där man lyfte tungt och sprang med bårar i korridoren osv. från v26 fram tills hon kom. En annan komplikation som jag fick i v30 var svår karpaltunnelsyndrom och fick gå med skenor på handlederna dygnet runt.
  Idag har jag ett kontorsjobb där jag sitter i en växel mao måste använda händerna hela tiden....Plus att jag sitter eller står hela dagen och har ca 5 mil enkel resa med bil....
  Antar att det blir att börja jobba in timmar redan nu då så man kan ha semester i fem veckor innan man föder???

 • Tor 4 aug 2011 09:59 #13
  TheFamily skrev 2011-08-04 09:47:10 följande:
  Usch blir orolig för sådana här trådar....Jag har inte plussat än men tänker lite framåt.
  Jobbade inom vården förut och fick sjukskrivning fram tills bebisen kom pga att jag jobbade på en avdelning där man lyfte tungt och sprang med bårar i korridoren osv. från v26 fram tills hon kom. En annan komplikation som jag fick i v30 var svår karpaltunnelsyndrom och fick gå med skenor på handlederna dygnet runt.
  Idag har jag ett kontorsjobb där jag sitter i en växel mao måste använda händerna hela tiden....Plus att jag sitter eller står hela dagen och har ca 5 mil enkel resa med bil....
  Antar att det blir att börja jobba in timmar redan nu då så man kan ha semester i fem veckor innan man föder???
  jag har också kontorsarbete men hade inga problem men sjukskrivningen ändå, men kan varit pga stor risk för förtidsbörd.
  förhoppningsvis så kommer du inte må dåligt på något sätt och det kommer gå bra =)
  har förstått att FK bara godkänner sjukskrivng om det innebär risker för barnet,som exemtel ryggont är en vanlig "komplikation" och inge farligt för barnet. sammandragningar och dyl kan vara farligt.
 • Tor 4 aug 2011 10:02 #14

  Jobbar i vården och var sjukskriven från vecka 15 på grund av foglossning, gick med kryckor större delen av graviditeten. Sen skrev min chef ett intyg om att det inte gick att omplacera mig samt att jag intygade antal lyft och vikt som jag lyfte per arbetspass när det blev dags för HP.

  Fick kämpa för sjukskrivningen men hade en bra läkare som inte gav sig tack o lov men HP blev det aldrig några problem med. 

 • Tor 4 aug 2011 10:09 #15

  Jag blev nekad hp trots att jag hade mycket och starka sammandragningar. Jobbade med utåtagerande barn och ungdomar men inte ens risken för en spark i magen (fick min ogravida kollega) gjorde så jag fick hp. Men det gick, på nåt sätt, och idag har jag två sötnosar:)

 • Bamboo­n
  Visa endast
  Tor 4 aug 2011 11:24 #16

  Jag har sjukskrivit mig 2 gånger i taget sen gått tillbaka några dagar sen sjuk o jobbet betalar!

 • Mimmi8­6
  Visa endast
  Fre 5 aug 2011 00:47 #17

  Har hört att de blivit hårda över huvud taget oavsett yrke..hört flera blviit nekade inom vården tex.

  Flera trodde inte jag skulle få beviljad hp.

  Men jag skrev 2-3st A4 papper om HUR jag upplvede en HEL arbetsdag och en HEL arbetskväll samt olika moment och på ett ungefär hur det såg ut, tunga lyft, trånga utryummen, agressiva patienter m.m
  Jobbar inom vården som uska.

  Fick beviljat efter 2v.. så de var snabba på att skicka hem svar. Lovar att jag pusta ut ganska mkt :)

  Min chef fyllde också i ett papper och intygade antal tunga lyft, samt skrev att det inte gick att omplacera mig då alla avd såg likadana ut med samma vådtyngd.

  Hade jag blivit nekad har jag personligen bjudit in en från fk, för att be denne göra mitt jobb en hel dag och en hel kväll.. jag hade aldrig gett mig! :)


  _-*-_BF 110911<3
 • Fre 5 aug 2011 01:57 #18

  Jag blev förbjuden att jobba redan från dag 1. Enligt arbetsmiljölagen så är mitt jobb för farligt och därmed olagligt att vara på som gravid. Trots lagstiftning mm så ville fk inte betala till en början trots min rätt till det. Dom sa att jag har rätt till det men dom var som inte ritkigt räker på om jag verkligen var gravid ändå, trots intyg från barnmorskan. Så jag fick ringa dit och gorma lite (vilket inte var så svårt med alla gravidhormoner i kroppen =P ) och då löste sig allt till slut.
  Kanske det funkar att ringa eller gå och träffa en handläggare så det löser sig för dig. Lycka till!

 • Fre 5 aug 2011 14:20 #19

  Jag jobbar i mataffär, har varit 50% sjukskriven i 5 veckor pga foglossning - skitont i samband med arbetet!
  Är idag 100% sjukskriven pga fogarna och onda sammandragningar som kommit senaste veckorna. Jag var med orolig att det inte skulle gå igenom hos FK men det har inte varit några problem.
  Läkaren skrev att jag hade ont och vissa dagar svårt att resa mig ur sängen, svårt att gå pga smärtan och att jag har ett tungt arbete.

  Jag har en veckas sjukskrivning kvar, sen går jag på Graviditetspenning (fick 100% utan krångel där med, men en kollega som har samma jobb och samma arb. uppgifter och skulle föda 2 månader innan mig fick bara 50% graviditetspenning).

  Om du pratar med en läkare så ta upp att ditt jobb är mycket tungt, mycket klättra stegar och bära osv, och att du inte orkar med det, ont i rygg och magen är i vägen vilket gör att du har svårt att hålla balansen osv.

 • Freja0­811
  Visa endast
  Fre 5 aug 2011 14:24 #20

  Jag jobbar i en ica-butik, och när jag väntade dottern, ansökte jag om HP för att det var mycket tunga lyft, gick/stod mycket.
  Fick avslag med svaret att det är inte så jobbigt om man är i kassan och jobbar så då kunde jag vara där.

  För mig var det visst jobbigt att vara i kassan, hade jättestor mage, och är inte lång, nådde inte fram till kassan nästan.

  Fick stå upp hela dagen, för satt jag ner så nådde jag absolut inte fram.

  Tycker det är diskriminering mot oss som arbetar inom handeln, de anser att det inte är något "krävande" jobb.

 • Tis 25 jun 2013 14:12 #21

  Jag jobbar som barnskötare i förskolan med barn 1-3 år. Det är lyft upp och ner från skötbordet, matstolarna, gungorna etc. Böja sig ner och hjälpa till med på- och avklädning i hallen. Upp och ner med alla stolar och saker på golvet varje dag före och efter städ (som vi har mitt på blanka förmiddagen). Vi har även mathantering då min avdelning får mat i värmeskåp som kommer med taxi varje dag, då matbleck/kantiner med mat skall hanteras.

  Jag fick beviljar halv graviditetspenning. Det tråkiga är att jag kan ju inte ens 4 timmar om dagen överlämna mina arbetsuppgifter till nån annan .Vi gör ju allihopa redan samma saker. Jag kan inte ta hand om andras barn och garantera deras trygghet och säkerhet genom att sitta på en stol och titta på barnen.

  Det känns som om FK lever i en skyddad värld och har noll koll på hur andra yrken utövas... 

Innehåll

Innehåll


Innehåll

Följ oss på instagram!