Inlägg från: vittra |Visa alla inlägg
  • vittra

    Har ni använt er av 5min metoden??

    Är du medveten om att du placerat tråden i attachment parenting forumet..? Jag kan nog svara för alla här när jag säger att de som har ett förhållningssätt i stil med AP, de använder inte 5mm helt enkelt.

  • vittra

    Nej det hoppas jag då rakt inte att 50% behandlar sina barn så illa! Skönt att du blev förvånad då

  • vittra

    Jag tycker dock att andelen har minskat avsevärt de senaste åren, den har ju öppet kritiserats även av fleratalet experter och många inom bvc har slutat råda om metoden. Jag tycker inte alls att den är lika använd längre, men tyvärr så finns det ju fortfarande stolpskott som använder den mot bättre vetande

    Vår massiva "häxjakt" (som det kallas ibland hihi) här på forumet hoppas jag har bidragit till en del också, jag vet att många har ändrat sig från att ha påbörjat eller varit på väg att påbörja metoden till att ta avstånd från den efter att ha läst och skrivit i trådar här.

  • vittra
    brunöga 72 skrev 2011-08-15 22:40:40 följande:

    Vi använde en variant av 5-minutersmetoden till våra 3 barn, utifrån hur Anna W beskriver den i Barnaboken. Jag har förstått att hon på senare år fått mycket kritik för utvecklingen av metoden, men jag är inte så insatt i vad denna kritik gäller.

    Metoden funkade toppen på våra 3 barn, och de lärde sig tidigt att sova själva. Vi väntade nog aldrig 5 minuter med att gå in, det är ganska lång tid när ett barn skriker, men vi använde oss av principen att gå in och lugna tyst o utan dramatik, och sedan gå ut igen. Mina barn är idag 8, 16 & 18 år, 3 härliga och harmoniska ungar! Glad


    Nu blandar du nog ihop, för det är inte Anna W som har utformat 5mm, han som gjort den heter Berndt (stava?) Eckerberg. Anna Wahlgren har däremot gjort "sova hela natten" och det är ett helt annat tillvägagångssätt, betydligt mer invecklat med olika verktyg som buffning, vagning, ramsan, solfjädern, tryckpressen osv.
  • vittra

    Ja för att inte tala om det strikta rutinmässiga schemat som man ska lägga upp även för dagtid.

  • vittra
    Dr Mupp skrev 2011-08-16 15:16:07 följande:
    Vet du det löser sig av sig själv. Just nu behöver hon amma för att komam till ro, snart räcker det med att sitta/ligga brevid och innan du vet ordet av det så räcker det med att pussa godnatt. Alla t har sin tid. Jag har aldrig metodat mina och har tre barn som somnar själva och sover hela natten och en som somnar med nån av oss brevid och vaknar ibland en gång per natt.
    Har inget att tillägga till detta
  • vittra
    paisleys skrev 2011-08-16 20:07:53 följande:
    Hon är 4 månader.
    4 månader?! Så tidigt ska man öht inte ens starta någon metod. Hon är ju jätteliten ännu! Vad är det som börjar bli jobbigt med amningen menar du? Kan säga att jag kan inte ens amma min 11-månaders till sömns längre, fast jag skulle vilja just för att det är så otroligt lättsamt
  • vittra
    paisleys skrev 2011-08-16 20:13:20 följande:
    Säg inte de ;) själv ammades jag till jag var 6 år. och det kommer inte hända här kan jag lova Börjar tycka amningen känns jobbigt på kvällarna, ikväll låg hon 75 min vid bröstet innan hon somnade. Jag har försökt fått henne att ta napp, det vägrar hon (har försökt sedan hon var 2v med jämna mellanrum) Det börjar kännas som en stress för mig och att jag aldrig får nån enstaka stund för mig själv. Många av mina vänner har kört 5 min metoden men tycker inte det känns riktigt rätt, så det känns inte aktuellt. Men något måste ändras, jag orkar inte ligga och amma henne till sömns varje kväll, skulle vara skönt för både mig och min sambo om hon kunde nattas av honom med. Vagnen är bara att glömma, det är sällan den duger. Jag känner mig fruktansvärt idéelös
    Fast då är hon nog hungrig... då är ju inte problemet att amma till sömns utan att du känner att amningen i sig är jobbig. Hon har förmodligen en ökningsperiod, och behöver amma mycket för att öka på produktionen lite.
  • vittra
    Lazyass skrev 2011-08-16 20:37:48 följande:
    Jag provade med min son men det var helt fel. Det gick inte alls och om jag skulle ha suttit i 5 min som "man ska" så hade hjärtat gått sönder på mig. Han var helt hysterisk. Vi gav upp det där och han somnar fortfarande i vår säng med mig brevid sig.  Vet faktiskt inte hur jag ska bära mig åt för att han ska sova i egen säg OCH somna utan mig.
    Ja det var ungefär så det gick till när vi "provade" metoden också... gudarna ska veta att sömnen knappast har varit rolig med någon av våra, det hade ju varit en dröm om det varit så enkelt att man bara skulle avlägsna sig! Men så var det ju inte Tiden löser allt, jag lovar. De är så små... nu när stora tjejen snart är 4 år fattar jag verkligen inte varför vi inte bara gjorde det så enkelt som möjligt för oss,  det är så mycket lättare om man accepterar deras behov och försöker göra sitt bästa för att tillgodose dem istället!
Svar på tråden Har ni använt er av 5min metoden??