Inlägg från: julia09 |Visa alla inlägg
  • julia09

    Gravida i Umeå BF höst/vinter -11

    Ska börja nästa vecka med gravid yoga, kände att jag måste göra nåt min foglossning. Det kostar 650 kr. för 6 träffar, bara onsdagar från kl.16.45 till 18.45, ligger mitt emot saga gallerian.
    Anmälan gör man på nätet på deras hemsidan  www. sys. Glad

  • julia09


    Skickar inköpslistan som libero rekomenderar samt lite info från försäkringskassan ( det finns mer information på deras hemsidan http://www.forsakringskassan.se/privatpers/foralder/vanta_barnGlad

    Utrustning


    De flesta av oss köper oftast alldeles för mycket kläder till det lilla barnet som växer så fort. Det är roligt och det finns så otroligt mycket söta barnkläder. Men det nyfödda barnet har inte så stora behov. De flesta köper i början storlek 50-56 som kan användas i ungefär 2 veckor. Därefter köper man storlek 60 eller 62 och de kläderna kan barnet ha lite längre. Köp mjuka kläder av naturmaterial och undvik kläder med metallknappar, svåra öppningar vid halsen eller med hårda vassa sömmar. Tvätta kläderna innan de skall användas. Torktumla gärna men var uppmärksam på att de krymper, speciellt bomull som de flesta kläder till nyfödda görs av.
     

    • 6 set underkläder, bodystockings


    • 4 sparkdräkter med långa ben och fötter så att barnet inte fryser


    • 2 sweatshirts, långa så ryggen inte blir kall


    • 2 t-shirts, kort och långärmade


    •  6 par sockor (se upp så de inte stramar)


    • 4 mjuka filtar att svepa om barnet


    • eventuellt overall, beroende på årstid


    • åkpåse i fårskinn eller bomull, efter årstid


    • mössor och vantar


    • solhatt


    • blöjor storlek 1 (newborn) eller 2 (mini) om ert barn väger över 3700 g vid födseln eventuellt 8-10 tygblöjor (passar en del)


    • plastad frotté (att användas under lakanet om barnet skulle kräkas eller kissa bredvid blöjan)


    •  2 lakan


    • Lätt babytäcke och ett påslakan


    • 1 badlakan


    • säng, vagga eller lift med en stabil botten


    • fårskinn (inte om ni har allergi)


    • skötbord eller skötunderlag


    • badbalja (handfatet kan användas i början)


    • skötväska


    • barnvagn


    • bärsjal eller bärsele


    • bilbarnstol: Ni kan hyra eller köpa en egen. Försäkra er om att den är godkänd och säker. Det nyfödda barnet mår för ryggens skull bäst av att bli transporterad liggande. Vill du läsa mer om barns säkerhet i bil samt få förslag på bilbarnstol, finns hänvisningar längst bak i boken


      Föräldrapenning 

    Med föräldrapenning kan du som är förälder vara ledig från arbetet och få ersättning i längre sammanhängande perioder, enstaka dagar eller delar av dagar.


    När du ska vara föräldraledig från ditt arbete, måste du senast två månader i förväg anmäla detta till din arbetsgivare. Du anmäler samtidigt hur länge du vill vara ledig.


    Vem har rätt till föräldrapenning?


     


    Du som är gravid kan ta ut föräldrapenning från och med den 60:e dagen före beräknad förlossning.


    Mödravårdscentralen erbjuder ofta föräldrautbildningar när ni väntar barn. Båda föräldrarna kan delta samtidigt i utbildningen och få föräldrapenning för samma tid.


     


    Hur gör jag för att få föräldrapenning?


     


    När du som är gravid besöker Mödravårdscentralen (MVC) får du ett moderskapsintyg. Intyget kan du skicka till Försäkringskassan. Det fungerar som en första anmälan om föräldrapenning. När vi tagit emot intyget får du mer information om föräldrapenning från oss.


    När barnet är fött och har fått ett personnummer, kan du även anmäla föräldrapenning här på vår webbplats. Ansöka om ersättning kan du göra så snart moderskapsintyget registrerats. Anmälan ska göras senast samma dag som du vill ta ut föräldrapenning. För att ansöka på webbplatsen behöver du en e‑legitimation som du laddar ner från din bank på Internet.


     


     


    1. Anmäla föräldrapenning första gången


    När du är gravid får du ett moderskapsintyg när du besöker Mödravårdscentralen. Intyget kan du skicka in till Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund. Det fungerar då som en anmälan om föräldrapenning och Försäkringskassan skickar hem ett startbrev till dig.


    Om du ska adoptera barn eller av andra skäl inte skickar in ett moderskapsintyg ska du själv anmäla föräldrapenning.


    2. Fyll i blanketten om din inkomst och skicka in till oss


    I startbrevet som du får av oss finns det en blankett som handlar om din inkomst. Fyll i den och skicka in den till Försäkringskassans inläsningscentral, 839 88 Östersund.


    3. Ladda ner en e-legitimation


    Om du inte har en e-legitimation ska du ladda ner en sådan. Med e-legitimationen sköter du snabbt och enkelt de flesta av dina ärenden hos oss.


    Ladda ner e-legitimation


    4. Gå in på Föräldraguiden


    Föräldraguiden är vår interaktiva föräldrautbildning. Här får du en överblick över olika begrepp och ersättningar du kan ha rätt till.  


    Föräldraguiden - interaktiv föräldrautbildning (öppnar nytt fönster)


    5. Planera hur du vill ta ut din föräldrapenning


    När du har en e-legitimation kan du räkna ut hur många dagar du kan vara föräldraledig och hur mycket pengar du får.


    Planera föräldraledighet


    6. Prata med din arbetsgivare


    Prata med din arbetsgivare om hur länge du ska vara föräldraledig. Du måste senast två månader i förväg anmäla detta till din arbetsgivare.


    7. Ansök om föräldrapenning


    När du och din arbetsgivare kommit överens om vilka dagar du ska vara föräldraledig ansöker du om föräldrapenning med hjälp av din e-legitimation. Det blir enklare om du begär för hela perioden på en gång.


  • julia09
    kokos83 skrev 2011-09-27 23:31:12 följande:

    Neej=( jag kommer tyvärr inte då...fått ändrat schema pga en sjukskrivning så jag vet inte alls om jag kommer att hinna gå på onsdagar..


    vad tråkigt!
    yogan var rolig i alla fall ,  det bästa var ju avslappningen på slutet då man fick ligga i ca 20min och ta en powernap om man ville Glad

  • julia09

    Det är ganska bra, spjälsängen och skötbordet är inköp, barnvagnen får vänta lite eftersom jag har så svårt att bestämma mig :)

  • julia09
    silper skrev 2011-10-03 22:29:43 följande:
    åh, asså jag var så peppad på en träff, lr det e jag ju fortfarande men blev förkyld ju å sen har all ork gått till jobb..Rynkar på näsan ruskig förkylning, vill inte försvinna heller.. börjar kännas bättre så säg att det blir en till träff?! kan till helgen när som, lr när ni kan..? har varit in å kollat på grav.yoga å tror det var den där jag skulle pröva.. julia, ska du gå på onsdag? måste kanske anmäla oxå iofs.. Tungan ute har förresten oxå köpt spjälsängen å skötbord, fast jag var tveksam på att köpa bord alls, men vagnen vet jag inte heller.. vi ska väl ta en grundlig titt på alla alternativ först. men visst e det spännande?! alldeles nyss så var det en riktig virvelstorm inne i magen å det känns helt otroligt att det kommer nån helt ny liten en om 10 ½ vecka!! vill iaf jättegärna ses allihopa! {#emotions_dlg.flower}

    ja jag ska absolut fortsätta med gravid yoga, så  kanske vi ses imorgon GladOm du funderar att gå på den då måste man anmäla sig och det gör inget om man har missat den första tillfället som var förra onsdag. 
  • julia09
    bebis3 skrev 2011-10-04 12:37:02 följande:

    Mylina: Vi var fyra som träffades på waynes... Zoe1, kokos11 och Julia09 och pratade bebisar Glad
    Jobbar du ff?

    När är alla beräknade? Jag har nu 33 dagar kvar till bf så allt mellan 19 - 48 dagar kvar. Är nog mer eller mindre klar med det mesta. Men håller på att renovera här hemma så hoppas hinna måla så mycket som möjligt innan bebis anländer Glad

    Sliper: Om det är en ny vagn ni ska köpa så tänk på att det kan vara lång leveranstid.


    Bebis3: vad duktigt du är som orkar måla och sånt, mina fogar börjar bli riktigt besvärliga Rynkar på näsan, hoppas bara att det inte bli värre eftersom jag har ju en bit kvar ,bf 20 december
  • julia09
    silper skrev 2011-10-09 11:45:26 följande:
    nej, förstod att dt inte skulle gå idag. var ett longshot.. men kom gärna med förslag när ni kan ses..! skulle vara så kul ju..Glad
    dt var sådär att kolla vagnar faktiskt. hade velat se fler exempel.. men kul att provskjuta dem, känns så otroligt att dt kmr ligga en bebis i en sån om nå månader bara..Förvånad ska kolla på nätet efter en lite.. tror jag vill ha liggkorg/sittdel men med lift i sittdel finns ju fördelen att man kan ta med liften in å lämna chassit i trappen. vi bor nu på andra våningen utan hiss.. hur tänker ni?

    Om man bor på 2:a våningen utan hiss  då är det absolut fördel med att ha barnvagn med en mjuk/hård lift som du kan ta med sig, tycker jag iafGlad själv bor vi på bottenvåningen och vi har ett litet ställe under trappan  där man kan lämna barnvagn. Våran barnvagn kommer vi köpa av bekanta, den är en brio typ som modell happy heritage liggdel fast något år äldre.

    ps. jobbar hela den här vecka som kommer   förutom ons och tors, annars v.42 passar mig bättre om vi ska stämma nån träff Glad
     vad säger ni andra? 
  • julia09
    zoe1 skrev 2011-10-12 21:49:13 följande:
    hej hej!
    sorry att jag varit osynlig här i tråden på ett tag, men det har varit mycket annat som snurrat i huvet. många turer på specialistmödravården bland annat. jag berättade ju när vi träffades att bebisen va liten för sin ålder (han låg på -18%), och förra tillväxtultraljudet  som va förra tisdan visade på nästan samma vikt som för två veckor sen (men bebis vikt låg då på -28%). läkaren sa då att om bebis har ungefär samma vikt på nästa tillväxtultraljud, som är nu på fredag så kanske de vill sätta igång mig tidigare! kanske redan någon gång nästa vecka. så då kommer bebisen ungefär tre veckor tidigare än beräknat datum som ju är 4:e november. man är ju lite orolig då han anses liten i vikten, men skulle ändå kännas tryggt om han va ute och fick all den näring han behöver för att växa till sig. har varit på regelbundna kontroller nu den senaste veckan och allt har sett bra ut, så han verkar må fint iaf

    här boas det också för fullt, gjorde iordning sköthörnan igår, och i dagarna kommer paketet jag beställt från ikea med de sista babysakerna, bla spjälsängsmadrass, så då kommer jag kunna bädda iordning spjälsängen så det också är klart! i dag va jag å köpte ett babyskydd också till bilen, så man vet att man kan ta bilen hem från bb om det skulle behövas. nu tror jag det mesta börjar va inhandlat och fixat tills bebis anländer, känns så härligt. tänk snart har man sin lilla plutti hos sig, börjar verkligen längta nu

    om någon är sugen, skulle jag kunna träffas på söndag? det skulle vara trevligt om det passar? roligt att silpner och mylina också gärna hänger med på dejt!
    Hoppas verkligen att allt går bra när det blir dags för bebisen  att titta ut Glad, jag förstår att du är ganska nyfiken och förväntansfull just nu. 

    angående träffen på söndag, jag jobbar natt fre, lö, sön, så jag är mer som en vandrande zombi då   Glad.Från nästa veckan går jag på mammaledighet då kan jag träffas när som helst i princip.
  • julia09

    zoe1: vad skönt att du inte behövdes igångsättas, det är nog bra för bebis att vara i magen så länge det går :)

  • julia09

    Lilla mirakel hade utförsäljing igår 50% rabatt på alla barnkläder, så det blev en hel del fynd igår Guld i mun

    ja och så glömde jag berätta att vi har varit på u-ljud för andra gången eftersom på den första kunde man inte se könet, men då den andra till slut visade någonting som liknade snippan fast det känns som att det kan vara lika gärna pungen också  när de är så små :) det var svårt att se eftersom bebisen låg med rumpan neråt och ryggen utåt, så jag vågar inte än så länge köpa rosa barnkläderGlad
       

  • julia09

    Hade varit på förlossningen och gjort ett vändförsök förra veckan  pga. lillan låg i säte. Vändförsöket gick bra fast det var väldigt obehagligt.  Samma natt fick jag värkar och vi åkte igen till förlossningen.  Som tur så gick det att stoppa värkarbete, nu hoppas jag på att lillan vill stanna i magen minst 1,5 vecka  till :)

  • julia09

    Gamla året avslutas med tillökningen i familjen, fick min söta tösen den 29 december,

Svar på tråden Gravida i Umeå BF höst/vinter -11