Inlägg från: In your face |Visa alla inlägg
  • In your face

    Barnläkaren dödade Linnea

    Plutteli skrev 2011-09-14 15:00:26 följande:
    Frågan är ju för VEM barnet ska plågas? För sin egen skull, för läkarna eller kanske för föräldrarna? I detta fallet som tråden trots allt handlar om VILLE föräldrarna att barnet skulle få mer smärtlindring, för eller senare kommer man till en punkt där det inte går att lindra smärtan mer utan att riskera att korta av livet, den punkten hade Linnea kommit till. Jag har arbetat med vuxna i livets slutskede och det har hänt mer än en gång att man gett maxdos av smärtstillande och inte kan ge mer utan att det helt enkelt kommer korta av livet för patienten. Det är VIDRIGT när det sker och man ser hur patienten plågas vid varje andetag, hur de anhöriga plågas och bara vill att det ska ta slut och inget kan man göra! Läkaren här påstår att hon inget gjorde, och OM hon nu gjorde något så var det att lindra smärtan för barnet, ja det kortade av livet för den lilla men seriöst, att låta barnet plågas bara för att är inget annat än omänskligt grymt och i lägen som denna borde aktiv dödshjälp vara laglig.
    Fast så länge aktiv dödshjälp inte är laglig, är det väl självklart att åtala när det sker? Det gäller ju liksom alla brott - man kan ogilla hur lagen ser ut, men knappast förvänta sig att stå över den vid lagbrott. 

    Jag kan dock också hålla med om att det ibland kan vara motiverat med aktiv dödshjälp, men det är i grund och botten ett politiskt beslut som kräver en lagändring. Inte något man lite godtyckligt avgör från fall till fall.
  • In your face
    Runa skrev 2011-09-15 12:17:57 följande:
    Någon skrev om att söva ner patienter för att slippa ångest. Kanske lite ot men vet man verkligen att det fungerar? Omgivningen slipper att se deras ångest, det är sant, men jag tror nog att även den som är sövd kan ha kapacitet att förstå att den är på väg att dö och kan känna rädsla. Jag har i alla fall en bild av att det kan vara positivt även för den som är nedsövd att höra sina anhörigas röster och känna deras beröring t.ex. Om patienten inte redan är hjärndöd pågår det nog en hel del aktivitet som vi utifrån har svårt att se och förstå. Att kroppen verkar avslappnad är ingen garanti för att patienten inte känner sig stressad och orolig. Observera att detta inte är ett sätt att säga att smärtlindring är fel, naturligtvis ska det erbjudas! Men att tro att den mentala smärtan och oron minskar är för mig inte självklart. Sen är jag ju inte sjukvårdsutbildad heller så vad vet jag.
    Krollspell skrev 2011-09-15 13:38:14 följande:
    Du har aldrig fått narkos va`?
    Haha, troligtvis inte...  
  • In your face
    Donum skrev 2011-09-15 21:39:39 följande:
    Nej, det var det ju inte eftersom hon fick återupplivas. Hade hon inte återupplivats så hade hon ju inte levt och följaktligen inte heller livsduglig. 

    Åtalet gäller inte den felmedicineringen.

    Det råder klart delade meningar om det finns skäl att åtala under de här omständigheterna så jag delar inte din uppfattning att åklagaren måste åtala för brott mot gällande rätt. Det är inte alls solklart att det är ett brott mot gällande rätt. Är syftet att minska lidandet så saknas uppsåt och då är inte de subjektiva rekvisiten uppfyllda överhuvudtaget. Är det dessutom så att flickan inte dött av de höga doserna tiopental utan redan var död när hon fick det så är diskussionen om tiopental hyfsat tandlös. 

    Jag tycker att det är mycket olyckligt om vi hamnar i sits där vi ställer som krav att läkare ska vara någon sorts övermänniskor som skall rädda liv och om de inte gör det så ska de åtalas. Människor dör. Det är en del av livet. Det är inte läkares jobb att till varje pris rädda liv. Det är läkares jobb att rädda liv och hindra lidande. 

     
    Det finns ju även vuxna som har överlevt hjärtstillestånd, är inte de heller livsdugliga även om de återhämtar sig? 

    Det kanske inte är solklart huruvida det är ett brott mot gällande rätt - är det inte därför man prövar i domstol? 

    Dagens Medicin skriver:
    "Den dråpanklagade läkaren förnekar att hon har gett den döda flickan tiopental. Samtidigt visar obduktionsprotokollet att dosen i kroppen var tusen gånger högre än den normala. Dagens Medicin kan nu publicera obduktionsprotokollets utlåtande. 

    Den lilla flickan som avled på Astrid Lindgrens barnsjukhus i september förra året dog av en dödlig blandning av morfin och tiopental. Enligt obduktionsprotokollet var doserna av tiopental i flickans kropp cirka 1 000 gånger högre än normalt, det vill säga direkt dödande. 

    En central fråga för åklagaren är därför vem som gav den dödliga dosen – och varför.  Men ingen vill kännas vid att ha gett den dödande dosen. Dosen finns inte journalförd och enligt tidigare uppgifter till TT förnekar den dråpanklagade läkaren att det var hon som gav tiopental till flickan. En uppgift som läkarens advokat Björn Hurtig inte ville kommentera."

    Jag håller med om att läkare inte är några övermänniskor, men om man begår ett brott (vilket aktiv dödshjälp är, tycka vad man vill om lagen) ska man väl åtalas för det liksom vid alla andra lagbrott? Någon har ju inte skött detta rätt om det är så att flickan fick en direkt dödande dos tiopental (vilket står i obduktionsprotokollet). Detta finns inte ens journalfört, vilket bara det är ett lagbrott. 
  • In your face
    Scream2 skrev 2011-09-15 22:47:36 följande:
    Nu verkar det ju ha funnits en hel massa människor inne på det rum där flickan sen avled.....Är det 10 personer totalt är det ju 10% chans att det var läkaren som sprutade....eller?
    Jag vet inte riktigt om man kan räkna så Glad
    Det beror väl även på vilken personal som var därinne och vilka ansvar/befogenheter de hade.
  • In your face
    Scream2 skrev 2011-09-15 23:00:09 följande:
    Varför inte? Att skruva av en liten kork och trycka in en spruta och ge en STOR mängd sömnmedel krävs inte så mkt kunskap för att utföra.....enl vittnesmål VILLE ju anhöriga att flickan skulle få mer läkemedel, men läkaren ville inte ge då hon inte ansåg att det behövdes (har jag läst mig till, vad som stämmer vet jag inte, det är hypotetiskt, att man inte så jäkla självklart ska tro att det är läkaren som gett en spruta där och då....)
    Nej, men all vårdpersonal har inte tillgång till all medicin vad jag förstått...
  • In your face
    Scream2 skrev 2011-09-15 23:01:10 följande:
    Kan bara instämma!
    MEN vad är det som gör att de sitter med i rätten och har en advokat? (om jag inte helt missförstått rapporteringen) 
    Fast enligt tidigare inlägg är det inte ens föräldrarna som driver åtalet, utan åklagaren/staten. Föräldrarna är där som vittnen.
  • In your face
    Starkast skrev 2011-09-15 23:02:52 följande:
    Det frångår inte att exakt vem som helst kan ha fått nog av att se barnet lida.

    Om det inträffat betydligt fler gånger innan kommer vi aldrig få reda på. Det är nog utterst få som anmäler och att det blir en obduktion.

    Så vem som är ansvarig kvittar ju egentligen. Varenda personal vet hur man drar upp ett läkemedel och skruvar på en kork, oavsätt vilka befogenheter denne har.
    På Astrid Lindgrens hemsida står: "Endast behöriga har tillgång till läkemedelsrummet och låst skåp för narkotikaklassade medel. Rutiner för användning av narkotikaklassade läkemedel är skriftligt dokumenterade och följs. Inget oförklarligt ”svinn” förekommer. Loggsystem för spårande av tillträde till läkemedelsrummet och låst narkotikaskåp finns, och varje uttagen dos registreras och signeras i särskild loggbok."

    Alltså, det är klart att de kan injicera. Frågan är om alla i det rummet hade tillgång till preparatet. Jag vet att min kusin som är undersköterska INTE har det, till exempel.
  • In your face

    Ok, jag är inte helt bekant med rutinerna - vare sig i teorin eller hur det går till i praktiken. Men något har ju inte gått rätt till om flickan har fått en dödlig dos av ett preparat och det varken finns journalfört eller någon som sett det/vill kännas vid det. Det är väl inte så konstigt att det granskas i rätten? 

  • In your face
    Scream2 skrev 2011-09-15 23:57:08 följande:
    Precis, exact vem som helst i rummet KAN ha sprutat in en dödande dos Tiopental i flickan....

    Det fanns ingen tillgänglig ssk som kunde bli uppehållen på rummet hos flickan, däremot förstod jag det som att läkaren bett en ssk ute på avdelningen att dra upp och blanda morfinet.   
    Båda föräldrarna vittnade om att de suttit i rummet och att ingen annan än läkaren gett barnet någon spruta. Visst kan de minnas fel, men jag antar att det är bland annat därför läkaren är åtalad...
     
  • In your face
    Scream2 skrev 2011-09-16 00:04:57 följande:
    Det var väl hur mkt som fanns i flickans kropp?
    Ja, läste din fråga slarvigt. Sorry! Vet inte hur mycket som var uppdraget... Glad
  • In your face
    Scream2 skrev 2011-09-16 01:02:52 följande:

    En läsarkommentar på dagensmedicin.se
    Postad av: Johan, 23:03, 15 september 2011                                                        


     

    Givet följande citat från aftonbladets rapportering...
    "Både mamman och pappan säger att de såg den åtalade barnläkaren spruta in någonting i dotterns arm "en halvtimme till en timme" innan dottern dog. De vet inte vad det var, åklagaren menar att det var Tiopental, det narkosmedel som hittades i extrem hög halt i flickans blod vid en obduktion."
    www.aftonbladet.se/nyheter/article13629385.ab
    ...kan man ju definitivt ifrågasätta den linje åklagaren driver. Har de inte bättre på fötterna än så här kan du ju knappast komma så långt. Det vore ytterst förvånande att det skulle ta mer än 30 minuter att dö med en så hög koncentration av ett medel som i normala doser ju verkar inom minuten. Visst kan det ha getts vid ett senare tillfälle, men om ingen har sett det (vilket låter osannolikt eftersom ju föräldrarna rimligen vakade där den sista tiden) borde det väl knappast kunna anses vara ställt bortom rimligt tvivel att just den åtalade givit det?


    Nej, men man får väl hoppas att åklagaren har mer underlag genom förarbete än Aftonbladet...
  • In your face

    De sade t ex på nyheterna igår (om jag inte minns fel) att bara rapporteringen avseende läkemedlet (från experter av olika slag) är en pappersbunt på ca 60 cm... 

  • In your face
    Esmiso skrev 2011-09-16 07:04:36 följande:
    I en sådan situation kan du omöjligt komma ihåg och ha koll på sådant...tro mig!
    Mitt inlägg var ett svar på frågan varför barnläkaren stod åtalad och ingen annan av vårdgivarna som evt var i rummet. Jag menade att eftersom barnläkaren var ansvarig läkare och eftersom ingen (inklusive barnläkaren själv eller föräldrarna) sett någon annan än barnläkaren ge flickan injektioner, är det väl svårt att åtala någon annan...
  • In your face
    Fru U skrev 2011-09-16 14:14:53 följande:
    Fast det är inte möjligt, eller ens rimligt.

    Man skriver ner det som anses relevant för sjukdomstillfället ifråga. Om allt ska skrivas ner, rubbet, så måste läkaren mer eller mindre spela in hela samtalet/ha en videokamera i bröstfickan
    Men det känns ju ganska relevant att skriva upp om man har gett en dos Tiopenal som är 1000 gånger högre än normalt (enligt obduktionsprotokollet)... eller?
Svar på tråden Barnläkaren dödade Linnea