Inlägg från: Demina läkare |Visa alla inlägg
  • Demina läkare

    Svagt plus eller spökstreck - Tråden för oss som behöver hjälp att analysera svaga graviditetstester

    Favoritar!

  • Demina läkare

    Hej!
    Jag följer er tråd ibland, med stort intresse och glädje.
    Jag har dock märkt att många har missuppfattat några saker, ffa hur urin koncentreras, för större chans till ett plus. När urinen väl runnit ned från njurarna till blåsan, kan inget mer hända där. Den kan förstås bli utspädd om man dricker mer, men den kan inte bli mer koncentrerad för att man inte kissar! Urinen kan aldrig "tas upp igen" av kroppen. Så om man vill försöka koncentrera urinen får man dricka lite mindre, el förstås använda morgonurinen (förutsatt att man inte dricker massa under natten...) Visst  är hCG-halten som högst på morgonen, men fördubblas också på 36-48 timmar. Den är alltså ännu högre samma kväll och nästa morgon, kan aldrig sjunka under dagen om allt står rätt till.
    hCG börjar produceras tidigast 6-9 dagar efter befruktningen, och observera att det befruktade ägget kan ta flera dagar på sig ner genom äggledaren, och innan det implanteras och behagar börja producera hCG. Lutealfasen varierar inte, mensen kan alltså inte vara sen (om man inte är gravid!) utan i så fall är det ägglossningen som är sen den månaden. Ägglossningen kan till viss del påverkas av stress, mensen kan det inte. Fertilitet påverkas generellt inte av stress, alkohol och tobak sänker dock fertiliteten.
    40% av alla gravida blöder i tidig graviditet, det är alltså inte ett tydligt tecken på förestående missfall. Färskt blod, klumpar och värk inger mer misstanke om mf. Ensidig värk i tidig graviditet ska alltid kontrolleras med vul.
    När man har sett hjärtaktivitet är det 97% chans att grav går bra. Hjärtaktivitet efter v.8-9 ger 98% chans att grav lyckas. Ju mer illa man mår, m fl symtom, desto starkare grav, lägre risk för mf. 
    Lycka till allihopa! Hoppas joina tråden om något år.
    En särskild lyckönskning till Slemmis: om det verkar bli tight att hinna med försöken innan åldersgränsen: ta kontakt med vårdgarantikansliet. Då får man gå före i kön (iaf i andra landsting), eftersom åldersgränsen är satt politiskt, man ska inte behöva avstå från vård för att landstinget inte klarar belastningen. 

  • Demina läkare
    Knasten83 skrev 2012-01-26 22:14:29 följande:
    Verkar osannolikt att graviditeten är "starkare" för att man illa osv. Vet många som inte känt ngt alls... Det jag fått höra av min fertilitetsläkare är att om man plötsligt slutar må illa -efter att ha gjort det- och då i samband med smärta eller blödning bör uppsöka läkare.
    Det  är inte alls osannolikt, utan beror på mängden hormoner som bildas. Ju högre halt hormoner, desto mer symtom och starkare grav. Därför är tex illamående vanligare vid tvilling-grav. Att plötsligt sluta må illa (utan blödning) är oftast helt normalt, ffa i v.9-12 då placenta bildas och alltmer tar över hormonproduktionen. Och efter v.12 är det definitivt normalt att sluta må illa när som helst!
  • Demina läkare

    Hej igen!

    Anammar anmodan som tyst läsare, att höra av mig. Skrev i denna tråden för ett år sedan, vill påminna om några saker som många missuppfattat. I all välmening, hoppas det tas emot väl!

    Jag följer er tråd ibland, med stort intresse och glädje. Jag har dock märkt att många har missuppfattat några saker, ffa hur urin koncentreras, för större chans till ett plus. När urinen väl runnit ned från njurarna till blåsan, kan inget mer hända där. Den kan förstås bli utspädd om man dricker mer, men den kan inte bli mer koncentrerad för att man inte kissar! Urinen kan aldrig "tas upp igen" av kroppen. Så om man vill försöka koncentrera urinen får man dricka lite mindre, el förstås använda morgonurinen (förutsatt att man inte dricker massa under natten...)
    Visst  är hCG-halten som högst på morgonen, men fördubblas också på 36-48 timmar. Den är alltså ännu högre samma kväll och nästa morgon, kan aldrig sjunka under dagen om allt står rätt till (men förstås späs ut när man dricker under dagen).
    hCG börjar produceras tidigast 6-9 dagar efter befruktningen, och observera att det befruktade ägget kan ta flera dagar på sig ner genom äggledaren, och innan det implanteras och behagar börja producera hCG.

    Lutealfasen varierar inte, mensen kan alltså inte vara sen (om man inte är gravid!) utan i så fall är det ägglossningen som är sen den månaden. Ägglossningen kan till viss del påverkas av stress, mensen kan det inte.
    Fertilitet påverkas generellt inte av stress, om det inte är sådan extrem stress så att ägglossningen uteblir, fast det märker man ju, för då blir mensen också sen. Alkohol och tobak sänker dock fertiliteten.
    40% av alla gravida blöder i tidig graviditet, det är alltså inte ett tydligt tecken på förestående missfall. Färskt blod, klumpar och värk inger mer misstanke om mf.
    Ensidig värk i tidig graviditet ska alltid kontrolleras med vul.
    När man har sett hjärtaktivitet är det 97% chans att grav går bra.
    Hjärtaktivitet efter v.8-9 ger 98% chans att grav lyckas. Ju mer illa man mår, m fl symtom, desto starkare grav, lägre risk för mf. Lycka till allihopa! Hoppas joina tråden om något år (det gör jag nu!). En särskild grattisönskning till Slemmis och Minileone.

    Tack för att ni orkade läsa! Med det sagt, vilka tester är bäst, när man ska beställa på nätet? BIM-5 idag. Hoppas!   
     
     
        

  • Demina läkare
    syltburk skrev 2013-01-30 19:11:31 följande:


    Bra inlägg!
    Förutom EN mening som faktiskt provocerar mig och säkert oroar många som läser den och fastnar just där;
    "Ju mer illa man mår, m fl symtom, desto starkare grav, lägre risk för mf."
    Vad är det för något att säga? Man kan inte vara mer eller mindre gravid; man är gravid eller så är man det inte, PUNKT!
    Jag klev idag in i vecka 12 (11+0) och fick denna gång starkare plus. Tydlig stegring. Förra gången (september 2012) fick jag ingen märkbar stegring på mina test och fann sedan att jag fick missfall (i v 6).
    INGEN av gångerna hade jag särskilt starka symptom.
    DENNA gång gjorde jag VUL 7+0; fick se en klump i rätt storlek OCH tickande hjärta. Jag gjorde VUL 9+0 också; fick även då se ett barn i helt rätt storlek, armstumpar OCH tickande hjärta!!
    För att jag inte kaskadspyr dagarna i ända betyder väl inte per automatik att jag har "en svagare graviditet"/är "mindre gravid" än någon som kräks så pass att de vart inlagda på sjukhus sedan v 6 pga extrema kräkningar!?
    Ska jag behöva vara mer orolig än andra? Bara för att mina bröst inte ömmar, för att jag inte är zombietrött, för att jag klarar av dofter och smaker och INTE har cravings eller för att jag upplever att jag kissar MINDRE än normalt?
    Tycker det låter helt otroligt....
    Hej igen!

    Jag förstår inte hur det är möjligt att missuppfatta mitt inlägg så kapitalt. Risken för missfall minskar med starkare symtom. Det betyder inte att risken ökar om man har svagare gravsymtom, skulle snarare säga att risken är neutral. Upp mot 30-40% av alla grav slutar i missfall, de flesta hinner man inte upptäcka. Men fler upptäcks idag iom känsligare gravtest. Missfall ingår i livet. De flesta som vill ha barn, vill ha flera st, därmed är det mer sannolikt att man ngn gång får missfall, än att man inte får det. Det betyder förstås inte att sorgen blir mindre!
     Klumpade ihop en del saker jag ville få sagt i samma inlägg: därav texten om illamående etc, snarare som tröst för de som mår riktigt dåligt. Kanske fel tråd att posta i, här där alla hoppas! Men fakta stämmer. Förlängt illamående skyddar också fostret om det skulle födas prematurt, har större chans att överleva om mor mår riktigt illa även i den v. 

    Lycka till allihopa! Jag kan eg lämna denna tråden nu, plussade på BIM-3 (BIM-6 förra gången), med vårdens känsligaste tester. RFSUs testa tidigt slog dock inte om förrän på BIM, verkar inte så känsliga. 
  • Demina läkare
    MrsC74 skrev 2013-01-30 19:31:11 följande:
    Demina: det är ju helt fel att säga att ju mer illa man mår desto bättre är det. Det är ju en gammal myt. Likaså att 97-98 % av alla graviditeter går bra efter man sett ett tickande hjärta. Betydligt fler får missfall efter det.

    Neej, faktan stämmer. Bl a publicerade av SFOG och amerikanska obstetriker, googla själv. Det är ingen gammal myt, omöjligt då vi ej haft ul så länge, och ffa inte vul för massbruk. Där har tex USA kommit längre. Drygt 150000 grav uppstår i Sverige varje år, 2-3% av det blir 3000-4500, dvs det är rätt vanligt att få missfall så "sent".
  • Demina läkare
    syltburk skrev 2013-02-06 07:09:43 följande:


    DU ÄR INTE RIKTIGT KLOK!
    Jag förstår inte hur du kan vara sann. Förstår att detta var någon man trodde på förr; men HUR MAN REAGERAR på hormonerna innebär varken en förhöjd eller en sänkt risk för missfall!
    Hoppas verkligen inte att du praktiserar och har dessa frågor som yrke; för då borde du verkligen läsa på.
    FY för sådana som du.
    Jag är i v 13 (12+0) idag och har kräkts TOTALT 4 gånger denna graviditet! Folk som har mått betydligt sämre än mig (kräkts dagligen) har fått missfall också.
    Usch. Jag blir verkligen så provocerad av din framtoning, ignorans och okunskap!

    Syltburk, du får lugna ned dig lite! Att andra har mått sämre och ändå fått missfall är väl inget konstigt. Det du bedriver kallas svågerstatistik. Varför tror du att du vet bättre än mig? El att bm gör det? Ska försöka lämna denna tråden nu, svårt när man har följt den i snart 1,5 år! Du verkar bli väldigt oroad av min info, avsikten var snarare motsatsen, men som sagt, kanske fel tråd att posta i. Tror du att det ligger i mitt intresse att sprida falsk kunskap? Det enda jag gör på FL, förutom att läsa då, är att ibland försöka rensa upp i träsket av myter som florerar här. Det är få saker som stör mig mer, än när lekmän sprider okunskap på det här sättet. Givetvis arbetar jag som läkare, strax färdig specialist i ob/gyn, att hävda det annars är brottsligt (föregivande av allmän ställning). Lycka till nu!
  • Demina läkare
    MrsC74 skrev 2013-02-06 07:26:51 följande:
    Demina läkare ??????

    Nej risken för missfall ökar INTE om med starkare symptom. Det har inte med varandra att göra. Varför skriver du så?
    Är du läkare som du skriver i nicket? I sådant fall har du missat en del under din utbildning. Om inte ... Ja sluta sprid falsk info.

    Nämen, du får också lugna ned dig lite!
    Varför tror du att du vet bättre än mig?
    Ska försöka lämna denna tråden nu, svårt när man har följt den i snart 1,5 år! 
    Tror du att det ligger i mitt intresse att sprida falsk kunskap? Det enda jag gör på FL, förutom att läsa då, är att ibland försöka rensa upp i träsket av myter som florerar här. Det är få saker som stör mig mer, än när lekmän sprider okunskap på det här sättet. Givetvis arbetar jag som läkare, strax färdig specialist i ob/gyn, att hävda det annars är brottsligt (föregivande av allmän ställning). Lycka till nu!
  • Demina läkare
    Liten till skrev 2014-10-26 06:09:17 följande:

    Blått och tydligt för att vara BIM-2 smile1.gif

    Åh så lycklig, tog 1 1/2 år men med hjälp av bisolvon smile1.gif

    För visst ser ni? smile1.gifphp0E4Yft77490.jpg


    ???????
  • Demina läkare
    Liten till skrev 2014-10-26 06:09:17 följande:

    Blått och tydligt för att vara BIM-2 smile1.gif

    Åh så lycklig, tog 1 1/2 år men med hjälp av bisolvon smile1.gif

    För visst ser ni? smile1.gifphp0E4Yft77490.jpg


    Ursäkta, emojis blev frågetecken!

    Skickade ett plus, ett utropstecken och en krypande bebis.

    Grattis!!
  • Demina läkare
    Mysmia79 skrev 2015-01-06 20:12:09 följande:

    Sista bilden från mig i afton :)))) phpaaP0dr73514.jpg


    Grattis Mia, följt dig här i knappt två år nu, kan det stämma? Lycka till!
  • Demina läkare
    Kakor skrev 2015-02-28 15:22:56 följande:
    Lyckan blev kortvarig, blödning nu på em :(
    Behöver inte betyda så mkt, 40% av alla gravida blöder i tidig grav!
Svar på tråden Svagt plus eller spökstreck - Tråden för oss som behöver hjälp att analysera svaga graviditetstester