• Egendomligt

    Undvika pälsdjur vid atopiska eksem/matallergier?

    Vi har en pojke på 1 år som är allergisk mot ägg och mjölk, och har atopiska eksem. Han får aerius varje dag för klådan.

    Inför att han ska börja i barnomsorg så funderar vi på vad som gäller med pälsdjur för barn med anlag för allergier. Vår närmsta dagmamma har nämligen katt hemma, annars får han gå två mil bort.

    Han har inte visat några reaktioner på katt när vi har varit hemma hos släktingar, men han har inte umgåtts nära katterna, och då han äter aerius så kanske det dämpar eventuella reaktioner som han kanske skulle fått annars...

    Är det stor risk att han utvecklar kattallergi om han träffar katter regelbundet? (Jag är pälsdjursallergiker så han kan ju ha ärvt  anlag för det från mig också)
     
    Någon menade att det skulle gå bra om det var en utekatt och att katten inte fick vara i rummet där barnen sover, men inte om det var en innekatt...

  • Svar på tråden Undvika pälsdjur vid atopiska eksem/matallergier?
  • Allergiexperten

    Hej! Det är en lite svår fråga att besvara eftersom immunförsvaret är komplicerat och många faktorer påverkar.
    Er son har redan en känslighet eftersom han är allergisk mot ägg och mjölk och har dessutom atopiska eksem. Man vet att om man har känslig hud och någon förälder som är pälsdjursallergiker så ökar risken att man på sikt utvecklar luftvägsallergi som ju pälsdjursallergi är.

    Svaret på din fråga måste bli att han har en ökad risk att utveckla pälsdjursallergi eftersom du är allergisk och därför bör han inte utsättas för pälsdjursallergen hemma eller hos dagmamma. Dessutom är huden inte oskadad eftersom han har atopiska eksem vilket i sig ökar på risken för allergiutveckling ännu mer.

    Förenklat kan man säga att det alltid är mängden allergen samt hur ofta man utsätts för allergen som gör att man utvecklar allergi. Det vill säga att man kan inte bli allergisk om man träffar på katt enstaka gånger men om man träffar katt lång tid varje dag så ökar risken att utveckla kattallergi.
    vänliga hälsningar Anitha

Svar på tråden Undvika pälsdjur vid atopiska eksem/matallergier?