• villsågärna38

    ÄD gravida lattemammor i Stockholm - nr 2

    Här kommer en ny tråd för oss som är gravida med hjälp av äggdonation och som bor i Stockholm med omnejd. Den här tråden är en uppföljare till den tidigare och vänder sig till dig som är gravid och väntar din bebis i vinter eller under 2012. Själv har jag BF 27/5 2012 om det går hela vägen den här gången.

    I den här tråden kan vi träffas och dryfta allt som rör vår graviditet och även våra behandlingar och vår historik. Jag har gjort mina behandlingar på Huddinge men alla är välkomna hit oavsett var ni har fått hjälp! Hoppas att vi framöver kommer att få dricka latte och umgås tillsammans med våra bebisar

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-06 19:06
    Även de som är ÄD-gravida och inte bor i Stockholm är välkomna till den här tråden så kan vi stötta och peppa varandra här

  • Svar på tråden ÄD gravida lattemammor i Stockholm - nr 2
  • Tjobabi
    Lie71 skrev 2012-08-13 13:15:13 följande:
    Tjobabi, det enda man får veta om donatorn i Finland är längd, hårfärg, ögonfärg och om det blir plus på stickan och man ska göra Nubb test så säger de åldern på donatorn annars så får du inte veta åldern innan.
    Sen så får barnen vid 18 års ålder chansen att få reda på donatorns namn och så om de vill.

    Jag har frågat i min släkt då vi redan har adopterade barn om hur de berättade om att de var adopterade och de har berättat det soom en saga, vilket vi också kommer göra samt med hjälp av boken "Hur jag blev till via IVF och äggdonation" som vi har köpt. Tror det blir bra.
    Kram

        

    Får ni inte veta nationalitet osv? Jag har ju varit i Riga och de har ju inte samma regler som i Finland, bland annat är alla donatorer anonyma, dvs några namn kommer aldrig lämnas ut.

    Vad är det för bok och var har du köpt den? Är det en mamma o pappa med i boken eller är den mer relations-neutral? 
    Själva berättandet i sig är jag inte så bekymrad över, vet ungefär hur jag kommer säga men vill ändå hitta all info jag kan om han vill veta lite mer. Vi komemr aldrig träffa donatorerna men lite info gör att man kan "måla" sin egen bild av personerna.
  • villsågärna38
    Lie71 skrev 2012-08-13 13:08:48 följande:
    VSG, det låter inte skönt med mjölkstockning:( Krya på dig och hoppas smärtan snart släpper.

    Jag har nog mer eller mindre gett upp ammningen, pumpen tänker jag lämna tillbaka när vi ska på återbesök på Huddinge. Den kostar bara pengar mot vad jag får ut. Jag lägger de små liven mot brösten och när de börjar knorra så ger jag ersättninge istället efter vad de nu kan ha fått i sig.
    Läste på ammningshjälpen och visst var det matnyttig info oh en suverän sida. 

    Hur går det för Bubblan? Växer och frodas?
    Kram     
    Tack vännen!! Mkt bättre nu men inge kul med hög feber och ont även om det var kortvarigt!! 

    Trist att det inte funkar med amningen men förstår att du ger upp om det inte vill fungera. Man kan ju inte hålla på hur länge som helst. Det blir säkert jättebra iaf Lägg ingen skuld på dig själv, du har gjort allt du kunnat!!! Kram
  • villsågärna38
    Tjobabi skrev 2012-08-13 10:42:18 följande:
    Ställde denna fråga i den andra tråden men ställer den här med...

    Vad har ni fått veta om er donator eller donatorer (om man gör dubbeldonation)? När jag fick mina alternativ att välja mellan så vill jag ha så lite info som möjligt, längd, ålder, hårfärg och ögonfärg var jag allt jag ville veta då. Visste ju att de var anonyma så mer info var egentligen inte intressant. Ville inte bygga upp en bild och ha för stor förväntan om det inte blev något.
    Nu tog det sig ju och jag sitter här med min son och känner att jag vill veta lite mer, dvs all info som går att få om donatorerna. Vill ha infon för att kunna ge min son om han undrar när han bli äldre. Att donatorerna är anonyma vet jag ju redan men det måste ju finns mer info än det jag fått. När jag var där nere kunde man ju fylla i ett formulär om olika önskemål på intressen, utbildning osv så den infon borde ju finnas, eller?! Jag valde då att inte fylla i något för det kändes inte intressant men jag skulle tro att donatorerna fyllt i forumläret ändå., Känner mig lite slarvig som inte tog reda på vilken info jag kunde få tillgång till efteråt men då var det mest fokus på att det skulle bli barn och inget annat var så intressant.
    Nu när jag mailade så skriver Jelena att jag inte kan få mer info än jag redan fått, vilket är på mannen: Hårfärg, ögonfärg, längd, vikt, blodgrupp och att han är högskoleutbildad (vet ej vad). Kvinnan vet jag följande: Ålder, hårfärg, ögonfärg, längd, vikt och att även hon är högskoleutbildad (lärare). Det jag inte vet om någon är nationalitet, intressen (som jag trodde jag skulle få veta efteråt) men det finns väl fler fakta att få med skulle jag tro. Frågade om någon form av donatornummer men det säger de inte finns. Vad jag vet så iaf för sperma så använder sig alla klinker av någon av två stora spermabanker och där har alla donatorer ett donatornummer.
    Jag har inte heller fått samma info om donatorerna, jag vet ålder på henne men inte honom och blodgrupp på honom men inte på henne.
    Någon annan som vet mer om sina donatorer? Eller snarare vad vet ni om era donatorer?


    Jag har dålig koll på Riga tyvärr. Vi har ju gjort donationen i Sverige och här är donatorn inte anonyma för barnet (även om hon är det för oss) så det är upp till Bubblan att ta reda på mer sen om hon vill som vuxen. Donatorn skriver bl a ett brev om sig själv och varför hon donerat som barnet sen får läsa om det vill (när det blivit vuxet). Det vi vet är ålder och sen vet vi att de matchat henne mot min längd, vikt, ögonfärg osv. De kollar även att donatorerna inte har några ärftliga sjukdomar. Kram och lycka till!!
  • Tjobabi

    Lie, tack för boktipset, ska se om jag kan hitta den på biblioteket. Är inte jätte intresserad av böcker som har full fräs på pappa-delen så det är bäst att kika i den först tror jag. Det jag läste på adlibris hade väldigt mkt fokus på pappa. Sen är det ju svårt att hitta äd-böcker så det är ju klart värt att kika i den för att se hur den känns.

    Sjukdoms/hälsokollen är ju en annan historia, allergier kollar det inte, iaf inte pälsdjur... Ska be om en lista på de hälsokontroller som görs tänkte jag. Underlättar när man hamnar i läget att man ska kyssa i en hälsoblankett själva, vilket ju händer några gånger i livet. Då är det ju bra att veta vad som testats för iaf och resten får man ju sätta som frågetecken.

  • Lillsudd

    Jag har bara fått veta: hårfärg, ögonfärg, längd, vikt, blodgrupp och yrke/utbildning för mina donatorer och kan inte få veta mer. De har inte nummer och ur min journal ska inte heller framgå vilka donatorerna är. Min läkare kan alltså inte alls själv gå tillbaka nu och säga vilka som använts... skumt faktiskt.

    Tyvärr är det inte så enkelt att "alla" använder Cryos och ESB- utan det är bara i länder med öppen donator eftersom det är svårt att få fram öppna o då importerar man. "Anonyma" länder brukar inte importera sperma.

  • Tjobabi

    Aha, tack Lillsudd för din förklaring. Tyckte det kändes så konstigt att de inte visst något mer nu... Får väl anta att nationalitet är Lettisk då på mina donatorer men ska ställa frågan ändå. Behöver säkert inte fundera på om hans första ord kommer bli "Pölse" eller inte!

    Ska ställa frågan om hälsokontrollen med, det är ju inte specifikt donatorns hälsa jag frågar efter utan vad en donator måste "klara" för att få lov att donera. Så just den frågan bör de ju klara att svara på utan problem! :)

    Som sagt, jag har forskat dåligt i detta men mitt fokus har varit bebis, bebis, bebis och ärligt så kan hans gener komma från månen jag bryr mig inte ett smack. Han är här nu och han är perfekt!

  • Tjobabi

    Lillsudd o Sissan, hittade donatornummer och vilken bank på sperman. Numret säger inget om nationaliteten men det är iaf ett nummer. Ska se vad jag hittar för info, tror jag har det mesta men borde ju kunna få ut nationalitet med. Visat sig att det inte är omöjligt att ungen kommer säga Pölse... Fast Dansk bank behöver inte betyda att det är en dansk som är donator, de har ju fler nationaliteter med.

  • Skrutten04

    Hej igen alla vänner,
    oj så länge sedan jag skrev något men nu har jag läst ikapp iaf. Sambon började jobba idag så dagarna innan har jag bara försökt maxa med familjetid (och dessutom rinner tiden iväg, ni som fått era små vet precis vad jag menar).

    Roligt att läsa hur det går för alla även om det är en del jobbiga saker.
    Lillsudd, jag hoppas att du mår bättre nu! Hur är det med bebiskänningar nu?
    Lie, tungt med amningen men håller helt med VSG. Du har gjort mer än ett ärligt försök och går det inte så är det väl toppen att den finns andra alternativ.
    VSG; mjälkstockning låter tungt men bra att det är bättre. Hur snabbt kom det? Hur kändes det? Känner så väl igen mig för allt funkar men efter en längre sovstund tex p natten så är brösten stenhårda, varma och sprängfulla. Måste ibland pumpa ur lite för att Minihugge ens ska få ett grepp men jag ska såklart inte klaga på att det är mkt mjölj.
    Tjotjabi, känner också igen både "nähej/näe" samt ett kortare "nä". Det var ännu mer i början men även nu. Låter lite roligt. Skönt att du är bättre. Hur är det med infektionen i ditt sår? Jag har tyvärr ett sår som vätskar och är rött/irriterat tyvärr. Det är tydligen ingen infektion men inte heller helt som det ska heller. Blä för att hålla på med dessa sår också mitt i allt. Är rätt less på att det blev snitt för har så svårt att röra mig och bara längtar ut på längre promenader men det kommer väl. När det gäller donator så hade vi bara hennes uppgifter så sambon stod för andra delen. Vi fick reda på kön (såklart), ålder, längd, vikt, hårfärg, utbildningsnivå och intressen. Samtliga kvinnliga donatorer i Riga är testade för könssjukdomar samt allvarligare sjukdomar så som kromosomavvikelser mm. De "garanterar" också att de inte är beroende av droger/alkohol.

Svar på tråden ÄD gravida lattemammor i Stockholm - nr 2