• Perickles

    ni med hypertyreos, dela med er

    I hela mitt liv har läkare misstänkt att jag har problem med sköldkörteln... men jag är ett gränsfall så jag har aldrig fått hjälp. Mina TSH värden är ok om än på tröskeln får jag höra, inget att göra åt.

    Men nu är jag faktiskt orolig
    *tappar mer hår än vanligt
    *mina händer skakar tidvis (ej alla dagar)
    *är otroligt illamående tidvis
    *har en klimp i halsen (och nu ömmar strupen)
    *upplever att jag har kort stubin, blir så lätt arg och irriterad
    *rastlös och på högvarv
    *men ändå jättetrött och orkeslös
    *gråtfärdig

    Tidvis har jag också arytmi. Jag är nu 33år och när jag nu tänker tillbaka på mitt liv så ser jag faktiskt att jag haft dessa besvär hela mitt "vuxna" liv ganska länge och ofta. Men ibland så är besvären borta. Det som också oroar är att jag som 11-12åring plötsligt började tappa hår, blev illamående oförklarligt och klagade på att jag hade "klump" i halsen. Vilket avfärdades med att jag hade ångest. Och jag förstod ju inte den förklaringen, jag var ju ett lyckligt sprudlande barn... tänk om jag redan då hade problem med sköldkörteln. Eller?


    Så nu alla ni med hypertyreos, hur mår ni? Vilka symtom, vilka värden har ni? Hur har ert liv varit? Hur tycker ni mina symtom låter, nåt ni tycker känns som vardag eller ska jag ta det på allvar?

    (det finns i släkten, men de bor utomlands och de flesta har vi dålig kontakt med)
    Därför vänder jag mig till er
    Jättetacksam för svar!!


     


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-10-04 19:25
    Vad jag menar är att jag besökt läkare för nåt av besvären och det första de alltid misstänker är sköldkörtelproblem. Mitt TSH värde var för två år sen 0,5 (ref 0,3-4)
  • Svar på tråden ni med hypertyreos, dela med er
  • Vrinda

    Idag har jag hyopthyreos eftersom jag opererat bort halva sköldkörteln. Jag medicinerar med levaxin och mår i huvudsak bra utan "känningar" åt något håll. Men visst blir man fundersam när man inte känner sig hundra, som t.ex. nu när jag ammar och svettas mycket och känner mig trött och stressad som småbarnsmamma.

    När jag blev diagnostiserad med hyperthyreos hade jag följande symptom:

    - darriga händer (skrev t.ex. mycket fulare än vanligt)
    - kände mig varm och svettig jämt
    - mycket gaser i magen
    - väldigt hög vilopuls (uppemot 140 slag/minut)
    - vaknade på nätterna av att det dunkade i huvudet
    - svårt att somna
    - allmänna oroskänslor
    - kort stubin och dåligt humör
    - klumpkänsla i halsen

    Mina symptom kom smygande under ett par månader och kan inte komma ihåg att jag mått på liknande sätt tidigare i mitt liv. Tror iofs att jag hade snabb ämnesomsättning som tonåring för jag åt alltid mycket mat men gick inte upp i vikt. Min mormor fick problem med sköldkörteln när hon var pensionär och min mamma har lite struma men inte felaktiga värden (kanske sköldkörteln vuxit för att klara jobbet?).

    Tycker du ska kontakta hälsocentralen och höra vad de säger. Jag var klart toxisk när jag fick diagnosen men jag tror man kan må dåligt utan att ha jättedåliga värden. Var det två år sedan du kollade är det kanske dags igen. Så som du mår nu ska man ju inte behöva må, det låter inte normalt. Hoppas du får klarhet snart!


    ♥ ♂ 10 juni 2009 ♥ ♀ 22 mars 2011 ♥
  • Perickles

    Tusen tack Vrinda!
    det där med gaser i magen har på sista tiden blivit mycket värre.
    Ja som sagt, tror att man kan må dåligt med gränsvärden också.
    Då kan man fråga sig hur uruselt JAG skulle må med låga THS värden.

    Måste THS värdet verkligen vara klart under 0,3 för att man ska gå vidare med undersökning?

  • Looptroop Rocker

    Hej!

    Jag har förvisso Hypotyreos (autoimmun hashimotos tyreoidit) men det börjar ju med hypertyreos innan det går över till hypo...

    Jag tappade håret som 5-åring och man skyllde det på stress....som egentligen inte fanns ens. Jag fick diagnosen 2007, då var jag 31 år.

    Har man tagit antikroppar på dig? TPO-ak och Trak?

    Har du antikroppar så tycker jag du borde få hjälp för dina besvär trots att du ligger inom gränsen.

    Kram

  • Perickles

    Antikroppar? TPO-ak och Trak... aldrig hört talas om... ska googla o se vad det är. Eller kan nån förklara på ett förståeligt sätt.
    Det enda man gjort e o taTSH värdet. Sen har man alltid gått in på att jag är kanske psykiskt nedstämd eller skyllt på nåt psykologiskt utan att göra nåt mer heller.

  • Looptroop Rocker

    Trak har man ofta om man har giftstruma och TPO om man har en autoimmun inflammation i sköldkörteln. Om du har någon av dessa antikroppar och dessutom har symptom och dessutom ligger så nära nedre gränsen sån brukar man behandla trots att ditt TSH egentligen är normalt. Man måste dessutom ta T3 samt T4 för att kunna bedöma hur din sköldkörtel mår. Jag skulle byta läkare om jag var du så här kan du ju inte ha det!

    Kräv att dom ska ta T3, T4, TSH, TPO, Trak och begär ut svaren samt referensvärden. OM du har antikroppar så ska du stå på dig i att få behandling!

  • Scream2

    Begär ut dina provsvar och se om antikroppar är taget. TSH visar ju mer åt hypertyreos, men dina symtom verkar lika gärna peka åt hypo. Ibland kan kroppen ställa om sig snabbt. Men kanske du har antikroppar?

  • Anniii84
    Scream2 skrev 2011-10-15 14:59:57 följande:
    Begär ut dina provsvar och se om antikroppar är taget. TSH visar ju mer åt hypertyreos, men dina symtom verkar lika gärna peka åt hypo. Ibland kan kroppen ställa om sig snabbt. Men kanske du har antikroppar?
    Hej alla hyper och hypo. Jag fick kontaterad hypo då jag undrade varför jag inte blivit gravid då vi hade försökt bli gravida i 9 mån. Sedan fick jag levaxin då de hittade antikroppar och vips så blev jag gravid på en gång. Nu är min dotter  ett år och jag vill gärna ha ett syskon. Har hållit på i 4 mån och undrar om det kan tänkas ta lång tid igen eller om jag är felreglerad. Någon som vet hur referensvärdena ska vara då man vill bli gravid?
  • nenny82

    Hej

    Jag har precis blivit konstaterad som hyper och har även fått reda på att detta beror på att jag har Graves-sjukdom. Alltså är min sort den autoimmuna sorten. Allt har gått väldigt snabbt för mig och jag har fått specialistvård supersnabbt. ar ännu inte märkt ngn skillnad i mina symptom men enl läkaren så kan det ta lång tid innan man märker ngt. En sak att tänka på är att läkarna trodde jag var hypo inte hyper då symptomen visst kan vara väldigt lika.

    Nu har jag en fråga till er här, får se om ngn kan svara på. Jag har ätit thacapzol i ca 2 veckor och har nu fått ont i magen. Först var det bara när jag åt men nu är det mest hela tiden men värst blir det när jag äter. Jag har även tappat min aptit. Hade inget sånt här innan jag började med medicinen.

    Är det ngn som varit med om ngt liknande??

    Om ni undrar ngt om mig så är det bara att fråga så svarar jagKatt.

    Ha det gott
    Kram

  • Trötter63

    Blir lite förvånad vad ni vet mycket- Jag fick ta ett blodprov för ca 1 1/5 år sedan på grund av särtor i axlarna och det konstatetreades att jag hade överproduktion i sköldkörteln. Fick Levaxin som jag fortfarande äter men ingen efterkontroll  och frågor hur jag mår. När jag läser era symptom nu ser jag att dom stämmer in på mej.
    Svettas. Kort stubin m.m. Trodde att mitt humör beror på stress i jobbet men nu ser jag att det kanske är min sjukdom det beror på.

  • hannasigunger

    Hej!


    Jag känner igen mig precis i det du förklarar. För ca 4 år sen fick jag diagnosen Hypertyreos. Efter det så fick jag direkt en balanserad medicin behandling som rättade till mina värden. De symptomer jag hade innan var:

    -Darrande händer
    -Oro
    -Kunde ej sitta still
    -Fick ångest och fick en känsla av att det var svårt att andas.
    -Tog mig jättelång tid att somna om nätterna 1-2 timmar ibland. 
    -Hög puls
    -Varm/svettas mer
    -Trötthet/matthet
    -Min kondition/styrka blev sämre trots att jag tränade mycket.
    -Jag tappade hår
    -Jag gick ner i vikt(pga matsmältningen är på högvarv)

    När jag läser dina symptomer så känner jag igen mig i känslan du beskriver. Utan tvekan så beror symptomerna på Hypertyreos men kanske inte så hög grad. Jag skulle absolut gå till en läkare och berätta hur du känner och eventuellt diskutera en medicinkur. Det var 1.5 år sen sedan jag slutade äta medicin och sedan dess har jag mått bra. Mina värden är idag normala och jag har inte samma symptomer som tidigare. 

    Lycka till!

    Hanna

  • Josue

    Jag utreds just nu för hypertyreos. Mina värden var normala utom T4 som var högt, 24. Gränsvärde 22. Jag har alla symtom du beskriver, otrolig ångest, hjärtklappning, irriterad hals osv. 
     

  • Rosen3

    Hej alla! Har läst era meddelanden och det känns som att ni har bra koll. 
    Jag har en liten fråga ni kanske vill svara på:

    Jag har fått fyra missfall och gjort en missfallsutredning som visat på förhöjda TPOak. TSH ligger på 0,9. Jag inbillar mig att jag har symtom (eller så har jag faktiskt det). Trött, huvudvärk, som en klump i halsen och tappar hår. Kan jag ha hyper/hypo? Vad tror ni? Ingen läkare vill ge mig medicin  :(

Svar på tråden ni med hypertyreos, dela med er