• Lucy Cat

    Behöver lite hjälp med mitt nya akvarium

    Hejhej!

    Jag har precis köpt ett akvarium, ett hexagonalt om det det har någon betydelse. 60L.

    Nu har vi lagt i sand och växter och fyllt upp med vatten, men hur mycket vatten ska man fylla upp?
    Jag hade ett akvarium för några år sedan och då fanns det indikationer på doppvärmaren som berättade hur långt upp vattennivån skulle nå.

    Nu puttrar det även om akvariet, antar att det är filtret eller pumpen som puttrar.  

    Man vill ju inte fylla på för mycket i och med att det är elektricitet och sladdar och sådant i "toppen". 


    ..I'm not cynical, I'm experienced..
  • Svar på tråden Behöver lite hjälp med mitt nya akvarium
  • Lucy Cat

    Nevermind, jag löste det. Hissen gick inte ända upp denna gången ;)


    ..I'm not cynical, I'm experienced..
  • qenzo

    Ser att du löst det.. men om någon annan läser och funderar så behöver man inte bry sig om sladdarna i toppen av div elektronik. Allt är anpassat för ett liv under vatten, inkl sladdinfästningarna på filter och värmare.
    Står det något annat på beskrivningen av elektroniken, ja då är det helt enkelt inte tillverkat för akvarium. 

  • Takex

    Filtret/pumpen brukar ha en linje eller ett märke till dit dom vill att man ska fylla vattnet för att det ska fungera ordentligt.

  • skorpionen80

    Har man filterutblåset precis vis vattenytan så rör sig ytan vilket gör att vattnet syresätts. Vill man ha filtret helt doppat får man till ytrörelser genom att ha en pump med syresten.

  • qenzo
    Takex skrev 2011-12-01 16:01:46 följande:
    Filtret/pumpen brukar ha en linje eller ett märke till dit dom vill att man ska fylla vattnet för att det ska fungera ordentligt.
    Fast det finns inga garantier på det. Filtret, inkl sladdfästet ska klara ett liv under vatten. Detta för att man bl.a  inte ska behöva ha ytrörelser.
  • Takex

    Jag vet inte om vi menar samma sak, alla mina filter har en tydlig markering på vart max går. Mitt lilla går inte igång om nivån är för låg under max men mina stora gör det dock så skulle det bli en vattenfalls effekt då och det både låter för mycket och stör mina fiskar. Alla max linjer på mina filter är några centimeter under kanten på tanken, tycker dom är perfekta rikt märken.

    Klart att sakerna tål vatten, motorerna till mina två större pumpar skulle nog inte direkt uppskatta vatten men dom sitter uppe vid lamporna så det är ingen risk att dom blir blöta. Men vi kan ju prata om helt olika filter också.

  • Lucy Cat

    Oj, har missat att ni skrivit här.
    Nej, alltså mitt akvarium hade ingen markering vilket gjorde mig förvirrad. Jag har haft ett akvarium innan och då haft lösa delar som jag köpt till själv. Denna hade "inbyggt" som kom med när jag köpte det. Därav blev jag lite fundersam.
    Bland annat så på mitt förra akvarium så skulle doppvärmaren inte doppas helt i vattnet utan där fanns en tydlig markering vart gränsen gick. Därav fyllde jag inte vatten ända upp i mitt nya akvarium och då började pumpen att puttra konstigt, till följd av att vattennivån var för låg. Jag fyllde då på några centimeter till och täckte doppvärmaren och nu låter pumpen/filtret inte alls, mer än ett porlande som det ska låta.

    Så det löste sig, trots avsaknaden av markeringar och beskrivning :) 


    ..I'm not cynical, I'm experienced..
Svar på tråden Behöver lite hjälp med mitt nya akvarium