• Chianti

    Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!

    Åhh jag blir galen över att jag aldrig kan hålla ordning här hemma. Jag lever i ett konstant stökigt hem. Ibland gör jag ett rejält städryck och så är det fint i max en vecka. Sen händer något magiskt och helt plötsligt är det drivor med papper, kläder, ouppackade väskor, tidningar, saker som egentligen bor i nåt skåp har flyttat ur skåpet och det är värre än nånsin.

    Sen om man ska få gäster så städar man minsann jättefint, ungefär som om gästerna är värda ett vackert hem, men man själv som bor där unnar sig inte det där välstädade fina hemmet? Man är kokko på nåt sätt.

    Fler som känner som jag? Jag har surfat runt lite på nätet och hittat lite olika städforum, bland annat det här: www.flylady.net/ Det är en väldigt amerikansk site men den har nåt som kallas babysteps. Det är små små steg man tar varje dag i en månad för att få in vanan att städa och det verkar ganska bra:www.flylady.net/d/getting-started/31-beginner-babysteps/. Det bygger på teorin att det tar tre veckor att få in en ny vana.

    Dag 1 ska man bara göra rent diskbänken, sen är man klar för dagen. Vitsen är att man ska få in en vana att göra rent diskbänken varenda kväll så har man i alla fall ett område som alltid är tip top, och det känns nog bra att börja dagen med en ren diskbänk.
    Sen säger författaren att det har nog tagit flera år att röra till där hemma, så man kan inte räkna med att reda ut allt på en dag. Därför ska man bara ta små små steg och inte försöka sig på ett mastodontryck. Jag tror den filosofin passar mig, jag har storstädat hundra gånger men faller alltid tillbaka till att inte orka hålla efter löpande.

    Nån annan som vill haka på en månad? Det vore kul att få sällskap och få bolla lite tankar under tiden. Så får man väl se efter en månad om man fått några nya vanor.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-01-02 19:34
    Kul att vi blev ett gäng städisar!

    Jag gjorde en lite mer hardcore variant av FLY Lady,lite mer städning, lite mindre trams.
    Här hittar du min version: www.familjeliv.se/Bloggar-9-38/b128698.html

  • Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!
  • SockerStinn

    Wow! man kan inte tro det är samma klädkammare. 

    Snurvel, snurvel. Men jag ska ändå ta mig till tippen och lämna insamling till deras kontainrar. Men först simskola och bvc. Ska nog orka decluttra lite idag. Och ta en stooor hot-spot, j-a vad den bygger på bara man överger den tre dagar! 

  • Mossy

    Varför kan inte jag se efterbilden på klädkammaren??? Vill också seFörvånad!

    Fick igår tagit sinken och rumsbordet och det hjälpte lite. Det är kul att se att det går enklare att fixa fint för att det finns en grund. Nu kan diskbänken se ut som ett slagfält efter middagen men det tar typ bara 10 minuter och få den fin. Det märktes också i helgen när jag bakade och lagade mat till min födelsedag. Det finns en grund som gör att det inte blir lika stökigt som det varit tidigare. Är ju lite konstig av mig så jag jiobbar bäst under press. Ställde mobilen på 5 minuter och tog ett plock och iordningställande rejs i varje rum. Det räckte! Sen satte jag sambon på att dammsuga och så var hemmet helt plötsligt respektabelt! Det finns hopp!

  • 060810

    Tagit vardagsrummet idag! :)
    Blir även ett race i mitt rum om en stund. Det behövs. ;)
    Har bara minstingen hemma i helgen så ska se vad jag hinner. Har ett litet mål, ut med 10 auktioner på Tradera och sen ut med minst 1 kasse saker som ska skänkas.

    Har skrivit ihop lite viktiga papper idag och håller på att tvätta.
    Sa faktiskt till min mamma idag om två ställen som är hotspots hemma hos henne. Hon säger alltid att hon har så fint och att jag har oordning och ett kaos!
    Men här är inte så kaosartat längre. Inte sen jag började i denna tråden.
    Har mina ställen men jag skyndar långsamt för att orka. Jag vet att tar jag ut mig så orkar jag inte. Måste hitta rutiner igen för barnen för de skiter i mina 2 min städningar. Får väl muta dem med 1 kr om dagen om de gör det. ;)

  • Silversvans

    Har haft några sämre städdagar nu, men har i alla fall skött diskbänk och bäddat sängen. Känns ok, men det gäller nu att det inte förfaller för mycket under helgen utan att jag hittar motivationen igen! Det började med att vi var med sonen till sjukhuset för allergiprovokation. Det hela tog 5 timmar + 2 timmar restid och vi hade ju även med oss lillebror. Underhålla 2 barn 5 timmar i ett väntrum var inte det enklaste men gick ändå över förväntan så det var väl där tröttheten så att säga dök upp.

  • 060810

    Glömde skriva att jag berättade om tråden för min doktor idag och han blev imponerad över hur duktiga vi alla är! :)

    Han sa till mig att det viktigaste var att inte göra för mycket men han blev glad att man kunde få sånt stöd och peppning i tråden. :)

    Så jag tänker kämpa vidare med mina egna små babysteps. Tar ministeg men hellre det och att jag lär mig nåt än att stressa och det går åt helvete.

  • sopeno

    Oj vad duktiga ni alla är. 
    Sjukt imponerad av klädkammaren!!

    Idag har jag inte gjort mycket, men shinat sinken, swishat o hotspottat lite iallafall. Och plockat undan EFTER MIG. Det är ett stort problem för mig, att jag inte plockar undan efter mig själv och nu har jag läst på flylady om hur viktigt det är så jag har inte låtit mina grejer legat kvar och tänkt "jag tar det sen" utan plockat undan. Funkar faktiskt.

    Men två sjuka barn och en sambo som jobbade till kl 3 inatt och åkte till jobbet kl 6 plus ca 2 timmars sömn för mig då barnen vaknade omvartannat.... ja.... man får ta det som det är, nu ska jag försöka få lite sömn! 

  • Blomman123

    Jätteimponerad av klädkammaren! Och vad snabbt! Det brukar ta sån tid när jag plockar och rensar. Jag skall nog testa det där med att ställa klockan! Får se om det händer något då.
     

  • stjärnflocka

    Jag har fastnat lite Jag håller diskbänken fin och har inte belamrat några av mina gamla Hot Spots, så det är ju bra, men jag kommer inte igång med swishandet eller med att decluttra. Jag antar att det bara är att ta sig i kragen och göra det, det var ju så jag kom igång...

  • Luktärten

    Här är det en som är lite sur just nu. Har lyckats hålla en bra nivå här hemma tills i går. Har jobbat som en galning hela veckan och avslutade igår veckan med en sedan länge inplanerad teater. Det blev allstå ytterligare en sen kväll. Därför såg det ut som ett slagfält i köket i går när jag gick och la mig. Jag orkade helt enkelt inte.

    Tror ni inte att det ringde på dörren kl 9 i morse. Utanför står svärfar. Får väl ovilligt erkänna att jag faktiskt fortfarande låg och sov. Och han stolpar förstås ut i köket. Så himla typiskt!

    Nu har iaf övriga familjen inkl. svärfar åkt på ärenden så själv tänker jag ta mig an en köksröjning och sen passa på och åka och träna innan familjen kommer hem.

    Förutom köket ser det dock OK ut här hemma. Skulle gissa på 20 min så är det toppskick! Ja, inte barnens rum inkluderat och inte heller grovköket då som hela det lyckats bli en Hot Spot(fast där kan man stänga dörren).

Svar på tråden Nu jäklar tänker jag knäcka städkoden!