• Vackert

    Sjuksköterskestudenter!


    En tråd för oss som läser till sjuksköterskor. Här kan vi ställa frågor och prata om precis allt! Välkomna Hjärta
  • Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!
  • Emmeliina

    Utskällda? Då tänker jag mer "vad är det för handledare som skäller ut en för att man inte kan sätta en PVK?"
    Det är väl därför man har praktik, för att lära sig?

  • Penny123

    När man är ute som student är man ju där för att lära sig och öva sina färdigheter, vilket i min mening inte innebär att bli utskälld bara för att man misslyckas med ett moment, såvida man inte är helt oaktsam. Att exempelvis inte lyckas med en pvk händer alla, vener kan vara slingriga jävlar hur skicklig man än är. Säger någon annan annat ljuger dom. Låter högst oproffsigt av personalen att skälla ut en student pga en sån sak, hur hjälper det liksom?

  • Sykepleie

    Jag har varit handledare för ssk-studenter och har aldrig och kommer aldrig att skälla ut någon. Gör någon fel (eller på krångligt sätt) så tar jag det utanför salen och säger " så här hade varit lättare att göra" etc etc. Så länge inte studenten är igång med att ha ihjäl patienten så lägger jag mig aldrig i inne på salen. Kan man inte sätta en PVK , då är det det man ska lära sig och öva på. Alla kan misslyckas någon gång. Själv misslyckades jag när jag skulle visa en student hur man gjorde :-P

  • Flashbulb

    Okej, jag vinklade det lite fel men frågar såhär istället.. men hur gör ni när ni gör fel på jobbet? jag gjorde ett fel igår. Hade lite ångest när jag kom hem, kändes som om jag inte kunde något alls.  Tyvärr är det så att man alltid ska uppmärksamma alla fel man gör, men aldrig det goda. Hur behandlar ni misstag på jobbet?

    Bara att lära sig från sina misstag egentligen.

  • sweetlife

    Hej! Jag läser andra terminen och ska snart påbörja min praktik. Är jättenervös! Rädd att jag ska göra nåt fel eller inte klara av att kommunicera med patienterna på ett bra sätt.. Har aldrig jobbat inom vården tidigare heller. Hur ska man tackla nervositeten? Ibland känns det som att jag glömt allting jag lärt mig under utbildningen (men det har jag ju inte såklart).

  • Sykepleie

    Flashbulb: Beror ju på vad för fel man gör. Är det ett fel som riskerar pats död, ja då får man ju vidta stora åtgärder för att de inte ska hända igen. Andra mindre fel, som inte riskerar skada (som att vinkla PVK lite) är saker man lär sig på. Däremot ska det ju skrivas avvikelse på alla fel som görs. Sedan ska man absolut uppmärksamma alla bra saker kollegor eller ssk-studenter gör! Uppmärksammar alltid det som mina studenter gör bra och ger beröm!

  • Penny123
    sweetlife skrev 2013-04-14 11:24:04 följande:
    Hej! Jag läser andra terminen och ska snart påbörja min praktik. Är jättenervös! Rädd att jag ska göra nåt fel eller inte klara av att kommunicera med patienterna på ett bra sätt.. Har aldrig jobbat inom vården tidigare heller. Hur ska man tackla nervositeten? Ibland känns det som att jag glömt allting jag lärt mig under utbildningen (men det har jag ju inte såklart).


    Bara att hoppa in med ett lyhört öra, men glöm inte att det inte är meningen att du ska kunna allt- utan på den nivå du är just nu. Ibland kan handledarna glömma bort det, men det är ju nu du ska få öva, så passa bara på när du får chansen till att göra något. Nervositeten brukar lägga sig ganska snabbt och resten kommer. Bara att köra!

  • Tjejan83

    Hej!

    Tänkte höra om någon av er har gjort en prövning i Naturkunskap B? Hur var skriftliga provet? Muntliga provet? Labbarna? Svårt? Lätt? (förstår att det är individuellt, men någon slags indikation)  Jag vill nämligen börja plugga till ssk i jan 2014 och måste läsa in Nk B för att vara behörig. Håller på att skaffa boken och vill gärna höra hur provet ser ut och vilka delar av litteraturen jag mest ska fokusera på. 

    Tacksam för svar och jag längtar tills jag kan joina er här i tråden!! 

  • Vanilla ice queen

    Tjejan83: Köp boken läs gör instuderingsfrågor och testa en prövning Tror inte det är svårt, jag tyckte nkB var väldigt medicinkursinriktat när jag läste den på komvux. Men det var 2004...

  • Vanilla ice queen

    På måndag börjar jag i en klass. Ska läsa in en kurs som jag bara läst hälften av när jag gick T3. Är lite nervöst att hoppa in i en klass bara sådär i slutet på en termin haha Hoppas det är en bra och rolig klass

Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!