• Vackert

    Sjuksköterskestudenter!


    En tråd för oss som läser till sjuksköterskor. Här kan vi ställa frågor och prata om precis allt! Välkomna Hjärta
  • Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!
  • JA77
    Flashbulb skrev 2013-12-15 16:09:56 följande:
    Lättare än andra tentor på programmet? Jag tyckte den stora medicin kirurgi tentan i termin 3 var MKT lättare än den här tentan. Det finns inte en chans att man kan allt inom alla områden. Vissa gör dessutom praktik på olika avdelningar och man får djupare kunskaper inom olika områden.  Tycker du ska fråga en T6a som skall gå ut om de vet vad ett S-transferrin är för något blodprov och varför det mäts? Tycker du ska fråga en vanlig T6 student inom vilka gränser ett kalium eller natriumvärde. Vad ett hb ska ligga inom  för resp kvinna/ man. Vilka åtgärder bör man sätta in vid för höga / låga värden. Det där är basic kunskap för mig och sådant som skall sitta i ryggraden. Inte vad KLL står för eller vad FEV är för något eller hur man ska prata med ett barn.
    De frågor som du räknat upp är några jag kan ge svar på som sjuksköterska, inte alls orimligt. Och kommunikation och samspel måste du behärska som sjuksköterska. Tentan är värdefull, annars skulle man ju inte ha den kvar. För varje år du jobbar som ssk, kommer du bygga på din kunskapsbank. 
  • Momalicious

    Kommunikation är ju A och O som ssk, tycker jag. Du måste kunna förklara för din patient, varesig det är en äldre man, ett litet barn eller vad som helst. Dessutom, bara för att man är vuxen betyder ju det inte att man kan alla medicinska termer så man måste ju kunna förklara på "vanlig svenska". Om man tycker det är onödigt att kunna förklara för ett litet barn bör man nog inte bli sjuksköterska. Du lär ju behöva förklara nånting för ett barn nån gång under ditt arbetsliv.

    Så många sjuksköterskor som jag stött på som inte kunnat prata med mig, och jag är ändå vuxen. Det är skrämmande.

  • Mosaik

    Kommunikationen är ju ett av våra viktigaste verktyg och detta ligger ju till grund för all vår omvårdnad, Omvårdnad som faktiskt är vårt huvudämne.

  • Vackert

    Vad el-status och Hb ska ligga är ju ytterst individuellt. Ska allt gå rätt till så ska läkarna bedöma inom vilket intervall en pat. bör ligga.

  • Tresko
    Vackert skrev 2013-12-16 10:25:24 följande:
    Vad el-status och Hb ska ligga är ju ytterst individuellt. Ska allt gå rätt till så ska läkarna bedöma inom vilket intervall en pat. bör ligga.
    Bra att veta vad referensvärden ligger även om det är individuellt. 
  • Treskot
    Vackert skrev 2013-12-16 17:13:36 följande:
    Det ser du ju i journalen inom vilket intervall det bör ligga.
    Nej, inte alltid. Däremot ser man inom vilket intervall det bör vara i labblistan. 
  • Treskot
    Vackert skrev 2013-12-16 21:36:40 följande:
    Är inte labblistan journal då?
    Nej. Inte där man ser referensramarna. 
  • JA77
    Vackert skrev 2013-12-16 21:36:40 följande:
    Är inte labblistan journal då?
    Jo då, du har alldeles rätt. Strunta i de svarta medlemmarna :)
Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!