Inlägg från: Gung Ho |Visa alla inlägg
  • Gung Ho

    Slopa all Religion! Världsfred eller världskrig?

    Psyke skrev 2012-01-21 01:34:22 följande:
    Det skulle vara lika många krig som tidigare då människorna skulle hitta andra anledningar att börja krig. Krig handlar alltid om makt och/eller rikedomar, om man har "spridning av demokrati" eller religion som ursäkt spelar ingen roll.
    Förresten börjar jag tröttna lite på frasen "Många krig som skapats på grund av Religioner". Inte ens Sovjetisk ateistpropaganda sjönk så lågt att man skyllde alla våldsamheter på religionen utan att granska bakomliggande orsaker.

    Intressant koppling till Sovjet (Kommunism). Inflexibla och i grunden intoleranta livsåskådningar (vilket de flesta religioner är, och vissa mer auktorativa politiska -ismer (bla kommunism)) är en grogrund till konflikter.

    Religion i sig är inte grund för krig. Men ett oflexibelt förhållande till omvärlden i kombination med att se den egna ismen eller religionen som den enda sanna är det.

    De flesta religioner kvalar dock in i denna mindre angenäma skara.   
  • Gung Ho
    Missermajser skrev 2012-01-26 18:21:37 följande:
    Det låter som du tror att den ultimata ideologin finns att tillgå så du kan väl berätta vilken icke auktoritativ politisk ism som inte är grogrund för konflikter. 
    .

    Demokrati är nog den bästa 'boten' mot krig.
  • Gung Ho
    Missermajser skrev 2012-01-27 08:32:26 följande:
    Nu sa du något som nästan är sant i alla fall men tyvärr så är inte sk demokratier befriade från krig de heller.

    Demokratier krigar inte med varandra. Sprid demokrati = Krigen minskar.
  • Gung Ho
    Dorian Ertymexx skrev 2012-01-27 17:54:25 följande:

    *asgarvar* Så härligt optimistiskt! Men nej, inte en chans. Demokratier har fört angreppskrig, lagt sig i främmande staters utveckling (och avveckling) och rent allmänt djävlats och skapat både inre och yttre konflikter inom och mellan stater, även demokratier. Tyvärr finns det ingen enkel bot mot krig. Mänsklig dumhet, chauvinism och girighet kommer alltid att mana folk till krig. Sorgligt men sant.
    Asgarva på bara...

    Läs mitt inlägg ovan. 
  • Gung Ho
    o0Noun0o skrev 2012-01-28 07:11:05 följande:

    Vilken "demokrati" talar du om här? USA avsatte exempelvis folkvalda i Venezuela och skapade diktatur där (fast det heter demokrati i väst).

    Var det ett regelrätt krig? Hur såg den 'folkvalda' statusen ut (sambandet gäller etaberade demokratier/stater)? Var det en etablerad demokrati? Vilket årtal pratar du om?

    Ett av de absolut kraftigaste sambanden i Freds- och Konfliktforskning är just det mellan demokrati och fred när det gäller båda parternas politiska system. I princip helt obestridbart samband.
  • Gung Ho
    o0Noun0o skrev 2012-01-28 10:48:01 följande:

    Nej, inte ett regelrätt krig, snarare kolonisering genom kupp.
    Ah, alltså inget krig...

    Sambandet gäller regelrätta krig och etablerad demokrati.

    Vad som räknas som 'etablerad' demokrati är ju otroligt svårt att definiera. Det finns ett flertal demokratiindex med olika fördelar och nackdelar. Överlag skiljer de sig åt i hur man väger olika institutioners i samhällets stöd/skydd för en demokratisk process. Det rör sig mest om marginaler i skillnader dem emellan. Skrev en uppsats om demokratiska staters agerande i fredsbevarande operationer och gick igenom några olika index, men det var många år sen.

    Har för mig från minne att man med 'krig' menar en väpnad konflikt mellan två stater som resulterar i minst 10.000 döda/år. 
  • Gung Ho
     
    Dorian Ertymexx skrev 2012-01-28 13:33:43 följande:

    Igen då - det är alltså helt OK att krossa ett annat lands demokrati, så länge som det inte sker genom regelrätt krig? Det var ju... spännande.


    Det är ju en fördel om man de facto läser vad andra skriver....

    Jag skrev att demokratier inte för krig mot varandra. Det betyder INTE att demokratier inte för krig, eller motarbetar varandra på annat sätt. Det betyder inte heller, om inte du har någon ny definition av logik, att jag hävdat att det är bra att man motarbetar andra länder på lagliga eller mindre laglig sätt. Obestämd

    MEN det var väl krig som diskuterades i TS, eller hur? Flört   

    Så, Dårjans villospår lämnade därhän. Mer demokrati = Mindre krig.
  • Gung Ho
    Tom Araya skrev 2012-01-30 01:17:45 följande:
    Du får gärna hänvisa till den litterära källa som säger att inga konflikter finns och inget våld utförs med religiösa motiv.

    Korståg hade inte heller med religion att göra va?Obestämd

    Nej, det är ju helt felaktigt att konflikter inte kan ha religiösa motiv. Däremot är konfliktbakgrunden alltid komplex. Egentligen är det oviktigt. Religion (eller andra -ismer/-ier med en starkt singulär 'sanning') fungerar som en väldigt mäktig motivator/katalysator för konflikter även om andra faktorer spelar in.
  • Gung Ho
    Dorian Ertymexx skrev 2012-01-30 04:15:31 följande:
    Starkt singulär sanning är inte ett krav, men det hjälper. Nationalism är en precis lika stark katalysator som religion på den punkten. Men så är också nationalism väldans religionsnära på vissa plan, och nationalister är ofta väldans mycket för singulära sanningar förvisso.
    Inte ett krav överlag, men mer eller mindre en förutsättning för att användas som hävstång för att påverka människor. En religion eller -ism som förespråkar att alla sanningar är individuella och allas (även utanför den egna gruppen) lika värde blir ju svår att använda. Nationalism i sig kommer man inte långt med, tror knappast SD vill invadera något land. Den bör växa i rätt grogrund och ha rätt geopolitiska förutsättningar. I princip kan natinalism främst användas när det finns ett reellt eller upplevt hot mot den egna gruppen.
  • Gung Ho
    Sven Erik Johansson skrev 2012-01-30 08:41:51 följande:
    Logiken kräver att logiskt mot varandra stridande satser inte samtidigt kan vara sanna. Vi kan inte stödja nån sorts  new-age-relativism där allt anses lika sant. Det är ett faktum till exempel att  en kristen och en hindu inte kan ha samtidigt rätt på alla punkter i sina trosuppfattningar,

    DÄREMOT är det naturligtvis INTE något skäl att utöva våld. Jag är pacifist, kristen pacifist.
    Precis där sätter du huvudet på spiken vad det gäller varför religion 'orsakar' / lämpar sig till att användas för att starta krig. Kombinera religionens ofta djupa påverkan både på individen och samhället med denna exkluderande sanning och du har det mest effktiva 'vi mot dem' verktyg som finnes.
Svar på tråden Slopa all Religion! Världsfred eller världskrig?