• JTA

    Muslimer: Vad menar ni när ni säger insh'Allah (om gud vill)?

    Relaterat till fatalism/predestination och den fria viljan. Har gud i förväg bestämt allt eller är det människan som väljer själv vad som skall hända?

  • Svar på tråden Muslimer: Vad menar ni när ni säger insh'Allah (om gud vill)?
  • JTA
    rosyposy skrev 2012-02-02 12:42:59 följande:
    Frågan kan ju också ställas till kristna eftersom uttrycket även används i många kristna kulturer...
    Visst, "deus vult". Ställde frågan till muslimer för att det handlar om någonting jag för närvarande läser. Kristna får självklart ge sin syn.
  • JTA
    Imaan skrev 2012-02-02 12:37:16 följande:
    Känns kanske inte som någon direkt ide att svara på dina inlägg, men gör det ändå.

    Gud har bestämt allt i förväg 
    Så gud har bestämt allt i förväg. Är det verkligen en allmänt spridd muslimsk uppfattning? Jag trodde inte så var fallet.

    Det är gud som bestämt allt redan i förväg, människorna har ingen frihet att själva välja vad som skall hända. Eftersom människorna då knappast kan ansvara för sina handlingar finns inte heller någon grund att döma människorna för dessa handlingar. Alltså ingen domedag. Och ingen möjlighet att skylla allt det onda som händer i världen på att människor använt sin fria vilja. Det onda är guds fel, och gud är därmed ond.

    Var det så du menade Imaan?
  • JTA
    Muslimska mamman skrev 2012-02-03 15:52:50 följande:
    Gud har bestämt allt, Han vet allt och Han styr allt. Därför säger vi "om Gud vill" eftersom det handlar om Guds vilja. Han låter allt ske, och Han vet vad som ska ske oavsett om det är impulsbeslut vi gör eller länge planerade saker. Vi säger även "om Gud vill" av respekt till Gud, för vi vet att Han är allsmäktig.
    Inget utrymme för den fria viljan här heller?

    Om inte människan fritt kan välja sina handlingar, hur skall hon då kunna stå till svars för dem? Inget ansvar, ingen dom.

    Om det inte är människan genom att välja fel som orsakar det onda i världen, var kommer då ondskan från? Satan? Men Gud skapade Satan. Så det är Gud som ansvarig för det onda?
  • JTA
    Muslimska mamman skrev 2012-02-03 16:35:55 följande:
    Vi har fri vilja, allt vi gör väljer vi själva. Skillnaden är att Gud redan vet allt, och Han är allsmäktig och kan styra oss. Han kan styra oss till att inte göra det vi ska, och Han kan hindra med andra handlingar det vi har planerat från att ske. Om jag tex planerar att träffa en vän kl 1 och säger "vi ses kl 1 inshallah" så handlar det just om att jag har valt att vi ses kl 1, men eftersom jag inte kan styra över ödet måste jag säga inshallah för jag vet inte vad Gud planerar. Kanske låter Gud mig komma försent så jag kommer först halv 2, eller kanske klämmer min väns barn sitt finger i en dörr så hon inte kan komma alls. Vi gör och planerar, men Gud vet vad som kommer ske och låter kanske inte våra planer gå i lås.
    "Fri vilja" betyder just det. Hindrar gud dina handlingar har du inte fri vilja. Basta.

    Du får lov att bestämma dig.

    Om gud hindrar dig ibland skulle han lika gärna kunna hindra allt ont som folk hittar på i världen. Men det gör han inte. Alltså är han ond själv. Eller hur?
  • JTA
    Hallåhej skrev 2012-02-03 16:41:43 följande:
    Är det liknande som kristendomens "teodicéproblem"; d v s en kristen har motsägelsefull syn på den allsmäktige som vet allt men ändå så sker grymheter i världen. Varför griper inte den allsmäktige in då blir förstås frågan. Ett ämne som debatteras bland kristna och andra med förstås.

     Är det för att människans fria vilja skapat/skapar problem vilka ger ondska enligt islam med?
    Japp. En teodicé är så vitt jag kommer ihåg en förklaring av att gud är allsmäktig och alltigenom god, och att ondska existerar. Jag trodde muslimer var överens om människans fria vilja som teodicé. Men en sakkunnig påstod motsatsen, i och för sig i sammanhanget av wahhabism, Saudiarabiens statsreligion. De påstods vara fatalister. Och nu verkar det sannerligen som detta är mer spritt än jag trott. Eller så är muslimerna i den här tråden wahhabister.
  • JTA
    Muslimska mamman skrev 2012-02-03 22:16:38 följande:
    Den fria viljan vi har är ju det vi gör utifrån våra egna handlingar, vad Gud sedan bestämmer är upp till Honom. Guds handlingar hindrar inte vår fria vilja, utan det är resultatet av den fria viljan som Gud bestämmer över.

    Så svårt att förstå det tycker jag faktiskt inte att det är...
    Så varför hindrar inte Gud resultatet av människors onda handlingar?
  • JTA
    oOHalalOo skrev 2012-02-04 09:51:26 följande:
    För att det inte är Han som är ansvarig för våra val, utan vi själva. Enligt Islam så är livet en test. Skulle vi inte behöva ta ansvar och konsekvenser för vårt handlande, så vore livet däremot inte ett test. Alltså tvärtemot vad Islam lär. Att vi har möjligheten att ta ansvar beror på att vi har fått en fri vilja och ett intellekt. Utifrån det baserar vi vilka val vi gör och till vilka handlingar det leder.
    Ja, just det: Den vad jag trodde förhärskande synen på människans fria vilja och ansvar för sina handlingar.

    Så vad betyder då "insh'Allah" för dig? Om du nu säger det.
  • JTA
    oOHalalOo skrev 2012-02-04 10:38:57 följande:
    Jag säger det. Jag kan säga t.ex. att 'vi ses imorgon' insha'Allah, vilket då har innebörden att 'jag kommer om jag lever och har hälsa och inget har kommit ivägen'. Eftersom det endast är Allah (swt) som vet och känner till när min livslängd tar slut, så kan jag inte slå mig för bröstet och säga 'jag kommer!' när jag inte egentligen vet om jag kommer att kunna hålla det löftet. För mig är löften, avtal, tider att passa osv något som är viktigt att hålla. Men med reservation så att säga. Jag lägger alla klutar till för att hålla mitt löfte och endast min död eller vad det nu är, är det som kan komma emellan.
    OK gud känner till din livslängd. Så långt är jag med. Men varför säga "jag kommer om gud vill det" om gud ändå inte tänker hindra dig. För inte är det väl gud som gör så att saker kommer i vägen? Det vore ju en kränkning av din fria vilja. Att gud känner till din livshistoria är inte samma sak som att gud lägger sig i vad du gör. Varför säger du då "om gud vill"?
  • JTA
    Muslimska mamman skrev 2012-02-04 14:52:09 följande:
    För det handlar om Guds vilja i vad som sker som vi inte kan styra med egna händer.
    Så vi har ingen fri vilja? Ingen möjlighet att påverka skeendet själva?

    Du och Halal verkar inte vara överens om den saken.
Svar på tråden Muslimer: Vad menar ni när ni säger insh'Allah (om gud vill)?