• koalabjörn

    BVC´s kompetens?

    Vi har hört att BVC ska följa Rikshandboken för barnhälsovård, där det står hur de ska bemöta och ta hand om adopterade och deras familjer oavsett barnets ålder.

    Ett ""nyfått" barn skall räknas som nyfött, såsom på alla andra myndigheter, tex vid föräldraledighet mm.

    http://www.rikshandboken-bhv.se/Texter/Barnhalsovard-vid-adoption/Barnhalsovard-efter-ankomsten/

    Men vår BVC där vi bor är de inte intresserade särskilt av oss. De hänvisade oss iill att åka till en annan (större stads) Asylmottagning istället.

    De sa att vi kan komma till BVC om ett halvår och få en vaccination.

    Men vår son är svensk medborgare, har sitt svenska personnr , kommer ha svenska som sitt modersmål eftersom han inte hunnit lära sig nåt annant språk. Han tillhör vår svenska familj och vi borde då få använda BVC som alla andra familjer som bor här. Han är inte flykting och är inte asylsökande i Sverige...

    Vad är era erfarenheter????   Hur göra?

    Har ni blivit skickade till asylmottagningar eller flyktingmottagningar i andra städer? BVC-sköterskan sa att så brukar det alltid vara!!!!????

  • Svar på tråden BVC´s kompetens?
  • chatnoir

    Det låter jättekonstigt tycker jag! Vi blev inte hänvisade någon annanstans, däremot upplevde jag att de inte var särskilt intresserade av oss. Sonen vägde 9 kilo när han kom och var då två år. Jag kan tycka att det borde varit mer intresserade av att följa hans tillväxtkurva. Jag tycker också att de borde ha intresserat sig lite mer för hur jag mådde som nybliven mamma och hur vi klarade första tiden som familj. Vi fick komma på ett första besök, sedan för vaccinationer. Bemötandet var vänligt, men jag tycker att vi borde fått komma oftare under första året hemma.

  • fabbemam

    BYT BVC! vi har varit välkomna så som alla nyfödda men däremot kände sig BVC sköterskan lite osäker på vilket intervall som var lagom då inte 2½åringar växer lika intensivt som en bebis fast hon ville ju samtidigt träffa oss oftare med vår nyfådde än andra 2½ åringar för att det fanns ju andra saker att prata om än långd o vikt.

    Första halvåret ringde hon ibland o ville träffa oss eller bokade nästa besök när vi var där men  nu sedan 3-årskontrollen har jag inte hört ett pip så igår ringde jag själv efter som vi ska skicka 1-års rapporten till Kina snart o utredaren vill ha med längd o vikt.

    Det jag däremot tänkt på är att vår BVC sköterska inte tycks ha någon kunskap om adopterades särskilda behov kring tex. anknytning. Som ex. så var hon hemma på ett först besök mindre än en månad efter att vi fått Klimpen och hon lekte, busade med och tog upp honom i knät som vilket barn som helst. Kan tillägga att hon bara skrattade o sa att han var social när han blev jätte ledsen när hon skulle gå hem.... Men hon är ALLTID super trevlig och tar gärna reda på saker o frågor hon inte har svar på, det tycker jag är viktigt.

    Jag tycker att du absout ska ringa till Barn HÄLSOVÅRDEN som är "överhuvud" över BVC och fråga vilka riktlinjer de har till BVC och tala om att du känner dig illa bemött för att sedan kräva ett byta av BVC för den sköterskan är nog svårt att få förtroende för igen.

  • Helle68

    Håller med ovan, byt BVC!!! Det gjorde vi efter ca ett halvår då vi inte kände att personalen alls hade den kunskap/erfarenhet/förståelse av/för adoptivbarn som vi förväntade oss och verkligen bade behövy den där första tiden. Sedan bytte vi BVC över kommungränsen för att få riktigt kompetent personal på ett BVC där man just samlat sköterska/läjare/psykolog/logoped med specialistkunskaper inom adoption och det gav så otroligt mycket!!! Vi hade aldrig fått den hjälp, stöd och insikt vi har idag om vi inte hade bytt.

  • Maisie

    Vi kom först till BUS i Lund där de har en överläkare som träffar alla adoptivbarnen som kommer dit. De gjorde upp en vaccinationsplan som var anpassad efter vår dotter som skickades till vår BVC. Vi känner att vi fått ett bra bemötande där. Vårt första besök var bara vikt, längd och sedan samtal. Vaccinationerna har anpassat efter vilka hon fått tidigare och de har haft koll på hennes viktkurva men eftersom hon håller sig konstant på -2 och svagt stigande har vi inte varit på extrabesök.

    De kanske inte är jättekunniga men de har varit väldigt lyhörda, men det ska ju sägas att vi inte haft några problem när det gäller dotterns utveckling. Vi har ju ingen aning om hur det fungerat om vi varit oroliga över något. 

  • Sallylina

    Absolut inte asylmottagning, det är snudd på anmälningsfall.

    Absolut BVC, men sen beror det nog på den enskilda BVC-sköterskan hur mkt kunskap hon har kring adoption - det är ingenting man läser särskilt inom utbildningen, tyvärr...!!

  • en glad

    Ring till ngn ansvarig på ert landsting - ni blir inte rätt bemötta! Om inte ert bvc vill läsa in sig på de instruktioner för adopterade som finns i deras handbok (finns att läsa på growing peolple - men nog bara öppen för fackfolk) så får de banne mig ta tag i det. Ni skall inte hänvisas ngn annanstans. Finn er inte i det!!

  • dubbelmamma0310

    Alltså jag blir rent upprörd! Hur kan de bara få för sig att behandla er så? Vi har lyxen att ha en BVC sköterska med fantastiskt intresse för adoptioner, hon har varit med och skrivit handboken för hur de ska ta hand om adoptivfamiljer. Det är så fantastiskt - vi ska till och med ingå i en grupp med fem adoptivfamiljer på BVC, där alla familjer kommer hem med sina barn inom ett par månaders spridning. Det ser jag framemot hur mycket som helst!!!
    Kämpa på och kräv att bli väl behandlade, byt BVC som nr 1, ni kommer nog ha svårt att ta deras åsikter på allvar efter detta!
    Hur har det gått?

Svar på tråden BVC´s kompetens?