• Anonym (Mamma)

    Förkylningsastma leda till kattallergi?

    Sonen är 9 månader och har förkylningsastma som han fått som bieffekt av RS-virus.
    Stämmer det att han nu löper större chans att få kattallergi? Kan man be läkaren att testa honom av ren oro eller måste han visa tecken på pälsallergi? 

  • Svar på tråden Förkylningsastma leda till kattallergi?
  • Allergiexperten

    Hej! Cirka 10 % av alla barn utvecklar allergi utan att ha någon ärftlighet för det. Har barnet föräldrar som är allergiska ökar risken. Barn som haft RS virus löper ökad risk att utveckla förkylningsastma men det är många faktorer som ska inverka för att barnet dessutom ska utveckla allergier.
    Kattallergi är en luftvägsallergi och den typen av allergi kan man ytterst sällan diagnostisera i så här låg ålder. Oftast ser man pälsdjursallergier hos äldre barn. Däremot kan mindre barn ha symtom på exempelvis kattallergi utan att man kan konstatera allergin via provtagning.
    Kortfattat kan man säga att om ni inte har några allergier i familjen och dessutom inte har katt hemma är risken liten att ert barn utvecklar kattallergi. Finns katt hemma och barnet har förkylningsastma blir barnet utsatt för kattallergen samtidigt som slemhinnorna i luftrören är inflammerade och då finns däremot en ökad risk att på sikt utveckla kattallergi.
    vänliga hälsningar Anitha   

Svar på tråden Förkylningsastma leda till kattallergi?