• annniel

    köpt bil, vem betalar skatten??

    Anonym (hmm) skrev 2012-04-24 20:01:54 följande:
    Vi försöker absolut inte lura någon, det känns mer som att det är vi som blir lurade. 

     FÖrsäkring är redan fixat, och påställningsavgiften är 50kr så det är inte värre än så. Men jag hoppas såklart att gubben ska ta sitt förnuft till fånga och betala skatten som han ju är skyldig att betala, i allra värsta fall så tänkte vi erbjuda oss att betala hälften av skatten.
    Förklara då gärna varför ni tycker att någon annan skall betala skatten för er bil?

    Sluta försök komma undan något som ni redan gått med på att betala. Varför kollar ni ens upp detta? Spelar ingen roll att det är ägarens ansvar att betala skatten, han kan ställa vilka krav han vill för försäljningen. Ni har gått med på detta och nu försöker ni blåsa honom. Karma is a bitch, hoppas motorn skär sig efter ni lurat gubben. 
  • annniel
    Anonym (hmm) skrev 2012-04-24 21:58:02 följande:
    Jodå, han blev nog bara chockad när han upptäckte att det faktiskt var han som ska betala skatten, och försöker nu slingra sig med utpressning.

    Men ni tycker alltså inte att vi ska betala skatten då när vi sålt vår andra bil? Utan vi ska kräva det av den nya ägaren? 
    Jaaaa, äntligen fattar hon. STÄLL AV BILEN när du säljer den!!! Den nya ägaren får själv reda ut försäkring, skatt mm. Ställer du av bilen så har du inget ansvar längre. 
  • annniel
    Anonym (hmm) skrev 2012-04-25 18:57:22 följande:
    Ok fine... Jag har en auktion på tradera och där står alla villkor, det står att säljaren betalar frakten. Så vinner någon, och jag ringer denne och säger att "kan du betala frakten?" Och personen säger "javisst!" för personen vet inte att denne inte behöver betala frakten eftersom jag satt ut att säljaren dvs jag betalar frakten. Sen upptäcker personen detta, och då kan alltså inte denne person ändra sig och säga att "nej vänta nu, det står ju här att säljaren betalar frakten", ?

    Eftersom ett "muntligt avtal har ingåtts" ? 
    Kan inte förstå varför du har så svårt att begripa: säljaren kan ställa vilka krav han vill!!!! Det är hans bil!!!!  Han vill inte sälja bilden till det priset OCH betala skatten. I bästa fall har ni missförstått varandra och då är ni inte överens om villkoren. Då är det bara att ångra köpet. Varför vill ni tjafsa öht?

    I ditt tradera senario kan du och köparen visst avtala fram egna villkor. Om du säger ok, du får min vara för x kr billigare men då får du stå för frakten. Om säljaren då accepterar detta så är det bara att båda parter följer vad de kommit överrens om och allt är frid och fröjd. Om din köpare sedan börjar bete sig som en idiot och vill spara pengar och vill inte alls betala frakten så är det väl bara att skita i hela affären. 

    Åk tillbaka med bilen och köp en annan. Varför i hela friden skall du sitta och krångla? Du pratar om att ringa polis, trafikverket osv. Har du inget bättre att lägga din energi på? HAN VILL INTE BETALA ER SKATT, FATTA DET!!!!  Du snackar så mycket om vad som är rätt osv. Gubben skulle självklart ställt av bilen direkt ni bestämt er för att köpa den. Då hade NI varit skyldiga att betala "enligt lag". Alla som säljer bilar lite då och då gör detta för att slippa krångel och att betala skatt för en bil man inte längre har. Men gubben trodde väl att ni ville göra rätt för er och stå för er egen skatt (bilen skall nyttjas av er och inte han) men tji fick han...

    Du skriver någonstans att värdet går ner på bilen ifall den är avställd....jösses säger jag bara...hur insnöad får man bli...man ställer givetvis inte av bilen förrän man hittat sin köpare. Vid köpet säger man såklart att man ställer av bilen och att de nya ägarna får fixa egen försäkring och betala skatt best de vill. 
  • annniel
    Anonym (???) skrev 2012-04-26 00:09:46 följande:
    Och att säljaren ska betala skatt för ett helt år för en bil som någon annan äger är väl mer än lovligt korkat! Vem fan kom på en så urbota dum regel?!? Det om något är väl så dumt att det borde vara olagligt.
    Antar att det är för betalningskort redan skickats ut i ägarens namn. Detta är egentligen super-enkelt. Man ställer av bilen i samband med köpet så får man tillbaka sin redan inbetalade skatt. 

    Ts fattar inte detta..
  • annniel

    Man blir ju alldeles matt av er "historia". När ni köpte bilen och hade kommit överens om priset så skulle skatten tillkomma, eftersom både du och sambon har skrivit att gubben påmint om den. Då var priset helt ok eftersom ni slog till. När ni kommer hem kommer ni på att man kanske kan slingra från att betala skatten...därav denna lååååånga tråd. Gubben vill inte betala er skatt, han har aldrig haft för avsikt att betala den utan ville hela tiden sälja bilen med villkoret att köparen står för skatten. 

    Nu när gubben vägrar gå med på ert knäppa förslag skall ni lämna tillbaka bilen. Nu är priset för bilen helt plötsligt INTE ok....hur förklarar man det? Det har ju varit samma pris hela tiden, när ni köpte bilen trodde ni ju att skatten skulle tillkomma...är det bara för att gubben vägrade bli blåst av er?

    Nåväl, heja gubbe som inte lät sig skrämmas av era hot om polis, kontraktsbrott och fan och hans mormor...snart har ni väl lagt till mord också i er historia.  

    Det tragiska är att trots alla svar här så har ni ändå inte fattat poängen. Är man inte helt bakom flötet så låter man köparen av ens bil stå för sin egen skatt. Man betalar skatten som vanligt när den dyker upp och sedan ställer man av bilen i samband med köpet och får igen skatten. Och eftersom det finns folk som inte inser att någon annan inte vill betala deras skatt så får man upplysa köparen om att han/hon får ställa på bilen själva.  

  • annniel
    Anonym (Köpare) skrev 2012-04-26 20:54:18 följande:
    Det är du som inte har fattat hur det går till. Säljer man sin bil samma månad som skatten ska vara betald så är man som säljare skyldig att betala skatten. Det är inte mitt påhitt utan transportstyrelsens. jag följer bara de regler som finns. Eller rättare sagt, jag följer ingenting just nu eftersom vi gjorde ett återköp.
    Men hur svårt kan det vara att förstå, SÄLJAREN KAN STÄLLA VILKA VILLKOR HAN VILL!!!!!!!!!!!!!!!!  Vill han att köparen ska stå för skatten är det upp till honom! Ni kan välja att köpa bilen enligt hans villkor eller avstå. Man kan inte, son ni verkar tro, gå med på hans villkor och sedan försöka blåsa honom. Ni visste när ni köpte bilen att gubben inte hade för avsikt att betala skatten, ändå gick ni med på köpet. 

    Ägaren av bilen är ansvarig för att skatten betalas ja, men sedan vem som betalar den spelar ingen som helst roll, fattar ni inte det? Tror ni på fullt allvar att ENDAST ÄGAREN får betala in skatten? Snälla, så korkad är ingen... hoppas jag...
  • annniel
    Tom Araya skrev 2012-04-26 22:10:44 följande:
    Det är ägaren som avkrävs skatt av transportstyrelsen, alltså är det ägarens sak att avkräva köparen den summan vid försäljning, annars får han stå för den själv.
    Ja eller så överlåter man betalningen på köparen, men då riskerar man att den inte blir betald och då står man där. 

    Jag gissar att denna säljare redan betalt skatten på bilen. Men eftersom det är köparen som skall använda bilen ville gubben ha tillbaka skatten. Istället för att ställa av bilen så trodde han väl att ts var ärlig och istället bad han dem att betala den till honom. Det felet gör han nog inte om....finns gott om folk som försöker slingra sig undan...fy sånt pack det finns...
  • annniel
    Tom Araya skrev 2012-04-26 22:34:03 följande:
    Det är just därför som det alltid är ägaren som avkrävs skatten och då finns inte skäl till att försöka sig på ett annat sätt.
    Ansvar kan inte överlåtas.
    Hyr du ut din bostad är det fortfarande du som är skyldig att se till att hyra, avgifter, försäkring mm betalas i tid.

    Det enda rätta är att låta skatten ingå i priset och i så fall ta mer betalt eller att ställa av bilen. Detta var ett korkat alternativ, så att skylla på något/någon köper jag inte.
    Exakt! Du är skyldig att SE TILL att allt betalas. Hur du går tillväga är helt upp till dig själv. 

    Ingen säger något om att överlåta ansvaret, jag skrev betalningen...säljaren får välja precis hur han vill få pengar till skatten...om han vill kräva köparen i efterhand, ifall han lägger på det på priset, om han vill ställa av bilen osv. HAN ställer sina villkor, sedan är det bara för köparen att acceptera eller avböja. Enkelt va?

    I detta fall var båda orutinerade och ganska korkade. Men ena parten var ärlig medan de andra betedde sig som värsta packet. Gubben skulle försäkrat sig om att antingen få pengarna för skatten vid betalning (som du säger, inbakat i priset) eller så skulle han ställt av bilen. Gubben trodde ts var ärlig och skickade fakturan för betalning som de kommit överens om. Ts försökte blåsa honom. 
Svar på tråden köpt bil, vem betalar skatten??