• Anonym

    Tjej med Adhd diagnos -problem med hygien

    Vi har en dotter som är 14 år och hon har diagnosen Adhd. Vi har väldiga problem med att få henne att sköta hygienen. Hon spacklar sej och gör sej fin men vi får ständigt påminna Om tandborstning och tvätta under armar osv Detta går i perioder men kommer hon ihåg det ena Glömmer hon det andra! Något vi ständigt tampas med är kläder o tvätt. Vi får henne Verkligen inte att förstå när det är tvättdax för en tröja,bh osv Utan det används tills de kan stå av sej själva :( Vi får inga bra tips av bup Vi har testat med bilder i text Vi har satt upp krokar i hennes rum och förklarat att hon kan ha dessa Till använda kläder som kan användas igen men tar hon Ett plagg där så hänger hon tillbaka där igen o igen o igen Detta har inte kommit med tonåren utan funkat såhär hela tiden Vi försöker i omgångar förklara på ett bra sätt och så att hon inte ska Känna sej "misslyckad" men hur man än lägger fram det så känns det Som hon känner sej förnedrad :( Vi har även testat att låta det vara men då händer absolut ingenting Vill hon ha ett särskilt plagg kan hon även hämta de direkt ur tvättkorgen :( Har du något bra tips då de känns som vi testat allt!!! Tack :)

  • Svar på tråden Tjej med Adhd diagnos -problem med hygien
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Ni har uppenbarligen testat en hel rad metoder för att få er 14-åring att förstå att hon måste byta kläder när de är smutsiga, vad som ska tvättas och när.
    Eftersom inga av er förslag, tips och råd tycks ha fungerat måste det bero på att ni har högre krav än hon klarar av för närvarande.
    Försök därför hitta en rimligt enkel nivå, förmodligen med mycket stöd från er föräldrar. Börja med att tillsammans med henne sortera ut kläder som ska till tvätt på kvällen, och gå till tvättmaskin med dem. Lägg också tillsammans fram kläder hon ska ha nästa morgon. Låt henne vara med och bestämma, men sätt gränser för smutsiga kläder t ex. när ni tränat så ett bra tag tillsammans, kan ni be henne lägga smutstvätt i en hög i rummet och så kommer ni in och dömer av om det blev rätt...osv
    Det innebär små steg som hon kan klara och med ert deltagande tills ni ser att hon är redo för nästa steg.
    Utgå inte från vad ni tycker att hon borde klara utan se vad hon verkligen klarar och börja där.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Tjej med Adhd diagnos -problem med hygien