• miracle maker

    Fiskallergi

    Hej,

    jag har en dotter på 2,5 år som har flera födoämnesallergier. Mjölkprotein upptäcktes vid 2 mån, ägg vid 3 mån, vete vid 10 månader och soja vid 1,5 år. Hon är även känslig mot flertalet frukter (äpple, päron, citrus, jordgubb, kiwi & nypon).

    Vi misstänkte redan under amningen att hon reagerade mot lax via bröstmjölken. Hennes läkare testade då med blodprov, "mot fisk" som hon sa, och det visade ingenting.

    Vi har senare märkt att hon ofta blir dålig då hon ätit fisk i förskolan, dock inte varje gång och det har därför varit lite svårt att bena ut vad hon reagerar på. Vi har nu kommit så långt att vi tror att hon endast reagerar när hon får en blandning av lax och kolja. Sej & torsk verkar gå bra. Då jag pratat med allergisköterskorna på sjukhuset har det också framkommit att det test "mot fisk" som gjordes enbart var mot torsk. Eftersom hon verkar tåla vit fisk tror vi att det är laxen som spökar och vi har försökt testa med lax hemma men hon vägrar att äta det.

    De reaktioner vi märkt efter lax/kolja är att hon blir dålig i magen, illröd i underlivet (har extremt ont och får panik bara hon kissar) samt att hon stinker rutten fisk i blöjan, även om det bara är kiss i den. Låter detta som en trolig reaktion mot lax?
     

  • Svar på tråden Fiskallergi
  • Allergiexperten

    Hej! Det du beskriver låter som en känslighet för lax och visst kan man tåla en del fisksorter och andra inte. Avstå alltså från sådan fisk som hon reagerar på och låt henne äta det hon tål.
    vänliga hälsningar Anitha 

Svar på tråden Fiskallergi