• Anonym (mk)

    Gnällig 2-åring..

    Hej.
    Dottern som är strax 2 år är så otroligt gnällig! Hon gnäller i allt, från morgon till kväll. Det gnälls kring alla dagliga situationer (som mat, kläder, blöjbyte etc), och också om precis allt annat (sockan är knövlig, hon vill ha vatten, hon måste vänta, leksaken gör fel osv osv). Hela dagarna är ett enda gnäll!

    Hon är såhär bara när vi är hemma eller när vi är med henne någonstans. Hos våra föräldrar, när hon är där själv, är hon hur glad som helst hela tiden. Säkert är detta vanligt, men det är inte mindre irriterande för det!

    Hur får man bukt med sånt här? Har du några tips att ge?
    Vi har försökt med att konsekvent säga till henne. Men det fungerar inte alls. Ibland när man blir arg på henne, så kan hon sluta gnälla en stund, för att sedan börja om. Vi har provat att lyfta in henne i ett annat rum så hon får stå där tills hon slutat gnälla (så man nån gång får äta utan ylande!). Givetvis har vi förklarat varför vi lyfter ut henne. Funkar ibland, ibland inte.

    Hon förstår att vi inte vill att hon ska gnälla. Men ofta är det som att det triggar igång henne till att gnälla mer. Hon är enormt viljestark och envis och nu är hon dessutom i en trots-period. Allt ska testas och hörseln verkar ha försvunnit..

    Vi ger henne mycket uppmärksamhet, i alla lägen, men vi kanske inte ska ge det när hon gnäller? Hon är ju inte lessen, utan det är helt igenom gnäll.     

          

  • Svar på tråden Gnällig 2-åring..
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Ni är inne på lösningen när ni säger att ni inte ska ge henne uppmärksamhet när hon gnäller. För gör ni det så visar ni att det lönar sig att gnälla.
    Ge henne i stället mycket uppmärksamhet när hon gör bra saker, när hon är rolig att vara med. Sluta prata om gnället och sluta reagera på det. Svara som vanligt på adekvata frågor eller saker, men negligera gnället.
    Det låter som om det blivit ett vanebeteende hemma, men ni vet ju att hon kan när hon är borta, så ha det som målsättning att det ska bli lika hemma.
    Får hon mycket uppmärksamhet för annat så kommer gnället också att avta.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Gnällig 2-åring..