• Chinx

    Om ingen av föräldrarna vill vara föräldralediga hur gör man då?

    Fy vad ledsen den här tråden gör mig! Hur kan man välja att sätta barn till världen om man inte vill ta hand om dem? Är det här ett sånt typiskt fall av skaffa barn för att man "ska" det, och för att det är en statuspryl. 
    Jag har jobbat som barnflicka åt såna familjer för något år sedan och det var faktiskt riktigt jobbigt för mig att både se och veta att jag träffade barnet betydligt mycket mer än föräldrarna någonsin gjorde.

    Inte nog med att föräldrarna har au-pair/barnflicka på heltid, dessutom är det ofta någon släkting som tar "över" dem efter barnflickans arbetstid, typ en mormor eller farmor, så barnen får inte träffa sina föräldrar alls mycket.

    Varför är det här på något sätt okej? Varför varför sätter man ett barn till världen om jobbet är det enda som betyder något? Har man dessutom råd med barnflicka har man det knappast dåligt ställt heller, så man behöver inte jobba för att få det att gå runt heller, snarare för att kunna fortsätta sin extravaganta livsstil.

    Ska också tillägga att det självklart finns aaaalldeles fantastiska föräldrar som har barnflicka, så där drar jag verkligen inte alla över en kam. Jag har sett båda världar, men blir så ledsen av att se den förstnämnda.  


  • Chinx

    Det verkar som att de som känner sig stötta hela tiden drar till med "finns det någon som vill vara med sina barn 24/7".
    Varför måste det dras till sin spets? Man måste inte vara med sitt barn 24/7, men att lämna ett spädbarn till någon annan efter två tre månader, det är ju bara sjukt. Då förstår jag inte varför man skaffar barn. I min mening skaffar man barn för att man drömmer om det, för att man älskar sitt barn och den man lever tillsammans med. I min värld skaffar man barn för att man vill forma och uppfostra en individ, inte låta någon annan göra det.

    Att skaffa barn har alltid varit min högsta dröm, jag kommer vara hemma över ett år med mitt barn, (sparar på dagar så att både jag och sambon kan vara hemma) helst ett och ett halvt. Med detta sagt betyder det inte att jag måste vara med mitt barn 24/7 under de här ett och ett halvt åren. Det finns en pappa med i bilden som precis lika gärna vill ha barn. Det finns även farmor och farfar, mormor och morfar, de vill säkert gärna njuta av sitt barnbarn någon timme här eller där. Man måste inte vara fastknuten vid sitt barn ständigt för att man väljer att vara hemma.

    TS, ditt resonemang att lämna ifrån dig barnet så tidigt kommer senare i livet innebära psykiska problem för ditt barn. Det är dock inte därför detta upprör, utan snarare för att jag inte förstår hur man inte vill se sitt barn växa, lära sig nya saker, lära sig gå, stå, prata. Hur kan man vilja gå miste om det? Ja, okej, du påstår att ni har några timmar varje kväll, men inser du hur mycket ett barn utvecklas? Inser du allt du går miste om? Och varför väljer du bort det, jo, för att arbeta, något vi ändå gör resten av våra liv.

    Jag kan första att du, TS, har behov av intellektuell kommunikation med andra människor, det är det många som har. Vad jag inte kan förstå är varför du inte kan slappna av och bara vara mamma. Är du en rastlös person? Är du otrygg i dig själv? Kanske är det därför du vill rusa vidare så snabbt?  


  • Chinx
    Anonym (Wtf?) skrev 2012-08-02 13:18:01 följande:
    Jämför det med någon som tvingas vara hemma 24/7 och bara lyssna på barnjoller/skrik/bajsblöjor. Hur glad blir man då? Och säg inte att oj vi kan ju missa bebisens första skratt eller ord. Det kan du med, du kanske sover när det inträffar eller är alla här supermäninskor som aldrig sover?   
    Som sagt, vem har sagt att man måste vara hemma 24/7 för att man är föräldraledig? De som känner sig stötta drar det till sin spets och ser inget annat än blöjor och skrik. Bara att du ens har den uppfattningen om barn får mig att undra vad du är för slags förälder.
    Ärligt talat, tror du att det är vad barn handlar om, skrik och blöjor? 

    Argument som "säg inte att oj vi kan ju missa bebisens första skratt eller ord" känns bara såå irrelevanta. Det är ju inte därför föräldrar är hemma med sina barn, det är av kärlek till ett barn. Man är hemma för att det är något man vill och för att man älskar sitt barn. Självklart vill man se det utvecklas och vara med längs vägen under tiden som han/hon lär sig gå och prata. Det handlar inte om ett första ord eller ett skratt, det är ju något sååå mycket större än så.

     
  • Chinx
    Tow2Mater skrev 2012-08-02 13:46:34 följande:
    Du stödjer ett beteende som du inte alls gillar, wow vilken dubbelmoral!
    Stödjer? Jag jobbar inte med det längre, jag skrev att jag HAR jobbat med det. Här kan man tala om att försöka hitta sätt att försvara sin åsikt genom att trycka ned andra. 
  • Chinx
    Tow2Mater skrev 2012-08-02 15:20:27 följande:
    Inte alls meningen att trycka ner dig, tycker bara det ar dubbelmoral att jobba med nåt man moraliskt tycker är forkastligt.
    Det finns olika grader av att vara barnflicka, och om du nu inte själv jobbat med det så ska du nog inte ge dig in i den diskussionen. Arbetsbeskrivningen ser ut på ett visst sätt, sedan är arbetet ofta ett annat än man trott när man fick det. Det finns flera anledningar att jag har slutat, så jag tycker det känns rätt onödigt att du talar om dubbelmoral när du inte ens vet på vilket sätt jag jobbat som barnflicka, hur mycket, hur länge eller något annat för den delen.
  • Chinx
    Tow2Mater skrev 2012-08-02 15:46:49 följande:
    Ungefär som att säga att om man inte haft sin bebis på dagis sen 2 månaders ålder ska man inte ge sig in i den dikussionen.
    Jo, om man jobbar på förskola och vet att barn får inte börja på förskola förrän de fyllt ett (av flera anledningar som vi inte ens behöver gå in på). 
    Och jag känner att jag har full rätt att ge mig in i diskussionen i och med att jag ser hur det påverkar barn som börjar på förskola så tidigt som vid ett års ålder och som väldigt ofta blir hämtade av barnflickor eller vänner till familjen. 
    Jag har erfarenhet av barn på många sätt, både som barnflicka och att jobba tätt med en familj och flera år på förskola.

    Och du som alldeles precis skrev att det var helt OT att börja skriva om hur utbildningen fungerar i Finland. Hur är det inte OT att diskutera att jag har jobbat som barnflicka när du inte ens vet något om hur det var eller med vilka slags familjer jag jobbat med? *suck* 
  • Chinx
    Anonym (Stöttar TS) skrev 2012-08-06 09:46:03 följande:
    Oj vad ledsen jag blir när jag läser många av inläggen i den här tråden. Jag har inte varit hemma länge med mina barn, med första tre månader på heltid och sedan tre månader på halvtid och med andra fyra månader på heltid och fyra månader på halvtid. Sedan har barnens pappa varit hemma med dem. Ni tycker då på fullaste allvar att jag inte borde ha barn? För att det händer saker omkring mig som inte sätts på paus för att jag får barn och för att jag inte alls mår bra av tillvaron med att gå hemma med barn på heltid? Vad är kriterierna för att vara värd glädjen att ha barn då? Vilka uppoffringar är rimliga att kräva? Att vilja leva med sina barn och att vilja leva för sina barn, det är olika saker. Viktigt är att ha en fungerande familj där alla känner sig sedda och bryr sig om varandra, där man kan hämta energi i glädjen att vara tillsammans. Det finns olika sätt att organisera sitt liv på och många sätt är riktigt bra.

    När jag läser på FL slås jag av att man i vissa situationer har rätt till att skaffa barn, oavsett om båda föräldrarna vill ha barn, om man har ekonomi och bostad, om man är mycket yngre än genomsnittet eller mycket äldre, om man valt karriär först och inte längre kan bli gravid på naturlig väg på grund av ålder, m.m. I alla dessa situationer ska man självklart stöttas så att man kan få uppleva lyckan att vara förälder. Men i en situation som TS ska man inte vara värd att vara förälder? Nej, tänk en gång till och försök vara snälla mot varandra!    
    Skillnaden på dig och TS är dessutom att pappan tagit över när du gått tillbaka till jobbet, i det här fallet är det ingen av dem som vill vara hemma, därmed reagerar väldigt många. 
Svar på tråden Om ingen av föräldrarna vill vara föräldralediga hur gör man då?