• Joico

    BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!

    En undersökning, gjord av NTF 2010, visade att många barn vänds framåt i lägre ålder än vad de svenska rekommendationerna anger: 6 procent av 1-åringarna färdades framåtvända, 20 procent av 2-åringarna, 60 procent av 3-åringarna och 93 procent av fyraåringarna. 95 procent av alla barn i undersökningen färdades dock lagligt eftersom de var bältade. 90 procent följde lagens krav om att barn ska använda särskild skyddsanordning när de skjutsas i bil och är under 135cm långa.

    I den här tråden har jag försökt sammanställa all information - lagar, regler och rekommendationer om barns säkerhet i bil, så läs noga och klicka på länkarna. Läs gärna allt, även om du tror dig ha koll på läget! Källa är bl.a. NTF, Trafikverket, forskare, läkare 

    NTF om Barn i bil


    NTF om Varför du ska välja bakåtvänt


    Trafikverket om Barn i bil


    En informativ och skrämmande film om skillnaden mellan bakåt- och framåtvänt



    " target="_blank">En film av Folksam, hur du skyddar ditt barn


    Vad säger lagen?
    Enligt lag ska alla under 135cm sitta i särskild godkänd skyddsanordning såsom babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Om barn färdas i bilen utan bilbarnstol och/eller bälte riskerar man böter - 2500kr/barn (förutom att man riskerar barnets liv).

    Bilbarnskydd
    * Det första skyddet kallas babyskydd och används från det att barnet är nyfödd tills att de kan sitta, max tills viktgränsen är uppnådd. Huvudet får inte sticka ovanför kanten överhuvudtaget.
    * Nästa skydd är en bakåtvänd bilbarnstol som används från det att barnet kan sitta > till minst 4-5års ålder. Kontrollera skyddets maxvikt – normalt 18 eller 25kg. Huvudet får sticka över kanten med en tredjedel, ungefär i höjd med öronen.
    * Tredje stolen är en bältesstol med rygg. Denna kan användas från 4-5års ålder och minimum 15kg. Se till att bältet hamnar rätt. Det är praktiskt att köpa en bältesstol med justerbart ryggstöd, då kan stolen växa med barnet. Använd inte vändbara stolar framåtvänt eller utländska framåtvända bilbarnstolar som ofta är godkända från 9kg. 
    * Bälteskudde är det sista bilbarnskyddet. En bälteskudde används först när bältesstolen är urvuxen men barnet ännu inte uppnått minimilängden (135cm) eller bältet helt enkelt inte sitter bra. Eller vid tillfälliga resor. Bältesstol eller bälteskudde rekommenderas till 10-12års ålder. SE SKILLNADEN MELLAN BÄLTESSTOL & BÄLTESKUDDE  


    Det är av största vikt att bilbarnskydd monteras rätt, kontrollera bruksanvisningen!


    Krockkudde/airbag
    En bakåtvänd bilbarnstol ska aldrig placeras i framsätet om det finns en aktiv krockkudde! En urkopplad krockkudde (oavsett om det är med nyckel/knapp eller verkstad) anses vara helt säker och det finns endast en dokumenterad olycka där en krockkudde utlöst och barnet avled. Detta var 1999 i Tyskland och berodde på att verkstaden kopplat ur fel krockkudde…

    För att sitta framåtvänd i framsätet med aktiv krockkudde ska man vara 140cm lång (stående på marken, inte inkl. skyddsanordningen), annars kan krockkudden göra mer skada än nytta då den träffar fel och kan skada huvudet och nacken. Det finns inga särskilda rekommendationer för barn i passagerarsäte utan krockkudde.
    Sidokrockkuddar utgör ingen fara för bilbarnstolar.

    Varför bakåtvänt?
    Läkare, forskare, NTF, Vägverket, Folksam m.fl. rekommenderar starkt att barn åker bakåtvänt till minst 4 års ålder, gärna längre. Anledningen till detta är att nacken och musklerna runt, samt skelettet, ännu inte är så stabila och utvecklade att de klarar en kollision eller ens en häftig inbromsning. Det räcker med 40km/h för att ett barn ska få allvarliga skador.

    I stort sett inga barn omkommer i bakåtvända bilbarnstolar eftersom de har en skyddseffekt på 90-95%. De sista 5-10%, där det bakåtvända bilbarnskyddet inte hjälper, är olyckor i mycket hög hastighet, krock med tåg, brand – väldigt svåra olyckor som inte heller är särskilt vanliga.

    Självklart händer ingenting magiskt då barnet fyller 4år, men eftersom alla (oavsett ålder) utvecklas i olika takt så är 4-5års åldern satt som en "minimigräns". Att barnet är ”stor för sin ålder” betyder inte att man kan vända framåt i en lägre ålder!

    Har man en nyare bil idag så är den faktiskt ”farligare”/sämre för barn, vad det gäller nack- och ryggskador. Anledningen är att karossen är hårdare, för att bilen inte ska bli mosad, men det gör istället att kollisioner blir väldigt stumma (vilket på vuxna medför whiplash). När barnet sitter i en bakåtvänd bilbarnstol fördelas kraften över en större yta på kroppen, vilket leder till minimal belastning. Även på huvud och nacke är belastningen mycket låg.

    Kan jag vända barnet? Böjda ben? 
    De flesta framåtvända stolar i Sverige är godkända från 15kg.
    Betyder det att ett barn som är 2år och väger 15kg kan sättas framåtvänt? Absolut inte! Åldern är det viktigaste och det som avgör, inte längden eller vikten (så länge man håller sig inom vad bilstolen är godkänd för). Ett barn som väger 13kg och är 4år bör alltså sitta bakåtvänd längre. 

    Så gott som alla barn sitter med böjda ben - mer eller mindre, förr eller senare. Detta påverkar inte säkerheten och är inte alls farligt, hellre brutna ben än bruten nacke eller döden! Om krocken är kraftfull nog att bryta barnets ben, tänk då på vad som istället skulle hänt med barnets nacke om de sitter framåtvänt...

    När ska/kan man byta?
    Babyskyddet bör man byta ut så fort barnet kan sitta själv, då till en bakåtvänd bilbarnstol. Den mer upprätta vinkeln är skonsammare för nacke och rygg vid en krock. I babyskyddet får huvudet inte sticka ovanför kanten alls och självklart får inte viktgränsen överskridas.


    Den bakåtvända bilbarnstolen är urvuxen när viktgränsen är uppnådd (ofta 18 eller 25kg) eller när en tredjedel av huvudet är ovanför ryggstödet, ungefär i höjd med öronen. Om detta sker före 4-5års ålder bör man försöka hitta en större stol, t.ex. Britax Two-way.

    Livslängd och krockad bilbarnstol
    Babyskydd har en max livslängd på 5-7år. Bilbarnstolar & bältesstolar max livslängd på 10år. Det spelar ingen roll om stolen är sparsamt använd eller t.o.m. aldrig använd.
    En krockad bilbarnstol får givetvis inte användas utan ska genast kasseras och bytas ut – oavsett om bilen är körbar, oavsett om barnet satt i bilbarnstolen eller inte!

    Åksjuka
    Alla som har fungerande balansorgan i innerörat kan bli åksjuka i bil, buss, tåg, båt eller flyg. Man kan göra flera saker för att minska eller förhindra åksjuka: ha svalt i bilen, se till att barnet inte ätit precis innan ni ska åka (erbjud istället små snacks längs resan). Kör ”mjukt”, inga häftiga svängar och hårda inbromsningar. En del barn blir mindre åksjuka av att titta på en film i bilen. Det finns också receptfria läkemedel på Apoteket, dessa bör inte ges till barn under 5år utan kontakt med läkare. Det finns också akupressur-armband, Seaband, som kan användas från 3år.

    Tecken på åksjuka är bl.a. gäspningar, blek hy och kallsvettning. Då kan det vara bra att stanna bilen, kliva ur och ta lite luft. Om barnet kräks kan det vara praktiskt med en sandlådehink som barnet själv kan hålla i. Ta också med handdukar, våtservetter, plastpåsar och ombyte. Barn under två år blir vanligen inte åksjuka eftersom deras balanssystem inte är fullt utvecklat.

    Informationen om barn i bil verkar dålig och ibland rentav felaktig - förhoppningsvis får ni mer kunskap och fattar rätt beslut med hjälp av denna tråd.

    Vi är många i tråden som gärna svarar på frågor (så gott vi kan)! Kan vi inte svara så brukar vi hänvisa till Robert Bell, som arbetat på Britax, Akta och Brio.

  • Svar på tråden BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!
  • 060810

    Kan man polisanmäla någon som åker med små barn utan bilstol i bilen?
    Ser detta dagligen utanför förskolan och fritids!
    Idioter säger jag bara!!!

  • Eivla

    Jag hade en kund inne idag med en bebis i babyskydd, men babyskyddet saknade SELE!!! De förstod inte alls varför man behövde det, de spände ju fast stolen med bilens bälte... Suuuuuck. En asgammal Akta Prima comfort, men som sagt selen saknades. Vilken nytta gör den stolen, när barnet ändå flyger ur stolen?

  • Sisisisi
    Eivla skrev 2012-09-12 19:29:05 följande:
    Jag hade en kund inne idag med en bebis i babyskydd, men babyskyddet saknade SELE!!! De förstod inte alls varför man behövde det, de spände ju fast stolen med bilens bälte... Suuuuuck. En asgammal Akta Prima comfort, men som sagt selen saknades. Vilken nytta gör den stolen, när barnet ändå flyger ur stolen?



    Man upphör aldrig att förvånas!!!
  • Lena

    Tänk på att de bakåtvända stolarna kan ha en minimivikt. Vår har minimivikt på 9kg och vår yngsta kunde sitta vid 6kg

  • Joico
    Lena skrev 2012-09-12 20:06:25 följande:
    Tänk på att de bakåtvända stolarna kan ha en minimivikt. Vår har minimivikt på 9kg och vår yngsta kunde sitta vid 6kg
    Minimivikten beror på vikten på testdockan. Om nyfödd-dockan inte passar i stolen vid krocktestet så är nästa docka på 9kg. Därför är gränsen på 9kg. Men det betyder inte att barnet måste väga 9kg. Det viktiga är att barnet sitter bra i stolen, inte säckar ihop och att bältet hamnar korrekt.
  • Lena

    Är den inte testad för lägre vikt och mindre barn kanske den inte funkar lika bra. Jag väntar hellre!

  • Karolin86

    Tror jag har frågat innan men frågar igen.
    Ingen som har problem med barns fötter som somnar eller domnar bort i bilstolen?

  • Joico
    Lena skrev 2012-09-12 20:21:31 följande:
    Är den inte testad för lägre vikt och mindre barn kanske den inte funkar lika bra. Jag väntar hellre!
    Sålänge barnet sitter bra och bältet sitter korrekt så funkar den utmärkt. På vilket sätt skulle den funka sämre för att barnet väger mindre?
    En bakåtvänd bilbarnstol är säkrare än ett babyskydd om barnet kan sitta.
    Karolin86 skrev 2012-09-12 20:23:06 följande:
    Tror jag har frågat innan men frågar igen.
    Ingen som har problem med barns fötter som somnar eller domnar bort i bilstolen?
    Be barnet vicka på tårna eller sträcka ut benen. Barnet kan ju sitta skräddare eller med benen upp på bilens ryggstöd eller ja... olika
     
Svar på tråden BARN I BIL - bakåtvänd, framåtvänd? Här finns fakta!