Inlägg från: lostinspace |Visa alla inlägg
  • lostinspace

    Jag är brandman - Fråga mig vad du vill...

    Ja, rubriken säger det mesta, jobbar som både hel och deltidsbrandman...

  • Svar på tråden Jag är brandman - Fråga mig vad du vill...
  • lostinspace

    Man.

    Läskigaste vet jag inte, men det är klart att dödsolyckor aldrig är speciellt trevliga, oavsett om det är en person som blivit överkörd av en buss, sönderbränd eller drunknat...

  • lostinspace
    ELS skrev 2012-10-21 14:05:06 följande:
    Upplever du att det motsatta könet flirtar mer med dig när de får reda på vad du har för yrke?
    Ja, det verkar vara ett yrke som intresserar många...
    Anonym skrev 2012-10-21 14:07:06 följande:
    Det är rätt låg lön för brandmän va?
    Ja, det är det. Ca 22 000 kronor i ingångslön för en heltidsbrandman. Har man jobbat i 15 år så kan man ha stuckit iväg så långt som till 23 000 kronor, så löneutvecklingen är ju inget vidare... (Förmodligen därför de flesta brandmännen har extraknäck)

  • lostinspace
    lövet2 skrev 2012-10-21 14:20:36 följande:
    En diskussion vi haft här hemma:
    Det brinner i ytterväggen på ett hus. Vad är bäst att släcka med - vatten eller snö?
    Det brann nämligen i ett hus här i närheten, och vi valde att ösa dit snö, för att det var närmast till. Våra funderingar gäller om vi riskerade att bara släcka den synliga elden på det viset, medan elden i själva verket bara spred sig inåt där vi inte såg den.

    (vill tillägga att brandkåren naturligtvis var larmad, men att elden inte ville vänta på brandkåren)
    Jag tror ni gjorde helt rätt i det läget. Tiden är mycket avgörande när det brinner och fick ni släckt det med snön så är det ju perfekt! Snö är ju mig veterligen i vatten, så det har ju ungefär samma effekt som om du skulle hällt en hink vatten på det

    Vid en liten brand duger det alldeles utmärkt att hälla lite vatten på, men ju mer det brinner, ju mer måste man naturligtvis pytsa på, så en vattenslang eller brandsläckare är ju inte fel. Sedan kan man släcka glödbränder i fibrösa material med vatten, men det bygger ju på att man får det frilagt. Om det tagit sig bakom fasaden så kan det hända att man måste bryta upp väggen för att komma åt!

    Det är också viktigt att veta om hur branden startat för att veta om det är risk att det tagit sig bakom. Är man osäker så kan det hända att man får ta upp väggen ändå för att vara säker på att det inte tagit sig bakom väggen...
  • lostinspace
    Anonym skrev 2012-10-21 14:24:44 följande:
    Vad har ni för skiftgång och arbetstider i din räddningstjänst?
    Olika på olika arbetsplatser, men vi jobbar hela dygn på 24 timmar i en fyraveckorsperiod. I snitt jobbar vi ett dygn och är ledigt tre, även om vi ändrat lite på schemat för att bara jobba 2 av 4 helger och inte 3 av fyra...

    Vi jobbar 07:30 till 07:30!
  • lostinspace
    Anonym skrev 2012-10-21 14:40:03 följande:
    Hur många kvinnliga heltidsanställda brandmän finns det i Sverige.  För 10 år sedan vet jag att det inte fanns en enda.

    Senaste siffrorna jag sett är 118 och det var 2011. Jag vet flera som fått jobb sedan dess, men det är fortfarande ganska få...
  • lostinspace
    Anonym (kajan) skrev 2012-10-21 16:12:26 följande:
    Tror du otrohet är vanligare i er yrkeskår. Ni är ju minst sagt poppis hos det motsatta könet så lockelserna lär ju vara fler än för de flesta andra. Är själv tillsammans med en brandman och han påstår att många av hans kollegor strular en hel del.
    Hmm, jag vet om en kollega av 40 som varit otrogen ( fast det kan ju vara fler), men jag vet inte om det är så mycket vanligare än i andra yrken. Däremot tror jag vi ligger något högre i snittet vad det gäller skilsmässor...
  • lostinspace
    Anonym (kajan) skrev 2012-10-21 20:33:59 följande:

    Hur ser du på kvinnliga brandmän?
    Blir kvinnliga och manliga nya brandmän behandlade lika på din station eller krävs det mer av en kvinnlig brandman? Jag menar, får hon för att hon är kvinna mer ögonen på sig och granskas kanske lite strängare än en man?

    Vad är enl dig den viktigaste egenskapen hos en bra brandman och då menar jag både fysiska och psykiskaegenskaper?   


    Jag ser ingen skillnad på om det är en kvinna eller man som åker med mig ut på utryckningen förutsatt att personen i fråga klarar fyskraven. Jag är väldigt emot att det skall kvoteras in kvinnor, de skall ha samma krav som män och inte få någon genväg, då det krävs samma sak av dem när väl larmet går.

    Ja, tyvärr är det så att en del brandmän på stationen är extremt granskande mot våra kvinnliga medarbetare. Det är väldigt olyckligt, men många synar dem mer noga och de har mindre förlåtelse för att göra misstag än vad en man har, även om vi har samma krav för att komma in. De flesta av oss ser dock ingen skillnad, men det finns utan tvekan dem som inte riktigt förstått att de är inne på samma förutsättningar som männen.

    Viktigaste egenskapen är helt klart att vara ödmjuk!
  • lostinspace
    Anonym (kajan) skrev 2012-10-21 21:01:45 följande:

    Har intagningskraven ändrats de senaste åren och att man tonat ned de fysiska kraven till förmån för mer psykologiska krav? 

    Om du är ute på en trafikolycka och ett av offren är mer eller mindre med foten på andra sidan graven och åker iväg med ambulanshelikopter. Blir du då nyfiken på hur det slutade och kanske t o m gör ansträningar för att få reda på hur det gått, eller glömmer du händelsen ganska så snart efteråt och tänker inte mer på det?  
    Ja, jag tror att det är mer fokus på personen, än på fysen som det var tidigare. Förr var det t. ex. vanligt att den som var snabbast runt en bana blev utslagsgivande för vem som fick jobbet. Numera är det mer som så att man har en nivå för vad som är godkänt och relevant för yrket och allt därutöver är en ren bonus. Sedan lägger man mer fokus på hur personen i fråga är som person!

    Ja, det är klart att man blir nyfiken på hur det gått. Brukar inte göra någon ansträngning själv, men då vi har kontakt med ambulansen i princip dagligen kan man ibland höra från deras personal om det gick bra eller mindre bra. Gick det helt fel så brukar det komma fram efter ett par dagar med då dödsannonserna oftast står i tidningen. Det som man aldrig vet är ju de här som skadat sig riktigt illa, men överlever och man inte vet om de kommer att bli helt återställda, eller om det blir men för livet.

    Jag skulle väl inte påstå att man glömmer de händelserna alls, snarare att man minns dem när man t. ex. övar någon liknande situation, eller är med  på en liknande olycka, men det är ju inte så att man går och grubblar på händelserna speciellt mycket heller.
Svar på tråden Jag är brandman - Fråga mig vad du vill...