• Anonym (mamman)

    Sömnproblem 2 åring

    Hej.
    Vi har en väldigt glad, enkel och för det mesta problemfri tvååring.
    Han är väldigt mogen för sin ålder och är väldigt "duktig" och hatar att göra fel.

    Enda problemet, som blivit ett stort problem i vår familj är att han VÄGRAR somna på kvällarna.
    Han tycker om att ligga och plocka i sängen och ofta vid halv sju vill han gå i sängs. Han får då gå och lägga sig och ca 30 min senare släcker vi i rummet för natten.

    Men han skriker i sängen, kommer upp till oss och ska kissa, dricka, bajsa eller bara berätta vad vi ska göra imorgon.

    Han kan lätt komma 20 gånger på en kväll. Vi följer tillbaka och lägger, erbjuder honom att ligga i rummet bredvid där vi sitter.

    Han blev storebror när han var 17 månader och hans skrik väcker lillebror, så vi har "tyvärr" gjort allt han vill för att få han tyst, såsom ge han det han frågar om, låta han vara uppe mm. 

    Vi har erbjudit han att sova i våran säng, eller med lillebror men det hjälper inte och oftast blir han jätteledsen och vill in i sin säng.

    Hur ska vi hantera detta sömnproblem? Hur får vi honom att somna?
    Han har alltid sovit mellan 19-08. Och nu sover max 30 min om dagen och håller normalt tvåårstempo under dagen (lugnt i peroioder och full fart i perioder)

  • Svar på tråden Sömnproblem 2 åring
  • barnpsykologen margit

    Hej!
    Er lille två-åring är precis som du beskriver en pigg liten kille som vet hur man virar två föräldrar runt sina fingrar.
    Han har behov av lite extra uppmärksamhet när lillebror sover och tar för sig på sitt sätt. Frågan är om ni kan hitta någon rutin där han får sin uppmärksamhet men också en gräns för hur mycket han ska få springa upp.
    Ni kanske måste låta honom skrika en liten stund. Låt lillebror ligga någon annanstans. Så att han inte får igenom allt han ber om. Dvs ni får ta en liten kamp för att visa att det finns stopp. Men först ska ni så klart ge honom det han behöver av er. Visa honom hur man gör när man ligger själv en liten stund i sängen innan man somnar. Låt honom läsa en storebrorsbok eller liknande så han får känna att han är speciell.
    Lycka till!
    Margit Ekenbark 

Svar på tråden Sömnproblem 2 åring