• Anonym

    Blir du glad om du får en julklapp á la jag köpte en get, vaccin, yllefiltar osv i ditt namn?

     Jag köper gärna en barnmorska till tredje värden. Det stödjer jag. Men jag skulle bli sur om det var det enda jag fick i julklapp. Och jag tycker företag kan bjuda till lite och inte bara ge till sina anställda utan även till de som har det sämre än oss. 

    Jag och dottern hade dött om vi inte hade levt i Sverige.   

  • Anonym

    En liten avstickare. Är det bara jag som tycker att det är svårt att hitta dessa gåvobrev? Jag är lite korkad men det är inte helt enkelt och borde finnas i vanliga affärer.

  • Anonym

    Japp, jag skulle bli glad. Förväntar mig inga julklappar, vill inga ha och inga köpa (förutom sambon och sonen). Har sagt att jag inte vill ha några men vill nån promp ge så tycker jag det är en perfekt gåva! Personen har tänkt på mig och köpt en gåva, men jag behöver inte känna skuld att jag inte har köpt en tillbaka, för denna gåva gör både mig och givaren glad, plus nån fattig familj som får en get.

  • Anonym

    Pumpkin Queen: I vår familj önskar vi oss fortfarande saker, fast vi alla är vuxna. Det betyder inte att vi inte uppskattar det vi får, även om det inte är på önskelistan, och det betyder heller inte att vi är giriga och ha-galna.

  • Anonym

    Nej, ärligt talat blir jag inte glad. Men jag tycker det är trevligt när folk skickar julkort som stöder olika välgörande ändamål. Det är liksom avsändarens eget val att skänka lite pengar då istället för att köpa ett billigare kort, inte att göra deras donationer en present åt mig. För det är det inte.

  • Anonym
    PumpkinQueen skrev 2012-12-19 14:15:08 följande:
    Varför köper ni inte bara själva det som ni vill ha? Måste ju vara enklare än att skriva en lista och låta någon annan gå ut och köpa saker åt en?
    För att vi gillar att ge varandra julklappar.
  • Anonym
    Otäcking skrev 2012-12-19 14:35:56 följande:
    Det är det enda syftet jag sympatiserar med. Eller ja, möjligtvis skulle jag kunna stödja Hjärt- och lugnfonden, men det känns inte lika viktigt som när det handlar om barn så då väljer jag hellre Barncancerfonden.
    Men menar du medicinska fonder i allmänhet då? Finns ju många fler som samlar in pengar till forskning om olika sjukdomar.
  • Anonym

    Fast är det några som är otacksamma så är det väl barn? Vuxna har ju för det mesta (i alla fall de vuxna jag umgås med) vett att uppskatta det faktum att de får en julklapp överhuvudtaget, medan många barn blir oerhört besvikna om de inte får vad de vill ha...

  • Anonym

    Som givare: Enbart om jag vet att det är en gåva som är välkommen, jag har bara gett gåvobrev till en person, min pappa, han var alltid övertydlig om att det var det eller en ny kompass han ville ha, något annat ville han inte ha, så han fick oftast träd utplanterat i regnskogen, men är jag inte säker så skulle jag inte ge en sån gåva.
    Som mottagare; JA, tack, gärna. Jag har önskat mig till jul och har tidigare fått gåvobrev som en get eller en skolbänk, eller ett fadderskap för ett djur etc.
    Och för mig ger det definitivt en djupare form av glädje att nån annan än jag gynnas av gåvan till mig, jag berörs på ett mycket djupare plan.
    Så även om det är roligt att få andra gåvor också, så visar ett gåvobevis till mig att man verkligen har förstått vem jag är och vad jag uppskattar, att man faktiskt tagit sig tid att välja något som passar min personlighet. 
         

  • Anonym
    PumpkinQueen skrev 2012-12-19 16:25:19 följande:
    ...Eh...jo...jag tycker nog att det är lite barnsligt att gilla att öppna paket och att få presenter...

    mm, du kan ha rätt i det, jag gillar att vara lite barnslig ibland.
    Det utesluter inte att jag därimellan är en ansvarstagande, välfungerande vuxen.
    Snarare tror jag att ju mer vuxen man är, desto barnsligare vågar man tillåta sig att vara.   
  • Anonym
    PumpkinQueen skrev 2012-12-19 16:53:24 följande:

    Ja, jag tycker det är onödigt med (exempelvis) bröllopsgåvor. Vi önskade oss faktiskt just getter och sånt välgörenhetsgrejs i bröllopspresent, just eftersom det känns så himla onödigt att någon ska köpa oss saker som vi ändå hade köpt själva om vi velat ha dem. Jag blir mest pinsamt berörd när folk ska hålla på att ge bort prylar.
     
    Jag antar att olika människor tycker att olika saker är roliga. Själv gillade jag inte ens vattenkrig (och annat sånt där där man springer runt och skriker) när jag var barn. Det var jobbigt redan då.

    Varför är det så svårt för dig?
    Har du problem överlag med sociala relationer eller är det bara i just dom här sammanhangen.  
  • Anonym

    Jag hade inte blivit glad. Jag har ganska starka åsikter om vilken välgörenhet det är som bra och vilken vi helst bör vara utan.
    Sen hade jag också tyckt att det hade varit en väldigt opersonlig och ytlig gåva. Då föredrar jag inga gåvor alls.

  • Anonym

    Skulle inte bli överlycklig precis. Hellre för forskning om något miljörelaterat utveckla mer miljövännliga produkter kanske, för hållbarare utveckling, ev planterna några träd även om jag inte vet att pengarna faktiskt gör nytta :-/ Kanske för att vi redan har ganska dåligt ställt så skulle nån ge 2000 till rädda barnen så hade jag hellre haft pengarna själv för att bygga oss en lite större buffert.

    Gav någongång lite på skämt en get till min pappa. Men skrev ett eget gåvobrev. Visst han tyckte va lite kul. Men visst kanske i framtiden när vi har bättre ekonomi att vi kan främja mer välgörenhet.   

  • Anonym
    Anonym (?) skrev 2012-12-20 13:57:17 följande:

    Är det bara jag som tänker att det finns en klass/inkomstgräns mellan ja och nej sägarna?
    Enligt mina fördomar så tror jag att "överklassen" tycker att det är lite fult att skylta med hur mycket man ger i välgörenhet, men också att de som har låg inkomst kan föredra att få en "nyttig" present. Så jag tänker att klass och inkomst inte är samma sak.
  • Anonym
    PumpkinQueen skrev 2012-12-19 16:25:19 följande:
    ...Eh...jo...jag tycker nog att det är lite barnsligt att gilla att öppna paket och att få presenter...
    Jaha. Det tycker inte jag. Vad är det som gör det barnsligt?
  • Anonym
    PumpkinQueen skrev 2012-12-20 10:20:55 följande:

    Men då har man ju gjort ett val -att inte köpa den där prylen. Alltså var den väl inte så viktig då.

    Att ställa krav på vilken typ av presenter man ska få, det är och förblir pinsamt och barnsligt. Var tacksamma över att någon vill ge er någonting alls.
    Men själv är det okej att du skriver att du inte blir glad för "meningslösa prylar". Det är väl lika pinsamt och barnsligt i så fall?

    och varför tror du att alla som är emot de här presenterna är snikna och bortskämda? Jag köper inte speciellt mycket saker under resten av året, och ger bort till välgörenhet året runt, så jag behöver inte "skänka en tanke åt dem som har det sämre" bara för att det är jul.
  • Anonym
    Persona skrev 2012-12-20 18:17:49 följande:
    Men förmodligen så gör just de människor som ger bort en get rätt medvetna val även under resten av året? Eller tror ni att de får en knäpp och blir skenheliga en dag om året. Sen är inte allt svartvitt, det behöver inte vara det enda som ges .. Kanske kommer det som ett kort ihop med en annan personlig gåva.
    Man kan inte dra såna slutsatser alls, precis som man inte kan dra slutsatsen att folk som ogillar sådana julklappar är egoistiska svin...
  • Anonym

    Ja!

    Har hört talas om att dom ska Bojkotta facebock en tid framöver nu. En lång tid frmöver nu. Har läst det på nätet, tidningarna, rykte, sociala medier o.s.v.

Svar på tråden Blir du glad om du får en julklapp á la jag köpte en get, vaccin, yllefiltar osv i ditt namn?