• Anonym (Lina)

    Verkar det som mjölkallergi?

    Hej!

    Mina frågor handlar om min snart 1-åriga dotter, som jag misstänker mjölkallergi hos.

    Hon är som sagt ett år om någon vecka. Har sedan 8-9 mån reagerat med förstoppning mot äggvitan, filmjölk (även laktosfri) och turkisk yoghurt. Det har jag uteslutit.

    De senaste två månaden har jag använt mycket grädde, gräddfil och ost i matlagningen. Dessutom har hon så gott som varje morgon ätit bröd+smör, som hon älskar. Först hade det inte uppkommit några symptom, förutom kanske att hon blev lite hård i magen. Men sedan hade jag upptäckt att hennes ena kind är knottrig. Inte röd, bara knottrig. Märks knappt. Och under den senaste veckan har hon blivit lite röd på den andra kinden. 

    Och så har hon blivit ännu mer hård i magen nu. Hon bajsar inte "betong", men det  är inte "barnbajs-geggigt". Och så gör hon det 1 gång på 3-4 dagar. Det kommer ut väldigt lite också.

    Min fråga - tror du att det är allergi hon har? Hon har inte haft någon reaktion på skummjölken i gröten eller bröstmjölken. Kolik har hon inte haft. Sedan verkar det som att hon inte heller reagerar på t.ex. Nestles yoghurtprodukter (men det har hon fått smaka rätt så lite av). 

    Hon sover dåligt om nätterna, vaknar upp 5-6 ggr, men det har hon alltid gjort. Det skyller jag på tandsprickning, samt att jag har på sätt och vis "lärt" henne det, eftersom jag ammar henne till sömns varje gång som hon vaknar, ända sedan hon föddes.  

    Och hon är rätt så kräsen när det kommer till mat. Men till sitt beteende lugn, det verkar inte som att hon har ont någonstans.

    Hon har gått upp i vikt väldigt dåligt. Hon föddes 4 kg, men nu, snart 12 mån, är hon 9500 g. Samt att hon är låååång för sin ålder (81 cm).

    Vad tycker du att jag ska göra? Verkar det som mjölkallergi?Jag väntar nu på att få tid hos barnspecialisten, men vad ska jag göra tills dess? Är typ en månad kvar... Det är så svårt att utesluta all mjölk, eftersom hon är så matkräsen. Äter kött och fisk endast med mjölk-/gräddsåser. Annars vill hon inte veta av det. Kan du rekommendera några alternativ till mjölkprodukter i matlagningen? Kanske getmjölk?

    Tack för din hjälp! 

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-12-19 22:06
    Glömde fråga, om jag nu skulle utesluta alla mjölkprodukter, vart skulle hon få kalcium ifrån? Det behöver hon ju...

  • Svar på tråden Verkar det som mjölkallergi?
  • Allergiexperten

    Hej! Problemet med för mycket mjölk är att barn ofta blir förstoppade och symtomen från magen du beskriver tyder på det.
     Rådet blir då att ta bort mjölkprodukter under åtminstone en vecka, ge exempelvis laktulos för att göra avföringen mjukare och eventuellt kan man även behöva ge lavemang exempelvis resulax för att hjälpa till att få flickan att bajsa.
    Man behöver inte ge extra kalk om man tar bort mjölken en kortare tid. Som ersättning kan man ta mjölkfria alternativ som finns att köpa i alla mataffärer, men också frukt och grönsaker som röror kan göra maten lättare att tugga.
    Det är bra att du fått tid hos barnläkaren för att kolla upp hur din dotter mår, det du beskriver tolkar jag dock inte i första hand som mjölkallergi.
    vänliga hälsningar Anitha    

Svar på tråden Verkar det som mjölkallergi?