• Maskrosa

    Eksem som inte blir bättre.

    Bakgrund: Sonen på 15 månader genomgick i början på februari ett pricktest för att han hade eksem (milt sådant enligt läkaren men vi fick testa ändå) och för att han fått röda kliande utslag vid direktkontakt med hund. Han visade allergi mot ägg, hund och katt. Han har aldrig visat några allergiska symptom förutom eksem och utslagen från hund. Sista katten flyttade i början på april och då städade vi så grundligt det bara gick här hemma. Samtidigt som sista katten flyttade så bestämde vi oss också för att isolera honom mot hundar (de flesta i familjen och vänner har hund) så gott det gick och vi har inte besökt någon med hund sedan dess.

    Problemet: Eksemet blev något bättre när vi uteslöt ägg men det finns fortfarande kvar och vi smörjer med hydrokortison ccs morgon och kväll på de ställen där eksemen sitter samt miniderm/locobase repair. Jag tycker inte det blir bättre och på ena handleden får han nu gå runt med gasbinda för att förhindra att han kliar sönder det till ett stort sår (har inte lyckats få det att läka ihop ordentligt på ett par veckor nu då han lyckats klia sönder det när det börjar bli fint igen). Det känns inte speciellt bra att ständigt smörja med hydrokortison men vi testade någon dag utan det och bara smörjde med mjukgörande men det började blossa upp igen så vi har startat nu igen. Har försökt fasa ut kortisonet när det ser bättre ut men verkar inte fungera. Kan han ha ytterligare någon allergi som spökar eller kan det vara eksem utan allergi som bakgrund? Något annat man kan testa att smörja med?

    Vi väntar på en tid hos allergisjuksköterska men det tar tid.

  • Svar på tråden Eksem som inte blir bättre.
  • Allergiexperten

    Hej! Det är bra att  ni smörjer eksemet och att barnet har äggfri kost. Den cortisonsalva ni använder är recepfri därför att den inte ger bieffekter på huden som starkare cortisonsalvor kan ge.
     Ägg är ett starkt protein som kan göra känslig hud förvärrad även utan att man har allergi men i ert fall har ni fått reda på att sonen har allergi och därför är det extra viktigt med äggfri kost samt att hemmet är pälsdjursfritt. 
    Det som kan lindra klådan och även dämpa eksemet är att ge någon form av antihistamin som kan lindra klådan. Även en starkare cortisonsalva kan vara ett alternativ att använda under någon vecka. Jag tycker också att ni kan prova ta bort allt mjölkprotein under ett par veckor, ta bort kost med starka färgämnen, typ paprika, morötter och jordgubbar också. Fortsätt smörja med cortison x2 dagligen och mjukgörande, prata med er läkare om ni kan få recept på antihistamin exempelvis Aerius samt recept på en starkare cortisonsalva.
    Och ja! man kan ha eksem utan att vara allergisk, de flesta små barn med eksem har ingen allergi utan endast känslig hud. 
    vänliga hälsningar Anitha 

  • Maskrosa

    Tack så mycket för svar! Vi smörjer på som vanligt här och för tillfället ser det riktigt fint ut, jag hoppas det fortsätter åt det hållet! Vi har sedan en tid också försökt vara uppmärksam på om det blossar upp i samband med att han äter tomat, paprika eller liknande. Förvärras eksemet igen så får vi ta och börja plocka bort saker ett tag.

Svar på tråden Eksem som inte blir bättre.