• Mims

    Plötslig födoämnesallergi

    Har en fundering kring allegi mot mat. Kan man få en allvarlig matallergi med anafylaktiska reaktioner om man tidigare aldrig haft några sådana symtom? Har tidigare aldrig reagerat på någonting (är 49 år) förutom pollen. Heller aldrig märkt av någon korsallergi. Vet att man som vuxen kan utveckla allergi mot nötter och skaldjur men hur är det med "vanlig" mat? Vi har kommit att diskutera detta på jobbet och lyssnar man på andra så verkar det ju livsfarligt att äta överhuvudtaget.

  • Svar på tråden Plötslig födoämnesallergi
  • Allergiexperten

    Hej! Det är en bra fråga. Plötsliga symtom med allvarlig matallergi med anafylaktiska reaktioner på vuxna, förutom när man ätit nötter, skaldjur eller fått getingstick, är ovanligt men visst kan det förekomma. Men för att få allergi krävs att man bildar antikroppar och dessutom reagerar allergiskt. Man kan alltså ha allergi enligt test utan att någonsin ha haft några symtom.
    Man kan äta den mat man alltid ätit om man inte haft några symtom, men om man har allergi mot nötter så bör man specificera vilka nötter man är allergisk mot och inte äta alla typer. När det gäller skaldjur kan den typen av allergi kan ge kraftiga symtom med andningsbesvär som följd och den risken bör man inte ta. Undvik skaldjur om positivt allergitest även om man inte haft symtom.
    .vänliga hälsningar Anitha 

Svar på tråden Plötslig födoämnesallergi