Inlägg från: Supertorsk |Visa alla inlägg
  • Supertorsk

    Jaktmotståndare - vad har du för argument?

    Jag har ofta debatterat med jaktmotståndare på Facebook och i verkliga livet.

    Men aldrig har jag träffat någon som verkligen har några argument. Det finns till och med jaktmotståndare som har hund eller katt, och inte heller är vegetarianer. Så märkligt!

    Vilka är dina argument?

     


    Den största fisken i en liten damm
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-07-10 18:59

    Jag ser alltså ingen skillnad mellan att välja att köpa en falukorv i affären och anlita ett ombud för att döda djuret, eller att skjuta ett djur under jakt.

    Jag säger inte att du måste vara beredd att döda ditt eget kött, men du måste inse att konsekvensen av att äta kött är att du dödar djur.
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Jaktmotståndare - vad har du för argument?
  • Supertorsk
    Mamori skrev 2013-07-08 03:42:10 följande:
    Tänkte bara skriva min kompis argument för det är så ovanligt. Hon avskyr jakt eftersom hon tycker att det ger jägare dålig karaktär eftersom det är grymt. Hon bryr sig alltså om jägarnas psykiska hälsa, inte djuren. Hon har inget emot att äta kött från boskapsdjur för hon säger att slaktare är ett jobb som man gör för pengar. Men jagar gör man för skojs skull utan att man behöver och då är det fel.
    Det var något av det märkligaste jag läst.

    Vad anser din kompis om den psykiska hälsan på fiskare och svampplockare? Och den psykiska hälsan på slaktare riskeras alltså inte, tack vare att han får lön för det?

     
    Den största fisken i en liten damm
  • Supertorsk
    Narkos skrev 2013-07-08 08:18:11 följande:
    Nja, det är väl egentligen svårt att rättfärdiga slakt och samtidigt vara emot jakt. Dock ogillar jag jakt och jägare när den bedrivs enbart för nöjes skull. Att skjuta ihjäl ett djur bara för att det är roligt/spännande eller whatever känns lite empatistört i min mening. 
    Jag är intresserad av hur du tänker: Hur ser du på den empatistörning som krävs för att käka en hamburgare? Hur ser du på fiskares empatistörning?

     
    Den största fisken i en liten damm
  • Supertorsk
    Narkos skrev 2013-07-08 08:32:17 följande:
    Nu vill jag vara tydlig med att jag är medveten om att mina argument är helt och hållet baserade på mina känslor och säkert lätt kan slås hål på. För mig är det avgörande varför man dödar ett djur. Om man dödar för att äta, göra kläder osv så finns det iaf någon sorts mening med dödandet. Om man dödar enbart för att det är roligt....ja då känns det som att samma person lika gärna skulle kunna ge sig ut i grannskapet och skjuta av kattar och hundar (om det inte var förbjudet). För sitt eget höja nöjes skull så att säga. 
    En mycket märklig tanke - menar du att en slaktare på slakteriet lika gärna kan slakta sin fru och barn när han kommer hem? Och att det enda som avhåller honom är att det är olagligt?

     
    Den största fisken i en liten damm
  • Supertorsk
    Narkos skrev 2013-07-08 08:42:04 följande:
    Nä, nu tolkar du lite fritt (minst sagt). Vi kan ju börja med att inte dra in dödandet av människor i tråden, det blir bara (ännu mer) fel.  Det handlar om KÄNSLAN inför att döda. Att döda ett djur för att det är roligt och/eller spännande känns fel. 
    Intressant. Att fiska för att det är spännande är naturligtvis lika fel? Att uppleva glädje av att äta en köttmåltid kan knappast skiljas från glädje att skjuta djuret som ska bli måltiden - eller hur tänker du?

     
    Den största fisken i en liten damm
  • Supertorsk
    Narkos skrev 2013-07-08 08:46:47 följande:
    Precis, du verkar iaf förstå vad jag är ute efter. 
    Och den som upplever glädje av att tillaga och äta köttet har naturligtvis samma empatistörning?
    Den största fisken i en liten damm
  • Supertorsk
    Narkos skrev 2013-07-08 08:49:20 följande:
    Det är vad DU tycker. Jag tycker annorlunda. Angående fiske så är det ganska ofta hobbyfiskare släpper tillbaka fiskarna levande. 
    Du menar att fånga en levande fisk med en krok, och sedan släppa tillbaka den för sitt personlige nöje, inte är en empatistörning? Att döda och äta fisken skulle då vara empatistört? Och att döda och äta exempelvis ett vildsvin är empatistört?

     
    Den största fisken i en liten damm
  • Supertorsk
    Narkos skrev 2013-07-08 08:58:40 följande:
    Nu tar jag det en gång till, för sista gången...

    1. Djuret dödas för att konsumeras, för att reglera en population eller något annat med ett syfte UTÖVER att bara dö.

    2. Djuret dödas bara för att den som dödar tycker att det är roligt att döda. 

    1 = ok

    2= inte ok

    Vi kan lämna matlagning utanför diskussionen för det som är avgörande för mina känslor handlar om själva dödandet.  
    Men du är medveten om att köttet du äter, är ett djur som dödats för att du ska kunna njuta av dess kött? Vad säger detta om din empati - OK eller inte OK enligt ovan?
     
    Den största fisken i en liten damm
  • Supertorsk
    Narkos skrev 2013-07-08 09:04:41 följande:
    Jag börjar undra om du inte vill förstå vad jag menar... Om jag äter kött så är det uppenbarligen ett djur som dödats för att konsumeras, eller hur? Dvs att det faller under punkt 1 = ok. 
    Jag är intresserad av hur du resonerar - du anser alltså att det är en empatistörning att jaga och äta djur, och finna glädje i detta. Om samma sak görs utan glädje är det OK. 

    Men att finna glädje och njutning i att äta köttet från ett djur som dödats för ändamålet är OK, och inte empatistört?

     
    Den största fisken i en liten damm
  • Supertorsk
    Maria 434 skrev 2013-07-08 09:08:26 följande:

    Njaej, nu tror jag faktiskt inte de flesta jägare jagar för att de tycker det är kul att döda. Däremot jagar dom för att dom tycker det är kul att jaga
    Det stämmer. Mycket få jägare har det som avlönat jobb, eller tvingas ut i skogen mot sin vilja. Både jägare och andra människor vistas naturen av flera andra skäl - fiske, svamp eller bär. 

     
    Den största fisken i en liten damm
Svar på tråden Jaktmotståndare - vad har du för argument?