• sanla

    Ultraljud, spolning efter första utomkveds?

    Har precis gått igenom ett utomkvedshavandeskap. Behandlats med en spruta methratoxat och värdena går neråt, hoppfullt men får vänta in.

    Undrar nu om det är otur eller något större fel på mina äggledare eller om man bara ska köra på.

    Ni som gått igenom ett utomkvedshavandeskap har ni gjort ultraljud och spolning på äggledarna efter det? 

    Om man ser att det är stopp, är det ju bra att veta.
    Om det ser bra ut, är det ju inte heller några garantier att det kommer gå bra härnäst.
    Finns det risker med skiktröntgen, ultraljud (vad det nu är?) och spolning som skulle kunna förvärra ett tillstånd i en eller båda äggledare?
    Eller har det bara positiva effekter?

    Helt klart måste jag ju vänta ett par månader för inflammantionen ska lägga sig...

     

  • Svar på tråden Ultraljud, spolning efter första utomkveds?
  • sanla

    Vad bra att det gått ner så snabbt mariekarolina. Önskar dig allt gott inför framtiden.

    Nu är det lite drygt tre veckor sedan för min spruta. Gick ner från 8500 till 1300 förra måndagen förra veckan. Nya prov på måndag.

    Känner att jag börjar repa mig både fysiskt (haft lite ont) och psykiskt. Tror det är bra att vänta 3 månader i alla aspekter både läkning av inflammation och mentalt. 1 månad hit och dit är ju ändå inte så mycket i längden, tänker jag.

    Tror jag läste någonstans att spolning kunde innebära risk för infektion också, men vet ej säkert. Vi har tid hos gynekolog som ska bra på fertilitet om några veckor (innan med tanke på ev utredning). Tänkte rådfråga då. Så får se. Man undrar ju. Det här var ju min första graviditet men som hamnade fel. Man vill ju på sett och vis veta om det är är värt att försöka på egen hand som man ju vill helst av allt. Om man hade otur, eller om det är fel på en eller båda. Har inte någon. Av riskfaktorerna för utomkvedshavandeskap, dvs operation eller klamydia eller gonorré. Endometrios har jag också sett, men om jag inte haft problem med svåra menssmärtor, kan jag ha det då? Rökning, snusning har jag inte förstått om det är riskfaktor men där är jag inte heller kedjerökare/snusare. Sedan sa gynekologen på KK att det finns så många tysta infektioner man inte känner till, kanske fått något sådant. Han sa också att om man drabbats av utomkvedshavandeskap är det troligare på grund av tidigare infektion än av otur.

    Så sammantaget väntar jag och ser vad fertilitetsgynekologen rekommenderar i slutet av augusti. Iof kanske det är svårt ställningstagande vem man än frågar...

  • sanla

    Ang. Blödningar har de kommit och gått hela tiden, men inga menstruationsmängder... Inte så kul på sommaren direkt

  • sanla

    Tack gör orden
    Din andra äggledare kanske är jättefin och allt kanske går bra. Om man ser på statistiken så är det ju mycket högre sannolikhet att lyckas rätt än att det händer igen. Tidigt VUL är ju bra, det gör ju att det hela inte blir liks dramatiskt.

    Jag är 33 och min fästman med. Har inte kunnat börja tidigare av diverse skäl. Så lite stressad är man + att det här tog 7-8 försök. Ska nog börja tänka på Ivf kö ifall att och försöka tills dess....

    All lycka..

  • sanla

    Vad bra sh80 om så är fallet. Hoppas det bästa för dig.

    Hittar inte din tråd nu på mobilen. Tänkte däremot att den här tråden kan beröra mer när man precis genomgått utomkvedshavandeskap och vad man har för framtida funderingar kring ev behandling såsom spolning. Om man ska försöka själv, oro inför nytt utomkvedshavandeskap,ev Ivf osv...

  • sanla

    Hej igen sh80,

    Det var så de misstänkte på mig att de inte såg något på VUL i 5+4 vilket man med största sannolikhet bör. När de sedan såg mina värden på 8500 hcg var det inte så mycket tal om saken och ett par dagar senare såg de i början på höger äggledare. Fick spruta och värdena gick neråt. Egentligen ger man spruta bara om värdena är under 7500, men jag tjatade lite..sen gick det som tur var bra..

    Att de inte såg på dig kan ju varit att det var för tidigt? Har också hört om utomkvedshavandeskap som har gått tillbaka av sig själva. Det verkar också som att hcg värdena kan ligga ganska olika från person till person vecka för vecka. Det verkar som mitt var rött högt för att vara så tidigt...

  • sanla

    Ja jag skriver vad han tycker för framtiden i ett sånt här fall. Det är på läkarhuset Hötorget Stockholm. Har hört från flera att han ska vara bra på fertilitet.,,

  • sanla

    Hoppas det går bra för dig sh80...

    Jag spydde en gång på natten (fick sprutan på eftermiddagen). Det gick över ganska snabbt,.,

    Ja jag vet det. Det är jobbiga veckor. Först omställning från att vara gravid till oron för framtiden..

    Det har gått en månad för mig. Först var allt kaos, sedan börjar man bearbeta.

    Har läst om många som blivit gravida på rätt sätt, känns som det finns hopp!

    Ta hand om dig..

  • sanla

    Om din är så liten att de knappt hittar borde det kanske vara lite "positivt" i eländet. Då kanske det läks bra inför framtiden.,??

    Ja vi väntar tre månader eller två menstruationer. Tror det är ett bra mått både för att läka fysiskt som psykiskt. även om det går fysiskt kan det ju vara tufft om ett nytt utomkvedshavandeskap eller mf skulle ske tett inpå. I längden kan ju inte en eller två månader spela så stor roll?

  • sanla

    Igår var mitt värde 11, så hoppas också på mens snart.

    Jag hade ont några dagar typ två veckor efter sprutan. Mer ömhetskänsla vid den drabbade äggledaren och tryckande smärta i höger bröst (alltså på den sidan den satt). Rätt igenom var det en konstant obehaglig känsla som gjorde mig illamående och helt slut. Åkte inför att kolls typ tredje dagen men inga tecken på bristning.

    Mariekarolina, vad menar du med inte bra med ont i magen om den inte brustit? Vilken sorts magont?

  • sanla

    Bra att den kommit igång! Hur många veckor är det sedan hcg 0?

    Lycka till i framtiden!

  • sanla

    Så bra sh80...

    Mitt hcg är på noll nu. Läste någonstans att man kunde börja med folsyra nu igen eftersom cellgiftet slog ut allt det.

    När det här var första gången man var "gravid" inser man att det känns så komplex händelse: det är ju både positivt och negativt på en och samma gång.

    Träffade min läkare/psykiatriker förra veckan då jag har bipolär sjukdom. Hon menade att det var positivt ändå att jag och min man kan bli gravida ihop. Ibland känns det så skönt att få positiva kommentarer. Det betyder så mycket. På KK var de ju bara stressade hela tiden och hann aldrig ta upp framtiden.

    Nästa vecka fertilitetsgynekologen, får se vad han säger och spolning vs not spolning.

    Efter det som hänt är man bara så skör på det som hände. Iof bär ju jag också på mycket annat som sammantaget kommer upp.

    Har bara sagt om det inträffade till några i min krets. En kompis syster hade haft två utomkvedshavandeskap. Känns inte roligt att referera till. Å andra sidan får man tänka att många blir gravida efter det här.

    Min psykiater sa också X om det här. Har sett andra också skriva detta och jag tror det är sjukvården interna beteckning. Tycker inte om begreppet när man upplevt det. Som gammal ingenjör är X en okänd variabel. Är det så jag ska förhålla mig till det som hände, något okänt? Ja ja inget viktigt bara något jag funderade över..

    Lycka till för er båda!

  • sanla

    Info: fertilitetsgynekologen sa att fördelarna med att göra ultraljud och spolning väger så mycket över riskerna att få infektion, så har nu bokat in mig på det. Spolning kan ju också ge bättre passage och man kan ha större chans för graviditet precis efter det.

    Vi försöker på igen om någon månad. Utreder oss för diverse och ställer oss i IVF kö som ändå är 6-12 månader ifall att det behovet uppstår..

    Hursomhelst påtala han ändå fördelen med att vi blev gravida men med ett "hinder". Chanserna ser goda ut men sedan finns det ju inte några garantier - som allt annat i livet

Svar på tråden Ultraljud, spolning efter första utomkveds?