• Knyttan

    skaffa ny sjal?

    Behöver tips och råd!

    Har en liten tvåmånaders som vill bli buren i princip hela tiden. Har en Ergo sele som vi använder när vi ska bära länge/ långt, som både jag och min man använder. Dessutom har jag fått låna en trikåsjal av en väninna. Men eftersom jag använder den så gott som hela tiden och den dessutom inte är min har jag börjat fundera på att köpa en egen sjal därutöver. Just nu främst för att kunna byta om sjalen blir nedkräkt eller annat under det dagliga umgänget med sonen Tungan ute, men även för att kunna ha framöver. Frågan är om jag ska skaffa en till trikåsjal, eller kanske satsa på en vävd, eller en ringsjal? Trikåsjalen är en billig en från tradera (mysack?) som hittlls funkat fint, men jag upplever att den töjer sig väldigt mycket när man använder den och därför blir väldigt sladdrig, så jag får hålla på och justera den hela tiden. Vet inte om detta är ngt som händer med alla trikåsjalar?

    Det den evt nya sjalen ska funka för är mest bärande runt huset, och upp och ner för trapporna till tvättstugan (4 vån utan hiss) men jag vill ju så klart att den ska funka att bära i ett tag framåt, kanske följa med i vagnen när lilltrollet tröttnar på att ligga där och bli buren ist mm.

    Ni vana sjalare, vad har ni för tips o erfarenheter?

  • Svar på tråden skaffa ny sjal?
  • Mellanmjölkens land

    Om du känner att du har någorlunda sjalvana skulle jag sikta på en vävd. Den ger bättre stöd men är lite svårare att knyta om man inte är van.

    Vi har lånat ut vår trikåsjal till en kompis och kommer köra på en vävd redan från början. Kolla på Sjalbarn om du vill ha en begagnad sjal. Just vävda sjalar har jag hört bara ska bli bättre ju mer de används.

  • Flickan och kråkan

    En wbs (wrapsody Bali stretch) är ju inte ett heltokigt alternativ heller med tanke på hur du tänker dig använda den. En trikåsjal som är något av ett mellanting mellan trikå och vävd. Håller bra uppemot året och det gör ju inte andra trikåsjalar. Den är bredare och stadigare helt enkelt. Vävd långsjal eller wbs skulle jag kika på.

  • Knyttan

    Ok, följdfråga då: Jag tycker inte det är så knepigt att knyta trikåsjalen, men hur pass mycket krångligare är det att knyta en vävd sjal? Knyter min i omslutet kryss. Knyter man en vävd likadant eller är det andra varianter som är bättre då?

    Kollade lite på ringsjalar i går, någon som har erfarenhet av sådana? Hur länge kan man använda den?

  • Flickan och kråkan
    Knyttan skrev 2013-07-19 13:47:19 följande:
    Ok, följdfråga då: Jag tycker inte det är så knepigt att knyta trikåsjalen, men hur pass mycket krångligare är det att knyta en vävd sjal? Knyter min i omslutet kryss. Knyter man en vävd likadant eller är det andra varianter som är bättre då?

    Kollade lite på ringsjalar i går, någon som har erfarenhet av sådana? Hur länge kan man använda den?
    Det finns ju många olika knytningar man kan använda sig av med vävd. Den vanligaste på mage är omslutet kryss som i praktiken är densamma som den du gör med trikån, men du har smokingbältet innanför krysset istället för utanför. Det som är svårare med vävd är att man inte först knyter på sig sjalen och sedan stoppar i sitt barn utan att man knyter sjalen samtidigt som man håller sitt barn vilket är lite klurigare. Dessutom är inte vävd sjal lika förlåtande som trikå.

    www.edenbaby.se/pages/omslutetkryss.php
    www.sjalbarn.se/

    Ringsjal avlastar ju inte alls på samma sätt och snedbelastar dessutom. Vill du åt ringsjalens snabbhet så skulle jag satsa på en ergonomisk bärsele istället.
  • nuggi

    Hej,


    det låter som om du är redo för en vävd sjal tycker jag, du kommer att uppleva hur mycket stabilare den är än trikån nu när barnet är lite större. Visst kan du knyta omslutet kryss med en vävd men det finns massor av andra knytningar också, kika in på www.sjalbarn.se för knytinstruktioner mm. 


     


    En ringsjal är ett smidigt alternativ för snabbärande tycker jag men man får vara lite försiktig att bära länge/tungt eftersom man belastar kroppen snett. Är man noga med att byta sida så är det bra! Fast ergon är ju också bra till snabbärande eftersom den är så lätt att ta av och på så den i kombination med en vävd sjal är kanske ingen dum idé. 


     


    Hoppas du hittar en bra kombo som funkar för dig!


     


Svar på tråden skaffa ny sjal?