Inlägg från: kaffeamanda |Visa alla inlägg
  • kaffeamanda

    Försöker du köra så lite bil som möjligt?

    Om vi hade kunnat så hade vi bara haft en bil, men nu jobbar båda så att vi behöver var sin. Jag försöker att hitta ett jobb inne i stan (vi bor knappt en mil från centrum), då kommer vi bara att behöva en bil men som kollektivtrafiken ser ut nu så går det inte att ta sig till mitt jobb annat än med bil. Maken måste ha bil i tjänsten. Men visst försöker vi att undvika, till största delen för hälsans skull.

  • kaffeamanda
    enbär skrev 2013-09-25 09:26:59 följande:
    Du får väl känna efter själv vad som passar bäst. Bil är aldrig miljövänligt, aldrig bra för hälsan, aldrig bra för trafiksäkerheten, aldrig bra för stadslandskapet eftersom det kräver en massa ytor i form av parkeringar och vägar (som gör avstånden ännu längre). Sen kan man förstås minska sina utsläpp genom att välja en bensinsnål bil och ha en bensinsnål körstil. 

    Frågan är ju om det finns rimliga möjligheter för dig att ta dig fram på annat sätt än bil? Är det helt omöjligt att åka t ex buss ibland, gör du ibland kortare resor som skulle kunna ske med cykel eller till fots? Väljer du då cykel/buss/till fots, eller är du en av de där som alltid skyller på att "vi bor utanför stan, vi har inga alternativ?". Självklart inget jag kan veta nåt om.

    Sen handlar det ju om var vi väljer att bo. För mig är det självklart att försöka välja ett boende som ligger på cykelavstånd från mitt jobb. Jag vet att det ibland kan vara svårt, t ex för att man inte har råd med bostäderna i en viss del av staden man bor i. Sen finns det ju de som väljer att bo utanför stan "för att det är lugnt och skönt och barnvänligt" trots att det innebär en massa bilåkande och att man förstör luft och miljö och säkerhet för dem som bor i stan. 
    Det där med att ta buss ibland: om man som vi måste ha bil så blir det mycket billigare att ta bilen än att köpa enkelbiljett, det är en politisk fråga och det måste ändras på högre nivå.

    Jag tänker inte sälja mitt hus för att min tjänst blivit flyttad så jag nu jobbar 2,5 från mitt hem för att senare när tjänsten flyttas (ja min tjänst bruka flyttas lite då och då för så ser mitt jobb ut) köpa ett nytt hus. Så lite stelbent tycker jag faktiskt att din syn på bilåkning är. Sen att man åker kollektivt eller går OM man har möjlighet är en annan sak, men man kan faktiskt byta tjänst, busslinjer ändras och flyttas osv. 
  • kaffeamanda
    SpanskaFlugan skrev 2013-09-26 08:10:59 följande:
    Jag blir irriterad på folk som bor på landet utanför storstäder som gnäller på dyr bensin och dålig kollektivtrafik. Flytta närmare stan! Man kan inte begära samma service i kollektivtrafiken när man bor långt ute i skogen. Väljer man ett billigare boende ute på landet får man räkna med högre transportkostnader , inte skylla kommunen för att inte värna miljön för att de inte har tio minuters intervaller på landsvägsbussen.
    Jag tror inte att det är många på landet som skulle ens drömma om att ha 10-minutersintervaller på bussen. Däremot förstår jag de som blir sura när bussen som går fyra ggr per dag blir indragen, men det är ju troligen för att för få åker med den och det blir ju så när den bara går fyra gånger per dag. Innerst inne så vet även jag att vi måste flytta in i större städer och leva annorlunda, men så länge som jag har möjlighet att bo på landet, relativt nära stan så kommer jag att göra det.
  • kaffeamanda
    SpanskaFlugan skrev 2013-09-28 07:59:13 följande:
    Tänkte på den här tråden igår kväll. Vi tog bilen ner på stan för middag. Parkerade i p-hus för 61 kr. Bussen tur och retur hade kostat 19 kr x 4, dvs 74 kr. Det tar ca tio min med bil så bensinkostnaden kan man knappast räkna. Det finns ju inget incitament från min sida att lämna bilen hemma....

    Då har ni ändå billiga biljetter! Vi bor knappt en mil från centrum, en biljett kostar 34 kr (om man väljer det absolut billigaste alternativet och laddar på ett kort med pengar som man sedan betalar med). 34 x 4=136. Ingen parkeringsavgift heller så enkelresor är helt meningslöst.
Svar på tråden Försöker du köra så lite bil som möjligt?