Inlägg från: Fidelis ad urnam |Visa alla inlägg
  • Fidelis ad urnam

    Försöker du köra så lite bil som möjligt?

    Vilka idiotiska alternativ.

    Jag tar alltid bilen för att det är enklast från där vi bor, en mil utanför stan. Jag ser till att köra så miljövänligt jag kan. Står aldrig på tomgång, eco-drivar och ser till att ha så låg bensinförbrukning som möjligt osv.

    Jag använder alltså bilen men bryr mig väldigt mycket om hur det påverkar miljön.

  • Fidelis ad urnam
    enbär skrev 2013-09-25 09:26:59 följande:
    Du får väl känna efter själv vad som passar bäst. Bil är aldrig miljövänligt, aldrig bra för hälsan, aldrig bra för trafiksäkerheten, aldrig bra för stadslandskapet eftersom det kräver en massa ytor i form av parkeringar och vägar (som gör avstånden ännu längre). Sen kan man förstås minska sina utsläpp genom att välja en bensinsnål bil och ha en bensinsnål körstil. 

    Frågan är ju om det finns rimliga möjligheter för dig att ta dig fram på annat sätt än bil? Är det helt omöjligt att åka t ex buss ibland, gör du ibland kortare resor som skulle kunna ske med cykel eller till fots? Väljer du då cykel/buss/till fots, eller är du en av de där som alltid skyller på att "vi bor utanför stan, vi har inga alternativ?". Självklart inget jag kan veta nåt om.

    Sen handlar det ju om var vi väljer att bo. För mig är det självklart att försöka välja ett boende som ligger på cykelavstånd från mitt jobb. Jag vet att det ibland kan vara svårt, t ex för att man inte har råd med bostäderna i en viss del av staden man bor i. Sen finns det ju de som väljer att bo utanför stan "för att det är lugnt och skönt och barnvänligt" trots att det innebär en massa bilåkande och att man förstör luft och miljö och säkerhet för dem som bor i stan. 



    Det finns inga andra alternativ som passar våra tider, man kör aldrig kortare sträckor här ute.

    Vi väljer bensinsnål bil, kör på ett medvetet sätt och låter bilen stå varje söndag. Jag har inga skuldkänslor för hur vi använder bilen.
  • Fidelis ad urnam
    enbär skrev 2013-09-25 21:24:57 följande:
    När man tittar på ställningen i omröstningen ser man att lite drygt 1/3 av de som röstat skiter fullständigt i miljön, sina medmänniskor, sina och andras barn. Ja, vi har väl ett samhälle av egoister som skiter i framtiden.... Trist. 



    Ja fy att inte alla tycker som dig.
  • Fidelis ad urnam
    enbär skrev 2013-09-25 21:46:36 följande:
    Jag som cyklist utsätts för stora hälsorisker av alla de partiklar bilarna släpper ut. 

    "Forskning har visat att de avgaser och partiklar som förorsakas av trafik i tättbebyggd storstad är oerhört skadliga för hälsan. Det är många fler människor som dör på grund av de hälsovådliga avgaserna än de som dör i trafikolyckor." står att läsa i artikeln nedan. Men jag har förstås ingen som helst rätt att ha åsikter om att andra kör bil när de skulle kunna ta sig fram på annat sätt.... 

    www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/trangselskatter-ar-vagen-framat 



    Bara för dig att acceptera att folk använder sina bilar. Vi är också många som använder bilen men försöker minimera vår påverkan. Men det skiter du fullständigt i. Finns bara ditt sätt eller fel sätt.
  • Fidelis ad urnam
    skogsvitter skrev 2013-09-26 12:14:53 följande:
    Jag kan inte rösta eftersom alternativen är värdelösa och dömande. För mig handlar det om olika skeden i livet. Jag har alltid tänkt på miljön och på hälsan, och i hela mitt liv har jag undvikit bilen om möjligt, men inte haft dåligt samvete när jag ändå använt den. När jag bodde i större städer hade jag ingen bil alls, gick eller cyklade flera mil om dagen och tog buss vid behov. Jag sprang hem från jobbet om kvällarna och tävlade mot bussen, som jag oftast hann före, istället för att vänta 20 min på att den skulle komma. En gång gick jag faktiskt en sträcka på nära 2 mil eftersom inga sena kvällsbussar gick när bussen jag hade tagit mig dit med blev försenad.

    MEN med flera barn (äldre än spädbarnsåldern) är inte detta liv längre möjligt. Hur ska jag kunna gå eller cykla flera mil per dag med dem? Det tar tid, och det tar kraft, jag kan inte bära dem vart jag än går. Jag har inte dåligt samvete för att jag under en kort period i mitt liv använder bilen mer än någonsin, jag kör fler mil än någonsin förr och bensinräkningarna är skyhöga. Men det är liksom bara så det är, det finns inga alternativ. Bensinen skulle kunna kosta det dubbla och vi skulle ändå inte ha några alternativ.

    Jag tycker däremot att det är en självklarhet att man låter bli bilen om man känner att man kan! Att varje enskild individ gör de uppoffringar man känner att man kan stå ut med vid varje given situation.

    En del kan inte göra några uppoffringar alls gällande detta, ska man döma för det?! Ska man kräva att folk på landsbygden följer centraliseringens trend och gör situationen ännu mer ohållbar i storstäderna med all den bostadsbrist och överbefolkning som redan idag är gällande? Hur ska alla få plats i storstäderna liksom? Hur ska samhället kunna fungera alls då? Det är verkligen korttänkt att resonera så.

    Slutligen är det inte biltrafiken som är det största hotet mot miljön idag. Det är fabriker och sjöfarten, vilket färsk statistik visar för svenska förhållanden.



    Tack för att du satte bättre ord på det jag ville ha sagt!
Svar på tråden Försöker du köra så lite bil som möjligt?