• Dustpuppy

    Vi som gör äggdonation hösten/vintern 2013/2014

    Camillab74: om Danmark kan erbjuda öppen donator, så är chansen för ersättning i efterhand stor. För tillfället ersätter FK bara för öppna donationer (Finland och Island). Jag har fått ersättning för ÄD i Finland 2012.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    Camillab74: jag har fått ersättning 2 gånger för ÄD, första gången för anonym donation i Estland 2011, andra gången för öppen donation i Finland 2012. I början av 2012 ändrade FK sina regler till så att de bara ersätter för öppen donation. Det kostar dock inget att ansöka så skicka in papprena och överklaga, överklaga, överklaga! Reglerna kan ändras igen.

    Jag fick barn på min andra ÄD, men det var i sista minuten. Vi har även 5 misslyckade IVF/ICSI och sammanlagt 6 års försökande bakom oss, så vi var inte speciellt hoppfulla och funderade på att ge upp.

    Kika på tråden Ersättning för vård/äggdonation utomlands, det finns mycket intressant i den:

    www.familjeliv.se/Forum-7-147/m57763470.html

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy

    Jojjo77: Det finns flera anledningar till varför mediciner, som i FASS verkar otäcka ges utomlands, men också i Sverige.

    1 FASS innehåller inte det absolut senaste och långt ifrån full information om medicinerna. Beroende på var i graviditeten man är kan vissa mediciner ges utan risk, eller med stor risk för fosterpåverkan. Det kan bara en läkare svara på, och då helst någon som är specialiserad på mödravård och infertilitet. Om man själv vill läsa på om mediciner och fosterpåverkan så är www.janusinfo.se (Stockholms läns landsting) en bra källa att jämföra med FASS. Kom dock ihåg att du utan medicinsk utbildning bara ser en bråkdel av informationen. Läs med en nypa salt. Blodförtunnande kan ges en bra bit in i graviditeten för att minska risken för missfall, havandeskapsförgiftning och tillväxthämning. Senare i graviditeten bör man inte ge det, bl a för att ökad blödningsbenägenhet vid en förlossning inte är bra.
    Det viktiga är att en läkare som kan något inom området ordinerar rätt mediciner och lagom länge.

    2 Sverige ligger inte i framkant när det gäller behandlingar mot infertilitet. Speciellt landstingen väljer alternativ som är billigast. Billigast vård är inte alltid bäst. Senaste rönen införs inte snabbt.

    3 Beroende på land så tar klinikerna kanske lite större risker med patienterna, det är en kommersiell verksamhet och man jagar bra statistik. Det är dock aldrig bra PR med döda och skadade patienter, så helt vansinniga råd kan man inte komma med. Däremot kan nog vissa skriva ut mediciner som inte gör någon nytta, men gör patienten glad.

    Läs på om etiska krav som ställs på vårdinrättningar i det land/de länder som är aktuella för just din ÄD-behandling. Jag valde Finland för att de patient- och vårdetiska kraven är lika hårda som i Sverige,och man har betydligt större rutin och längre historik när det gäller ÄD än vad Sverige har.  Dvs kombinationen trygg vård+stor erfarenhet och kunskap var lockande för mig.

    /Dustpuppy

  • Dustpuppy
    skpklm skrev 2014-03-08 18:38:37 följande:
    Jaja -  men varför så missvisande rubrik på tråden?



    Jag tror att du behöver berätta mera om vad du undrar. En del av ordvalet beror på kontext och bakgrund. För att någon i tråden ska kunna svara på din fråga, så behöver du förklara lite mera vad du trodde att rubriken betydde och om du är insatt i infertilitetsproblem sedan tidigare.

    Utan kunskap om vad du vet, så är det svårt att veta hur mycket bakgrund en förklaring behöver innehålla.

    /Dustpuppy
  • Dustpuppy
    skpklm skrev 2014-03-08 19:48:24 följande:
    Har senaste halvåret haft anledning att sätta mig in i vad det innebär att donera ägg.  Pratat med donatorer,  googlat,  ringt till klinik som arbetar med äggdonatorer   och ställt mina frågor.  Jag trodde att det är äggdonatorerna som GÖR  äggdonationer; att det är donatorerna som  är de  aktiva som självmant kontaktar ett sjukhus och erbjuder sig att utsätta sig för de risker det innebär för att hjälpa par som har svårt att få barn.

    När jag läser rubriken i den här tråden ger den mig uppfattningen att det är mottagarna som GÖR något = donerar!?

    Du får gärna förklara för mig vad du som mottagare GÖR,  tack.



    Jag tvekar inför att förklara och jag ska förklara varför. Ofrivillig barnlöshet jämförs ibland med cancersjukdomar när det gäller ovisshet, väntan, oro och sänkning i livskvalitet. Båda patientgrupper lider svårt och tyst och under lång tid. "Kommer jag aldig att få barn?" ger liknande ångest som "Kommer cancern tillbaka?". Det är inget man orkar diskutera med någon som är otrevlig eller ute efter att gotta sig i andras olycka.

    Jag upplever dina frågor som lite ilsket ställda, det är det intrycket jag får och jag hoppas jag har fel. Men så länge jag är osäker om dina intentioner så tänker jag inte berätta om 6 års behandlingar och psykiskt och fysiskt lidande för en hostil publik. Och ja, jag har 5 gånger tagit samma risker som en donator, jag vet exakt hur farligt och jobbigt det är. Jag är med stor sannolikhet bättre påläst av oss två när det gäller donationer, inklusive etiska frågeställningar, och har inte tagit beslutet att motta en dontion lättvindigt.

    Vilken nytta har du av informaionen du efterfrågar och finns det en anledning till att du ställer frågorna på ett närapå otrevligt sätt?

    /Dustpuppy
  • Dustpuppy
    skpklm skrev 2014-03-08 22:28:45 följande:
    Så uttrycken du använder   ("gör IFV"   och "vanlig IFV" )används enbart/ska enbart förstås av  de redan invigda?

    Provrörsbefruktning/IVF  känner jag till,  liksom provrörsbefruktning med äggdonation -  elementärt om man vill  sätta sig in i ämnet.

    Är det mina kunskaper i svenska språket som gör att jag inte kan tolka de citerade uttrycken?   Tidigare i livet har jag aldrig haft svårigheter att förstå mitt modersmål.



    Och där fick jag tillräckligt mycket information för att förstå att du bara är ute efter att jävlas. Det är inte en patientgrupps uppdrag eller skyldghet att skriva exakt korrekt svenska för att du ska med minsta möjliga ansträngning få information serverad. Den som lider använder ofta språket för att göra vardagen uthärdlig, slang och jargong är vanligt.

    Du ställer insinuanta frågor till folk som lider, antagligen i hopp om att orsaka ytterligare lidande.

    Ditt agerande är klandervärt. Skaffa dina kickar någon annanstans.

    /Dustpuppy
Svar på tråden Vi som gör äggdonation hösten/vintern 2013/2014