Inlägg från: Jennie med ie |Visa alla inlägg
  • Jennie med ie

    Gnälliga föräldrar på förskolan

    Indianica skrev 2013-10-13 18:00:37 följande:
    Nu är jag iofs ny inom "förskolevärlden" men förstår inte hur vissa av fröknarna orkar/hinner hålla reda på hämt- och lämningstiderna. När jag själv hade barn på förskola blev fröknarna sura om man var 10 min sen på morgon eller eftermiddag, så jag ringde och grejade så ofta jag hann. Men nu när jag är själv på förskola så håller jag absolut inte stenkoll på klockan vad gäller när föräldrar ska komma. Är de 5-10 minuter sena så är de det och det är väl inget att sura över?

    Det är väl ofta främst när man rör sig kring väsentliga klockslag för verksamheten och personalens schema som även 10 minuter hit och dit har en direkt påverkan så att man märker det.

    Som om man enligt schemat ska komma före frukost och så dyker ett par st upp mitt i måltiden...

    eller att alla barnen ska vara komna tills klockan 9 och man planerar att starta en aktivitet eller gå någon annan stanns då och så kommer någon inte förrän kvart över så allt skjuts upp..

    eller att barnet alltid hämtas direkt efter mellanmål och är inställt på det och att h*n inte går med ut på gården efteråt som alla andra gör och så väntar man in föräldern (och hjälper övriga barn med påklädning) som inte kommer förrän precis när man fått på barnet alla kläder...

    eller att ett barn är ganska nytt på avdelningen och ska hämtas kvart över fyra och så är en pedagog från ena avdelningen satt att jobba till halv fem för barnets trygghets skull, och så kommer föräldern precis före halv och pedagogen måste stanna över sin arbetstid för att hinna göra ett överlämnande till föräldern. O s v...

    Några exempel på situationer där även 10 minuter faktiskt kan märkas av. I de flesta fall är det ingen big deal, och en del pedagoger är onödigt kinkiga, men ibland spelar det som sagt roll och då får man så tydligt som möjligt förklara detta för föräldern. 
  • Jennie med ie
    Cogito ergo sum skrev 2013-10-13 19:47:08 följande:
    Jo jag gnäller när märkta kläder försvinner, min son blir kontaminerad trots lister av vad som får och inte får ätas. Denna information inte ges vidare till vikarier och min son kommer hem dag efter dag i två nr för små blöjor trots att vi har lämnat rätt storlek. Lättja kallar jag det.

    Maten och blöjorna är fullständigt relevanta saker att gnälla över. Kläderna är förståss irriterande men det är inte lika självklart att det är personalen som kan stå till svars för det.
  • Jennie med ie
    Cogito ergo sum skrev 2013-10-13 20:04:35 följande:
    Inte stå til svars men jag uppskattar inte att våra försvinner och att våran väska är full med andras namnade kläder. Varför ska man då namna om de inte ens läser?

    Som sagt, jag förstår att det är irriterande. Men det är vanligt att föräldrar själva rör till kläderna, tar fel och lägger fel o s v, så det måste inte nödvändigtvis vara personalen som gör det.
  • Jennie med ie
    Linnez skrev 2013-10-13 21:02:34 följande:
    Att gnälla över att saker försvinner som spännen och snoddar är ju bara löjligt, att barnet har annan blöja på sig kan bero på att andra barn har lånat blöja av ditt barn då detta barnets varit slut, och sedan lämnat tillbaka dem när hen fått nya av föräldrarna. På min dotters dagis så sitter det en lapp på dörren om planeringsdagar som man ser varje gång man hämtar och lämnar, personalen nämner det nån gång bara och påminner en. Orkar fan inte med de som gnäller på personalen på förskolorna, 99% av dem gör ett fantastiskt jobb.

    Då kan det ju i o f s finnas anledning att klaga på 1%, och det är ganska många. Problemet är inte ATT det klagas, utan HUR det klagas och HUR det bemötts av den som får klagomålen riktade mot sig.
  • Jennie med ie

    Viktig information ska inte ges så sent att man behöver kolla varken hemsida eller anslagstavla varje dag för att inte missa den. Däremot när info ges just i god tid så är det föräldrarnas ansvar att ta till sig den på ett tillräckligt sätt, om de kastar lapparna eller lägger undan och sen glömmer så är det ju inte förskolans fel. Klart att man ändå kan påminna både två veckor före och två dagar före och eftermiddagen före... men huvudansvaret att ta till sig tidigare given info är som sagt föräldrarnas,


  • Jennie med ie
    Anonym (ratioalisten) skrev 2013-10-18 16:34:59 följande:
    ..Och nu kommer höstlovet, och då ska en bra förälder vara ledig från sitt arbete så att förskolelärarna kan få vara lediga dom också.  En bra förälder är också ledig på jullovet och alla andra skollov, inte för sina barns skull utan för förskollärarnas skull!

    Så länge det finns minst en för barnet känd fsk/bsk/ped/vik. på förskolan så är det inte så mycket att säga om, men om de pressar en att vara lediga eller om det inte finns NÅGON känd vuxen som kan ge barnet trygghet så ska man som förälder absolut reagera och agera.
  • Jennie med ie

    Jag har arbetat inom förskolan i snart 10 år och ALDRIG varit ledig på höstlovet eller påsklovet, detta höstlovet är jag ledig 2 dagar och det är alltså första gången. De flesta jullov har jag jobbat mer än hälften av dagarna, i år ska jag antagligen jobba alla. Jag kan således inte känna igen mig i den generalisering kring förskolepersonal som görs, ofta ofta. Jag har aldrig pressat föräldrar att ta barnen lediga dessa skollov, bara informerat om rådande omständigheter (att det kan komma att vara vikarier, att avdelningar vissa gånger är sammanslagna och att personal från den egna avdelningen inte kan garanteras) och har inte kännt mig pressad till det av sonen förskola och fritis heller.

    Personalen lämnar sina _önskemål_, hur mycket de än krockar, sen är det upp till chefen/rektorn/annan ansvarig att bevilja resp. neka eller säga vilka dagar det måste jämkas. Det är inte den enskilde arbetstagarens fel att inte chefen tar sitt ansvar.

  • Jennie med ie
    Anonym (ratioalisten) skrev 2013-10-19 18:27:30 följande:
    Under dom omständigheterna, vikarier, annan avdelning och kanske personer som barnen ej känner, hur många föräldrar som har små barn tror du tycker det känns ok att ha sina barn på förskolan då? 

     
    Personer de ej känner var inget alternativ, som jag skrivit tidigare är en känd fsk/bsk, ordiarie eller vikarie, från egna avdelningen eller någon annan, något man ska kunna förvänta sig.
  • Jennie med ie
    Anonym (ratioalisten) skrev 2013-10-19 18:39:01 följande:
    Fast så är det inte alltid.  Det förekommer ganska ofta att samtliga i personalen består av personer barnen inte känner. 
    Det har jag aldrig varit med om själv trots att jag har erfarenhet från en hel del förskolor men vet att det förekommer och det är fel att bevilja ledigheter om det blir följden. Det är som sagt inget jag argumenterar för, tvärtom, så det kan jag inte stå till svars för.
  • Jennie med ie

    Det är inte ovanligt dessutom att föräldrar felaktig tror att deras barn bara känner och är trygga med den personal som "tillhör" den egna avdelningen.

  • Jennie med ie
    Anonym (ratioalisten) skrev 2013-10-19 19:14:02 följande:
    Du behöver inte stå till svars för det, jag bad bara om din åsikt i frågan.
    Utifrån ett argument jag inte haft. Men visst, du har nog förstått nu vad jag står för. Hoppas jag.
  • Jennie med ie
    Anonym (ratioalisten) skrev 2013-10-19 19:39:02 följande:
    Borde jag förstå det? i så fall nej, det gör jag inte, så jag skulle vara tacksam om du svarade.
    Ja det tycker jag nog. Tryck Visa endast så tror jag det framgår ännu tydligare.
  • Jennie med ie

    Sen känner jag heller inte igen detta med alla vikarier heller, på de flesta förskolor tycker jag snarare att vikarier vid lov och liknande är undantag. Av ekonomiska skäl då. De flesta förskolor jag har erfarenhet av har under julen och sommaren t ex snarare satt in vikarier enbart i undantagsfall, t ex om någon av de som skulle jobba blir sjuk och schemat redan är tight, och i grunden inte beviljat fler ledigheter än att det liksom går runt ändå.

Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan