Inlägg från: Anonym (förskollärare 2) |Visa alla inlägg
  • Anonym (förskollärare 2)

    Gnälliga föräldrar på förskolan

    Cogito ergo sum skrev 2013-10-15 07:27:30 följande:
    Alla kanske inte vabbar jobb vabbar..jag tex pluggar och har kurser med massa labb..missar man så kan det bli så illa att man måste vänta ett år. Kursen blir inte färdig och man får inga lån.
    Självklart ska man ha sjuka barn hemma om man misstänker att de är på väg att bli sjuka. Något jag varit noga med men fått skit av personal då de har ringt hem mig en fredag för att alla andra barn redan har gått hem och de hade inte räknat med att han skulle komma tbx en fredag och de skulle få en längre dag.  Sade han var sjuk..jag kom dit..han var frisk som en nötkärna utan snuva och feber. Trots man ringer dagen innan så har de gjort privata planer.  Med andra ord..det utnyttjas.  Ja jag har klagat mycket hos kommun men vet även mitt ansvar. Räknade ut förra hösten att han på 3 månader var där 9 dagar. Men ringdes hem trots att han var frisk så de kunde gå.
    Så får man inte göra!
    Anonym (sant) skrev 2013-10-15 07:40:55 följande:
    Håller med fullständigt,personalen ringer efter föräldrar för struntsaker,tyvärr verkar det vara just för att få gå hem tidigare,eller för att det är så "jobbigt".

    Jag brukar ringa och rådfråga föräldrarna, de känner sitt barn bäst och de vet hur de har det på jobbet. Inte kul för föräldrarna att komma och hämta sitt barn sent och få höra att det varit hängigt hela dagen om de haft möjligheten att hämta tidigare om de vetat. De flesta föräldrar uppskattar detta och de som inte gör det ringer man inte till mer än en gång.
      
  • Anonym (förskollärare 2)
    Anonym (oseriöst) skrev 2013-10-15 09:58:55 följande:
    Jag stör mig som fan på förskolelärare som sitter och har åsikter om vad föräldrarna gör under tiden ungarna är på dagis.

    ...och jag tycker synd om trötta barn som tvingas vara på förskolan trots att man vet att föräldrarna gör nåt annat än jobbar.
  • Anonym (förskollärare 2)
    Litet My skrev 2013-10-15 10:11:07 följande:
    Ibland tror jag inte det skulle skada om vissa pedagoger läser lite pedagogik ang vuxna föräldrar också, alt byter jobb om man tycker det negativa är så jobbigt att det tar överhanden och man själv inte kan kommunicera med föräldrarna eller komma fram till gemensamma lösningar på hur man ska få ut info och regler, uppenbarligen verkar det fungera på en hel del förskolor.

    Fast det är ju när man varit överpedagogisk och trevlig mot föräldrarna som man måste tömma sig på frustration över hur svårt det är att nå vissa. Egentligen vill man ösa det över föräldern, men man är proffsig nog att inte göra det. Vissa föräldrar har verkligen svårt att tänka utanför sin egen lilla sfär och drabbar det dessutom deras egna barn så blir i alla fall jag irriterad. Fast denna irritation får jag inte visa...
  • Anonym (förskollärare 2)
    Anonym (my) skrev 2013-10-15 10:20:37 följande:
    Håller med!

    Två gånger har förskolan "ringt hem" min son.

    En gång var han lös i magen (både jag och personalen var nästan 100% säkra på att det berodde på hans celiaki, och det visade sig sen att så var fallet, men jag förstår ju att de inte vill ha ett barn med diarré på dagis, då passar han bättre hemma).

    Den andra gången var ett specialfall då min son var sist kvar på förskolan, och hon som jobbade där har en egen son som var på ett annat dagis. Denna son blev magsjuk så personalen ringde hem honom. Där satt hon alltså på sitt jobb och skötte mitt barn, medan hon måste hämta sin egen son som blivit sjuk på ett annat dagis. Knivit situation, så hon ringde mig och förklarade läget, och frågade om det gick att lösa på nåt sätt. Vi löste det genom att min sons farmor hämtade min son på en gång, då hon är pensionär.

    Ja ett barn med diarré ska vara hemma oavsett vilkenorsaken är. Dels mår man inte bra när magen är i olag oavsett orsak, sedan är det faktiskt inte personalens sak att byta bajsblöjor gång på gång eller ta hand om nerbajsade barn (vilket förövrigt är skämmigt för barnet med).

    Är man ensam kvar och måste hämta sitt eget barn så ringer man chefen eller nån kollega...inte föräldern. Viss kan man ringa och kolla om det går att lösa, men man ringer chefen först.  
  • Anonym (förskollärare 2)
    Anonym (beror på) skrev 2013-10-15 10:30:44 följande:

    Är mitt barn trött får han vara hemma, alltså inte bara när han är sjuk. Ibland sover han dåligt på natten och då tycker jag inte han ska behöva åka till dagis eftersom det kan vara jobbigt att vara på dagis om man är trött.

    Rätt resonerat, men frågan är vad fk säger. Jobbar man så tycker jag att det är okej att lämna ett barns om sovit lite dåligt, blir det för trött så får man väl lägga det tidigare. Fast är man hemma av nån anledning (utom om man själv är för sjuk för att orka ta hand om barnet) så tycker jag att barnet ska få vara hemma. Det är inte jag som vill bli av med det trötta och griniga barnet, jag vill för barnets skull att det ska få vila.

    Jag kan sitta med ett trött och ledset barn i knät, men vet man att föräldern egentligen kan hämta barnet så känns det inte kul. Då blir man faktiskt lite irriterad på föräldrarna.  Ännu värre om man anser att barnet är sjukt...feber är inte allt, en snuvig och rinnande näsa är också jobbigt. 
  • Anonym (förskollärare 2)
    Plupp73 skrev 2013-10-15 10:53:29 följande:
    Alltså det där med barnens kläder; de kläder vi verkligen är rädda om märker vi. Oftast köper eller får vi secondhandkläder till våra barn, och vi är inte särskilt rädda om dem. Slits de så slits de, blir de smutsiga så blir de. Har aldrig varit med om att mitt barn inte haft varma kläder på sig på förskolan. Jag är glad att det finns folk som vill ta hand om mitt barn på dagarna.

    Dock hade en av mina döttrar blött ner två par strumpor en gång, varpå personalen lånade strumpor till henne av ett annat barn. Dessa tog vi hem och tvättade inför återlämnandet. Föräldrarna till barnet som ägde struporna var helt hysteriska över att de inte hade frågat först om strumporna fick lånas ut. Helt ofattbart....och vi återlämande dem såklart nästa dag. 
    Om du visste hur mycket tid vi lägger på att leta strumpor. Varje vecka hittar vi massor av strumpos som vi lägger på ett visst ställe. Konstigt nog är det aldrig de som saknas, så de ligger kvar medan man hysteriskt letar efter det paret som bara måste hittas. Vi försöker därför lära barnen att lägga avtagna strumpor i sina lådor som de har inne på avdelningen...lådor som egentligen är till för saker som de gjort eller håller på med. Det går lite si så där.
  • Anonym (förskollärare 2)
    Litet My skrev 2013-10-15 11:30:49 följande:
    Anonym(förskolärare2): I så fall får du väl hänvisa till rektorn om en förälder strular/klagar eller barnet far illa? Som sagt krångliga människor finns i alla yrken man stöter på människor, har själv tom åkt på stryk av knäppa anhöriga i vården (förutom utskällningar, gnäll och orimliga krav. På att tant Agda 95 minsann skall ha högklackat som förr eller varför jag som kontaktperson inte botat Kalles kroniska psykos) men det känns mer konstruktivt att lösa det i gruppen/med chefen än att starta gnälltråd på gnälltråd på FL för det finns otroligt många jämfört med vad det finns för tex vård eller kassapersonal. Varför är just behovet att klaga så himla stort hos just förskolärare? (Ny menar jag inte dig som individ utan i stort för såna här trådar finns det mängder av och är det inte slarv så är det föräldrarna till 15 timmarsvarnen som minsann borde ha barnen hemma mer. Gissar också att det finns en del dysfunktionella familjer som inte klarar av eller har råd med olika saker, orkar ha hand om barnen som de kanske borde, föräldrar med npf tex som inte kan passa en tid eller strukturera upp kläderna som exempel, inte att förglömma är att det finns människor bakom slarvpellarna som är nonchalanta eller arga som av olika anledningar inte kan bättre och förmodligen inte vill glömma saker eller göra så barnen far illa medvetet.
    Fast nu svarade jag på ditt påstående att förskollärare borde vara mer pedagogiska mot föräldrarna. Jag svarade att det är vi och behandlar föräldrarna med respekt oavsett vilka konstigheter de har för sig. Det man ser här speglar inte verkligheten ute på avdelningarna. Någonstans behöver man få utlopp för sin frustration och det finns ett behov av att visa omvärlden hur det faktiskt kan vara. Det finns föräldrar som kräver de mest konstiga saker av oss och inte sällan på deras egna barns bekostnad.

    De som jobbar inom vården möter en helt annan förståelse, folk vet att gamla och sjuka patienter kan vara jobbiga. De flesta hör dessutom inte till den gruppen, så då behöver man inte känna sig anklagad själv. De flesta har någon gång haft barn på förskola och skola och tar av nån konstig anledning illa vid sig om någon klagar lite. Dessutom så vet de flesta vilka barn jag har på min avdelning, så jag kan inte ge antydningar ens om att arbetsdagen varit jobbig. Det är ju inte svårt för andra att ta reda på vem jag menar...eller tro sig veta vem man syftar på. Jobbar man inom vården så är det sekretess på vilka ens patienter är (om man inte jobbar på ett boende av nåt slag).

    Jag upplever att det är mer accepterat att de som jobbar i vården sliter  än att de som jobbar inom skola och barnomsorg gör det. "Vadå? Ni passar ju bara barn, hur svårt kan det vara?" är åsikten om förskolan och i skolan är det all ledighet som sticker i ögonen...ledighet som jobbas in flera gånger om oftast. Fast Lärarförbundet driver denna fråga ganska hårt just nu och jag hoppas att det ger gehör.

    Jag ska dessutom skydda kommunens varumärke och får inte prata illa om verksamheten. Hur ska jag då nå ut till föräldrarna i min önskan att de ska reagera? Reagera på de allt större barngrupperna och på den allt mer åtstramade budgeten? Vi har nått en gräns nu som är långt ifrån okej. Skolverket säger 13-14 barn i grupperna och vi har inte en grupp med färre än 16 barn...snarare närmare 20... och vi vet att denna siffra kommer att öka under året. Vår situation är inte på nåt sätt unik. Detta med att vi är tre på avdelningen stämmer inte heller, tre är vi 3½ timme per dag av 12 timmar och under den tiden ska det dukas till lunch samt dukas av. När jag säger nåt om detta så gnäller jag bara...ser inte föräldrarna hur detta påverkar deras barn? Allt man får höra av föräldrarna är att vi gör ett så bra jobb. Kul visserligen, men vi hade kunnat göra ett ännu bättre jobb med rätt förutsättningar...jo så är det inom fler yrken, men de som tycker att vi gnäller, föräldrarna alltså, är ju de som verkligen borde reagera för det är deras barn det handlar om.

    När man då dessutom i detta kaos har en förälder som är arg för att ett par strumpor inte kan hittas just då, ja vad ska man säga? Det är ett par strumpor, de kommer säkert fram. Nej då tvingas jag leta efter en strumpa istället för att vara med de barnen jag har kvar. Eller när föräldern kommer in på gården och pratar i telefon, knappt ser sitt barn och än mindre personalen, utom möjligtvis en nick när de går...snälla se ditt barn som saknat dig hela dagen istället! Acceptera att du inte kan få dagen redovisad i minsta detalj om du kommer tio minuter för sent och ordinarie personal hunnit sluta. Vi vill inte stanna på obetald arbetstid, vi kan ha saker som vi måste hem till. Det handlar om sunt förnuft och respekt som av nån konstig anledning helt glöms bort av vissa föräldrar så fort som det handlar om deras barns förskola...och jag pratar om helt normalt fungerande familjer. 

    Långt ifrån alla föräldrar är så här, men vissa är det och det ar tid och energi från en redan ansträngd verksamhet!      
  • Anonym (förskollärare 2)
    Anonym (fff) skrev 2013-10-15 12:51:38 följande:

    Vad vill du att man som förälder gör för att få mindre barngrupper.  Vi hade pedagoger, som öppet sade till oss föräldrar att barngruppernas storlek påverkade den pedagogiska verksamheten negativt. Jag lyfte det upp en nivå till förskole-områdes chefen på området. Men, det skulle jag inte gjort. De vill nämligen framstå inför chefen som underbara pedagoger som hinner med allt de ska och förväntas en dag.  Så, om vi ska kunna hjälpas åt för att få högre personaltäthet gäller det nog att pedagogerna själva står upp för att de har problem.  På nuvarande förskola mörkas att pedagoger är sjuka eller slutar (eller äh de glömmer att informera).. Hur tusan ska man kunna protestera när man får reda på saker i efterhand. 

    Jag vill inte ha redovisning i minsta delalj. Jag vill veta 2 saker. 1. Vad har de gjort för aktivitet under dagen (pärlor, skogen) etc. 2. Har det hänt något speciellt kring barnet typ (ramlat, bråkat, inte ätit, etc) mot normalfallets "bra". En mening per punkt duger bra.  

      

         

         
       
    Fast det är ju det som är grejen, vi får inte stödja er. Vi kan föra kampen parallellt med er utan att ni får veta det, men vi får inte göra det ihop med er.

    Ja men kommer du precis när avdelningen stänger och barnen lämnats över till annan personal så får du finna dig i att bara få veta att ditt barn haft det bra eller om det varit nåt speciell. Du kan inte förvänta dig att ditt barns personal stannar kvar för att fömedla detta till dig. 
  • Anonym (förskollärare 2)
    Anonym (oseriöst) skrev 2013-10-15 13:01:29 följande:



    Fast det är en helt annan fråga. En normalt funtad förälder lämnar inte sitt trötta barn på dagis för att gå och fika ostört. Min dotter går 15 h/vecka. Jag jobbar obekväma arbetstider men lämnar henne även fast jag kanske inte jobbar dag. Hon mår bra av att vara på förskolan, men om hon på något sätt verkar vara ur form på morgonen, eller om natten varit knölig så får hon alltid vara hemma. Det bedömmer jag som är förälder och känner henne bäst. Men oavsett så känner jag att vad jag väljer att göra på dagen om jag lämnar henne, ska förskoleläraren skita fullständigt i.
    För dig är det tack och lov en annan fråga, men inte för alla.
  • Anonym (förskollärare 2)
    YokohamaNr2 skrev 2013-10-15 13:07:38 följande:
    Men varför kunde inte denna tråd få hålla sig till ämnet? jag jobbar inte i förskolan men är förädrar och tycker det är roligt att läsa om jobbiga föräldrar! jag är ju säkerligen inte perfekt men även jag stör mig som sjutton på vissa andra föräldrar som verkar tro att deras barn är det absolut viktigaste och tränger sig före i dörren, de som pratar otrevligt till sina barn , ignorerar dem, de som drar över otroligt på kvartsamtal så att andra får vänta, de som inte läser infoblad och frågar lärarna om samma saker hundra ggr.  Ja finns en massa jag stör mig på

    Finns ju otaliga trådar där FL föräldrar klagar på förskolepersonal så varför inte en omvänd 

    För att folk känner sig anklagade, då de är föräldrar med barn på förskolan. 

            
Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan