Inlägg från: Anonym (ratioalisten) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ratioalisten)

    Gnälliga föräldrar på förskolan

    Egentligen förstår jag inte riktigt problemet. Det finns gnälliga föräldrar, och föräldrar som är mer än gnälliga (läs omöjliga att överhuvudtaget samarbeta med), men så är det inom alla yrken där man arbetar med människor. Det ingår, tyvärr, att det är så. Samma gnällmänniskor möter dom som jobbar i affärer, sjukvården etc, etc.  Deal with it i stället för att sänka er till gnällisarnas låga nivå!

    Hur då undrar ni, tja ett förslag är information. Om barnet redan från början fått info om en rad saker det jämt tjafsas om så skulle mycket bli enklare. T ex

    - Vi är ute mycket och barnen blir blöta. Vi torkar ALLA blöta kläder i torkskåp. Vill du att vi inte torkar ditt barns kläder i torksåp ber vi er vänligen ej skicka med såna kläder till barnen. Vi har inte möjlighet att kontrollera tvättlappen på alla barnens plagg.
    - Barnens kläder kan få fläckar och bli smutsiga under våra aktiviteter. Ta inte på barnen kläder som inte får smutsas ner. Alla fläckar går inte bort.
    etc...etc.. etc..

    Sen är det bara att vänligt hänvisa till den informationen föräldrarna fått är barnet börjat förskolan. När x föräldrar går bananans för att x dyra skalbyxor torkats i torkskåpet så hänvisar man bara till info-lappen. 

  • Anonym (ratioalisten)

    ..Och nu kommer höstlovet, och då ska en bra förälder vara ledig från sitt arbete så att förskolelärarna kan få vara lediga dom också.  En bra förälder är också ledig på jullovet och alla andra skollov, inte för sina barns skull utan för förskollärarnas skull!

  • Anonym (ratioalisten)
    Anonym (mamma) skrev 2013-10-18 16:40:41 följande:
    Är du ironisk nu?
    Både ja och nej. 
  • Anonym (ratioalisten)
    Moolie skrev 2013-10-18 16:55:23 följande:
    Varför vara hemma för min skull? Jag tar semester om jag vill vara ledig och då sätter de in en vikarie! Sedan är det upp till föräldrarna om de verkligen vill lämna sina ettåringar till "främlingar".
    Ja visst ja, det är så ni gör, hade glömt det då.  In med vikarier eller skicka i väg barnen till en helt annan förskola med okända personal och nya lokaler. 
  • Anonym (ratioalisten)
    Moolie skrev 2013-10-18 17:09:03 följande:
    Japp! :) Och det är min förbannade rätt att vara ledig! Jag arbetar för att få pengar för att leva. Jag lever inte för att arbeta! :) Konstigt va? Att jag har samma rätt som alla andra? Jisses....
    Nej inte ett dugg konstigt, vi som haft några barn som passerat förskolan har lärt oss att alla förskolelärare ska vara lediga på alla skollov samtidigt.  
  • Anonym (ratioalisten)
    Moolie skrev 2013-10-18 17:23:41 följande:
    Och det är vår rätt! Jag vill ha lantbrevbärare på lördagar! Well, jag kan inte få allt här i livet. Det borde du lärt dig vid din ålder! :) 
    Så det är er rätt att vara lediga på alla skollov?!! 
  • Anonym (ratioalisten)
    Moolie skrev 2013-10-18 19:35:20 följande:
    Det var ett snorkigt svar till en snorkig person! ;) Inget mer med det! :) Här är jag jag. Inte min yrkesroll! :) 
    Tack för den! Även om din intention var att vara snorkig mot mej, så säger ditt svar en hel del mer om dej än  att du bara är snorkig. 
  • Anonym (ratioalisten)
    Flygfotogen skrev 2013-10-19 13:10:16 följande:
    Där träder föräldrarnas ansvar in eftersom vi har laglig rätt till semester som alla andra. Jag ställer inte upp varje år och jobbar julveckan om jag kan få vara ledig med de mina bara för att dina barn ska slippa främlingar. Det ligger på ditt samvete som förälder att fixa det som du känner är bäst.
    Det är ingen som har påstått att ni inte har rätt till semester. Självklart har ni det, ni likväl som alla andra. Men det som förundrar mej är ert tankesätt när det gäller rätten till semester. Får bara ni vara lediga när ni vill så verkar det som ni skiter fullständigt i hur det går med barnen. Om dom inte mår bra av att forslas runt till andra förskolor och andra förskolelärare verkar inte röra er i ryggen, så länge det inte inkräktar på era ledigheter. 

    Vet du, även om föräldrarna har det yttersta ansvaret för barnen så är det ändå ni på förskolan som har det fulla ansvaret för att barnen har det så bra som möjligt det tiden barnen är på förskolan. Jag har svårt att förstå hur ni helt kan bortse från det och enbart se till era egna intressen.  Jag har också ett yrke där jag jobbar med människor, och jag vill också ha semester. Skillnaden mellan förskolelärare och mina arbetskamrater är att vi tar semester när vi vill, men vi offrar inte våra "kunder" för det. Vi har inte inställningen att det är inte vårt ansvar. Fungerar inte verksamheten, ja då delar vi på ledigheter så att våra "kunder" får tillfredställd och trygg  vård och vi får ledighet i så stor utsträckning det går så att alla blir nöjda. Ni däremot,  frånsäger er ansvaret helt och lägger över det på föräldrarna. Det är aldrig föräldrarnas ansvar att ni ska få semester när ni vill. 
  • Anonym (ratioalisten)
    molly50 skrev 2013-10-19 13:58:59 följande:

    Och om man inte har den möjligheten? Både min man och jag jobbar skift och för framförallt mig kan det vara svårt att få ledigt under t ex julen då jag jobbar på ett äldreboende.
    Det finns väl inte många,om ens någon,som inte vill vara ledig under jul. Men alla kan inte.
    Har man möjligheten att lämna barnen till t ex mor- eller farföräldrar eller någon annan så gör man ju naturligtvis det. Men alla har inte den möjligheten.

    Nu har jag gett min dotter ledigt från förskolan under höstlovet eftersom min son,som går i skolan,har lov då. Då ska inte heller hon behöva gå då även jag och min man är lediga då.
    Samma sak vid jul. Jag försöker alltid att ge barnen ledigt på loven så långt det går.

    Med det här vill jag bara ha sagt att jag tycker det är onödigt att kasta hintar om att man är en dålig förälder om man lämnar sina barn på förskolan under loven.       
    Det kan,som sagt,finnas en bra orsak till att man gör det. 
    Du missuppfattade nog mitt inlägg. Det var skrivit med ironi. Förkolelärare har en förmåga att tycka att alla barn ska vara lediga alla skollov, för dom vill själva ha semester då.
     
  • Anonym (ratioalisten)
    Jennie med ie skrev 2013-10-19 17:59:49 följande:
    Jag har arbetat inom förskolan i snart 10 år och ALDRIG varit ledig på höstlovet eller påsklovet, detta höstlovet är jag ledig 2 dagar och det är alltså första gången. De flesta jullov har jag jobbat mer än hälften av dagarna, i år ska jag antagligen jobba alla. Jag kan således inte känna igen mig i den generalisering kring förskolepersonal som görs, ofta ofta. Jag har aldrig pressat föräldrar att ta barnen lediga dessa skollov, bara informerat om rådande omständigheter (att det kan komma att vara vikarier, att avdelningar vissa gånger är sammanslagna och att personal från den egna avdelningen inte kan garanteras) och har inte kännt mig pressad till det av sonen förskola och fritis heller.

    Personalen lämnar sina _önskemål_, hur mycket de än krockar, sen är det upp till chefen/rektorn/annan ansvarig att bevilja resp. neka eller säga vilka dagar det måste jämkas. Det är inte den enskilde arbetstagarens fel att inte chefen tar sitt ansvar.
    Under dom omständigheterna, vikarier, annan avdelning och kanske personer som barnen ej känner, hur många föräldrar som har små barn tror du tycker det känns ok att ha sina barn på förskolan då? 

     
  • Anonym (ratioalisten)
    Flygfotogen skrev 2013-10-19 17:47:43 följande:
    För det första förundras jag över hur du buntar ihop en hel yrkeskår och generaliserar hejvilt. Trist beteende.

    För det andra; skulle jag gå runt och bry mig om varje barns reaktion till mitt varande eller icke varande på jobbet så skulle jag bli smått tokig. Det är min arbetsplats, inte mitt kall. Naturligtvis bryr jag mig enormt mycket om "mina" barns väl och ve men jag viger inte mitt liv åt det och definitivt inte min lediga tid. Får jag vara ledig räknar jag med att eventuella problem är lösta eller löses av de som arbetar. 

    Jag offrar inte mina "kunder" genom att vara ledig. Jag har ett LIV också utanför arbetstid. Är det så himla svårt att respektera? Vi delar naturligtvis också på ledigheten men vi delar över hela förskolan och inte bara inne på vår avdelning som är en liten filial på förskolan som utgör helheten av vår arbetsplats. Jag har som sagt INTE sagt att det är föräldrarnas ansvar att jag ska få semester så sluta fortsätta att hävda det. Jag är inte hela min yrkeskår, jag är jag.  
    Du har rätt i att det inte är den enskilda förskolelärarens fel om det enbart är vikarier som jobbar eller förskolan är helt stängd så att barnen blivit förflyttade till någon annan förskola. Naturligtvis är det era chefers fel och inte era.  Men att ni (ja, jag generaliserar, för jag har aldrig hört någon förskolelärare opponera sej mot det) tycker det är ok att göra så mot barnen. Det förstår jag inte.  
  • Anonym (ratioalisten)
    Jennie med ie skrev 2013-10-19 18:34:09 följande:
    Personer de ej känner var inget alternativ, som jag skrivit tidigare är en känd fsk/bsk, ordiarie eller vikarie, från egna avdelningen eller någon annan, något man ska kunna förvänta sig.
    Fast så är det inte alltid.  Det förekommer ganska ofta att samtliga i personalen består av personer barnen inte känner. 
  • Anonym (ratioalisten)
    Flygfotogen skrev 2013-10-19 18:41:48 följande:
    Det spelar ingen roll vad vi tycker. Just nu har vi 25 barn på 2,75 personal på en av våra avdelningar. INGEN av oss tycker att det är okej men vem bryr sig om vad vi tycker? Ingen. Inte vår chef, inte politikerna och ingen av föräldrarna har lyft ett finger för att försöka få igång någon protest heller. Det är betydligt mycket mer än pedagogernas ledighet som är ett betydligt mycket större problem inom den svenska förskolan. Vissa kanske lobbar extra för sin ledighet för de håller helt enkelt på att slita ihjäl sig med alla kvalitetsredovisningar, utvecklingssamtal, kvällsmöten, ansvarsområden såsom husets ekonomi/inköp, pedagogiska utveckling, påtvingade fortbildningar ingen har tid att ta till sig, sjuka kollegor och kanske rentav utrymmesbrist i lokalerna i förhållande till barnantalet. Och får man då bara höra att man är en gnällig jävla yrkeskår som borde lära sig veta hut i princip och sluta dricka så mycket kaffe... ja då kanske man slutar bry sig till sist? Jag hoppas att jag slutar arbeta inom förskolan innan jag når den punkten.
    Det är väl klart att det spelar roll vad ni tycker! Om arbetssituationen är ohållbar där du jobbar så är det ditt och dina kollegors förbannade skyldighet att opponera er och se till att cheferna lyssnar.

    Vad vet du egentligen om föräldrarna? dom kanske visst protesterar, även om dom inte gör det inför er förskolelärare. Det är ju inte till er dom ska klaga, så förhoppningsvis gör dom det till rätt instans. 

    Varför gör du själv generaliseringar om du inte gillar det? Det är långt ifrån alla föräldrar som tycker ni är en gnälig yrkeskår.  
  • Anonym (ratioalisten)
    Jennie med ie skrev 2013-10-19 18:44:06 följande:
    Det har jag aldrig varit med om själv trots att jag har erfarenhet från en hel del förskolor men vet att det förekommer och det är fel att bevilja ledigheter om det blir följden. Det är som sagt inget jag argumenterar för, tvärtom, så det kan jag inte stå till svars för.
    Du behöver inte stå till svars för det, jag bad bara om din åsikt i frågan.
  • Anonym (ratioalisten)
    Jennie med ie skrev 2013-10-19 19:19:50 följande:
    Utifrån ett argument jag inte haft. Men visst, du har nog förstått nu vad jag står för. Hoppas jag.
    Borde jag förstå det? i så fall nej, det gör jag inte, så jag skulle vara tacksam om du svarade.
  • Anonym (ratioalisten)
    Moolie skrev 2013-10-19 20:53:12 följande:
    Det är jag inte ett dugg förvånad över! :) Att du blir arg alltså! Men att bli arg över att ditt barns pedagoger tar semester när du inte kan... Svenska avundsjukan kanske?
    Jag tror du har missförstått en del. Det är nog ingen som blir arg eller avundsjuk för att en enskild förskolelärare tar semester när man själv inte kan. Det är när ALLA ens barns förskolelärare tar semester samtidigt och samtliga byts ut mot vikarier, ibland t.o.m vikarier som barnen inte känner eller ännu värre barnen blir förflyttade till en annan förskola utan någon känd personal alls. Det är då man som förälder blir förbannad. Orsaken till att man blir det är att det ställer till väldigt mycket för dom där små personerna som går på förskolan. Det kan ta lång tid innan dom små blir trygga på sin förskola igen efter en sån period. Jobbar man på förskola borde man vara väl insatt i den problematiken och förstå varför föräldrar inte gillar såna omorganisationer. Den har ingenting att göra med vare sej bekvämlighet eller avundsjuka, utan enbart att man ser till sitt barns bästa.

    Och nej, alla kan inte och får inte semester dom här perioderna.  Och alla har inte nätverk runtomkring som kan passa barnet. Ni skulle veta hur många förldrar som med en klump  i magen lämnar sina barn på förskolan under dom här perioderna. För att dom inte har något annat val. 

     
Svar på tråden Gnälliga föräldrar på förskolan