• Anonym (D)

    Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!

    ALLA har råd.

    En matsäck kostar max 5 kr.
    En frukt kostar ca 1 kr om man går på säsongens frukt, eller 50 öre om man kör en morot istället.

    Men en del föräldrar väljer att prioritera andra saker. För att få 5 kr över till en matsäck räcker det med att man köper ett paket mjölk och bakar bröd en enda gång istället för att köpa färdigskuret bröd, eller att man dricker vatten istället för mjölk i två dagar. Eller att man skippar 2 cigaretter. Eller att man kör lite mer rivna morötter i köttfärssåsen en enda gång.

    Sedan finns det såklart idioter som prioriterar t.ex. missbruk istället för matsäck till barnen, men då är det en helt annan historia. Råd har man. Sedan väljer vissa bort detta.

  • Anonym (D)
    Atena skrev 2013-12-01 20:15:31 följande:
    Det handlar inte om att prioritera annorlunda. Det handlar om att skolan SKA vara gratis, inte om hur de med dåligt ställt ska ha råd. För det problemet ska inte finnas, för skolan ska inte kosta. Är det så svårt för en del att förstå att det är det som kampen handlar om. Inte om hur folk med dålig ekonomi ska prioritera. Människor med dåligt med pengar mår skit ändå utan att sitta och läsa hur andra talar om hur de ska leva och göra för att minsann ha råd med frukten och matsäcken. 
    Skolan ÄR gratis så länge frukt och utflykter är FRIVILLIGT.

    Man har alltid möjlighet att inte äta frukt (eller ta med sig något annat, t.ex. ett knäckebröd eller en morot) och det erbjuds alltid alternativet att stanna kvar i skolan istället för utflykt om man av någon anledning inte kan eller vill följa med.
  • Anonym (D)
    Anonym (olika) skrev 2013-12-01 20:56:51 följande:
    Hur svårt kan det vara att förstå att reserverna försvinner under sjuka dagar, ledigheter och helger? Behöver man vara ett snille för att förstå det?`

    Behöver man inte sylt till pannkakorna, och mjölk att dricka, och kanske en morot eller två? Och så någon smörgås, för pannkakor står man inte sig länge på... Eller?
    Behöver man vara ett snille för att lista ut hur man tillverkar en matlåda för under 5 kr? Nej.

    Pannkakor är billig mat. För 5 kr får man en sats till en hel familj. Pannkakor är BILLIGARE än att göra lådor bestående av mackor gjorda på köpt bröd. Mycket billigare. Några pannkakor, en klick sylt, en morot och en termos med saft kostar ca 5 kr att tillverka.

    Har man inte råd att lägga 5 kr på mat till sitt barn då och då, då har man någon slags allvarligt personligt problem som man behöver hjälp med.

    Man behöver inte vara ett snille för att lyckas hitta 5 kronor i budgeten. Det handlar naturligtvis om att en del är för lata för att göra det och hellre gnäller på skolan än ställer sig och bakar eget bröd istället för att köpa färdigskivat. Det handlar om att en del inte har räknat efter och inte fattar hur billigt det är med pannkakor. Pannkakor består huvudsakligen av mjölk, mjölk och ägg som man mixar med lite fett och steker. Gör pannkakor till middag för hela familjen på helgen (jättebilligt!) och spara 4 pannkakor som blir matsäck till barnet. Skala en morot. Vad är det som är så himla svårt?

    Inte ens om man har världens snyfthistoria där mannen har dött och man själv är sjukskriven har man en så tight budget att det inte finns utrymme för att tillverka EN EXTRA PORTION mat någon gång per termin eller två.
  • Anonym (D)
    Virriga Vera skrev 2013-12-01 21:26:18 följande:
    Du behöver inte sympatisera utan bara acceptera att det finns de som inte har råd med frukt.
    Du måste acceptera att dessa människor visst har råd med frukt, men att pengarna försvinner eftersom de prioriterar fel.


  • Anonym (D)

    Barnbidraget är på över 1000 spänn. Lägg 5 spänn av detta i spargrisen varje månad till barnets utflykter, så finns pengarna när de behövs. De övriga 995 kronorna får räcka till det övriga.

  • Anonym (D)
    Anonym (Greta) skrev 2013-12-01 21:29:39 följande:
    Självklart inte. Men det är ju inte det som diskussionen handlar om. Det handlar ju om att familjer ska ha råd med frukt/matsäck till sina barn. Inte att man ska ta bort utflykterna. 
    Familjer har råd, men en del familjer väljer att prioritera bort detta.
  • Anonym (D)
    LillGris skrev 2013-12-01 21:36:11 följande:


    Jag tycker att alla människor i ett i-land som sverige ska få tvätta håret utan att få slängt i ansiktet att de "prioriterar fel". Jag tycker man ska få använda tvål också.
    Men man måste inte tvätta håret varje dag. Tvättar man varannan dag då går det åt hälften så mycket schampo.
  • Anonym (D)
    Anonym (martyr-trött) skrev 2013-12-01 21:44:04 följande:
    Av det jag har läst här so far så har inte en enda skrivit att de inte har råd. Hur illa ställt har man det om man inte har råd att skicka med 4 pannkakor och en PET-flaska vatten? Och ja man måste inte skicka med mjölk, det får barnen alla andra dagar i veckan, så en dag utan lär de nog klara av.
    Ja, jag skulle hemskt gärna vilja se en månadsbudget från en person som påstår sig inte ha råd med frukt och matsäck till barnen!
  • Anonym (D)
    LillGris skrev 2013-12-01 21:46:45 följande:


    Men ja! Jag tycker att det är en jäkla rättighet att få sköta sin hygien. Jag menar inte att man ska köpa en flaska redken i veckan, herregud, men jag hade nog fan skämts mer om min morsa gick runt med flugor i armhålorna och luktade röv än om jag inte fick ha med mig frukt till skolan.
    Det finns ingen gråskala i din värld, eller? Man kan sköta sin hygien på ett mer ekonomiskt sätt. Många använder för mycket schampo, och man behöver inte balsamera håret vid varje tvätt. Duschar man med lite tvål så luktar man inte röv.
  • Anonym (D)
    LillGris skrev 2013-12-01 21:48:28 följande:


    Har jag sagt det? Jag tvättar håret max två gånger i veckan. Vad har det med något att göra? Ts tycker att man ska skita i att tvätta sig i två månader. Jag vet inte med er, men jag tror faktiskt jag hade fått sparken om jag inte tvättade mig på två månader.
    Jag tror faktiskt att du missuppfattade TS. Jag tror att TS menade "använd mindre shampo" och inte "skaffa hygien som en gris".
Svar på tråden Vilka är ni som inte ens har råd med frukt till barnen? (ang debatt "fruktkampen") Kan ni "fattiga" förklara för mig, tack!