Inlägg från: Lillasmulan |Visa alla inlägg
  • Lillasmulan

    Kom in och rösta fram Årets FL-fotograf 2013 - 5. Barn

    Men åh! Fasen vad fina bilder. Jag gillar faktiskt alla! Första gången det händer Skrattande
    Ska skriva lite om vad jag tycker om var och en.

  • Lillasmulan

    1. Pojken ser så nöjd ut med sin sminkning. Bilden i sig är lite suddig och bakgrunden är rätt trist, men det glada ansiktet tar helt dominans i bilden och man kan inte låta bli att le tillbaka. 

    2. Jag gillar att det är flera dominanta färger (grön, blå, rosa)  som skiljer så mycket från varandra och skapar en bra harmoni och färgkontrast. Man kunde tonat ner färgerna lite bara. Bilden är lite konstigt beskuren. Mer luft till höger vore bra, men jag gillar den. Sommrig och fin och flickan är helt koncentrerad på sitt och bryr sig inte om fotografen.

    3. Jag tänker på de där tonårsserierna som gick på tv på 80/90-talet. Kidsen var uppstaplade i poser och såg coola ut. Enkelt, snyggt och stilrent. Bra ljus i bilden också. Inget av barnen fick störande skuggor eller för mycket ljus i ansiktet.

    4. Vilken liten sol! Otroligt smittsamt och glatt uttryck i barnets ansikte. Glädjen når ögonen och det bara strålar. Härlig bild. Blixten ger dock ett rätt hårt och trist ljus. Om man använder blixt och har PS kan man lägga på ett soft gulrött fotofilter så att det vita ljuset neutraliseras och smickrar huden mer.

  • Lillasmulan

    5. En av mina topfavoriter. Det finns inget att klaga på här. Det är väldigt bra svartvitkonvertering, bra skärpedjup och bra komponerat. Pojken ser ut att ha bli påkommen med något djävulskap. Leran i ansiktet förstärker intrycket av bus och lek. Jättebra bild!

    6. Det råder ingen tvekan om var det här barnet hör hemma någonstans. På scen! Så medveten om kameran och tittar rakt mot betraktaren. Jag gillar även intrycket av scenlampor och vinjetteffekten lyfter bilden.

    7. Jag gillar bilder i profil. Snyggt med ljus bakifrån men som ändå är såpass svagt att det inte blir en helsvart silhuett. Tycker dock att träden och barnet smälter ihop lite väl mycket. Om fotografen hade tagit något/några steg åt vänster så att träden försvann ur bakgrunden hade det blivit bättre tror jag.

    8.Jättekul och snygg bild. De tokiga färgerna och det lekande barnet blir en jättehäftig enhet. Väldigt bra komponerat och det ser mycket proffsigt ut.

  • Lillasmulan

    9. Jättebra porträtt. Gillar den nyfikna och intensiva blicken i barnet. Ljuset är lite utfrätt bara (kan vara mina skärminställningar som inte är hundra också). Bra kort skärpedjup.

    10. Härlig höstbild. Man anar att barnet fryser lite och det ger mer liv i bilden och man får intryck av att det blåser en smula. Fint att barnets kläder går i gråskala medan omgivningen är i guld och grönt.

    11. Det finns något pillemariskt i flickans blick som tilltalar mig mycket. Sockersöt i sin klänning och med blomman i den skira naturen, men den kaxiga blicken och höga hakan ger bilden en oväntad kontrast. Prinsessa utanpå, krigare inuti. Älskar den.

    12. Toksött. Jag gissar att det är lillebror som är på väg att få en puss, men han märker inget för han är för koncentrerad på fotografen. Kul bild och jag gillar sepian. Påminner om de posters som fanns när jag var liten med söta kids på motorcyklar eller som kramades eller sov på konstiga platser.

  • Lillasmulan

    Jag kanske är lite konstig, men jag tycker att alla barn är söta (det finns väl enstaka undantag). De är minimänniskor som vaggar fram och säger tokiga saker. =) Vad är INTE sött med det? Skrattande

  • Lillasmulan

    13. En busig bild. Det blir väldigt fina former i bilden med trädet som snirklar sig och pojken som klättrar. Gillar också att kläderna sticker ut i färgerna i förhållande till naturen. Blommorna i förgrunden lyfter bilden. Snyggt!

    14. Detta är också en sådan där bild som man inte kan låta bli att le när man ser. Barnens glädje färdas genast till betraktaren och bilden utstrålar glädje och värme. Jättefin ögonblicksbild. Tycker mycket om den trots att det kanske inte är tekniskt hundra.

    15. Vilket porträtt! Vilka ögon! Jättefint och kristallklar skärpa. Bilden är nästan krispig. Mycket proffsigt och väldigt sommrigt. Det syns att flickan har blivit ombedd att le och hon gör ett tappert försök. Lite ansträngt på ett festligt sätt.

    16. Ytterligare en favorit. Skärpan är inte hundra men jag älskar den ändå. Barnets förvånade uttryck, de stora växterna omkring - den blir en fin harmoni och komponeringen är spännande. Väldigt fin svartvitkonvertering.

  • Lillasmulan
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-10 19:42:20 följande:
    Nja. Visst kan man RENT OBJEKTIVT se att vissa barn skulle kunna vara aktuella som omslagsbilder på "Vi föräldrar" - och andra inte..?
    De små näsorna, de små fingrarna. Det är mer sådant jag ser i folks utseende rent genrellt. Detaljer som ger ett visst intryck. Sedan kan man ha en shysst helhet också, men jag tycker att detaljer är viktigare i just bilder eftersom det ger karaktär. Fräknar kan man ju tycka är oestetisk rent generellt (jag gillar fräknar men många andra ogillar det). Men fräknar i ett svartvitt porträtt är rent episkt!

    Sedan handlar det om teknik. Kvittar hur gullig unge man tar bild på om man inte kan sin utrustning. Det är mycket som ska klaffa för att det ska bli bra. Modellen är bara en del av bilden.
  • Lillasmulan
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-11 20:54:54 följande:
    Så bra att ni inte pressar honom! Annars kan jag bara konstatera, att du och jag har helt olika uppfattningar om lämpliga fritidssysselsättningar för åttaåriga pojkar.  
    Varför skulle det vara olämpligt för ett barn att ägna sig åt estetiskt och musikalisk verksamhet? Vår kultur hade blivit väldigt fattig om barn inte intresserade sig för musik, konst, teater och litteratur.
    Varför skulle musik vara en sämre fritidssysselsättning än tex en sport? Man gör ju det man gillar och kämpar såklart för att man vill bli bra på det man älskar att göra. De som dessutom blir riktigt duktiga på sin grej, vad det än må vara, började i tidig ålder.
  • Lillasmulan
    Severus skrev 2013-12-11 21:37:23 följande:



    Mina pojkar på 9 och 10 har aldrig varit intresserade av sport. De spelar fiol och cello. Äldsta började med fiol när han var 8. Fick dispens pga sitt enorma gehör.Kulturskolan vill att de går i trean här. Han lysssnar på Youtube och sen spelar han;)
    Och vi uppmuntrar och peppar förstås
    Sjukt häftigt med fiol och cello. Cello och saxofon är mina favoritinstrument (älskar jazz) men kan inte spela något själv. Jag är jätteimponerad av folk som är duktiga i musik. I den här familjen är alla tondöva =)
    Dock är vi väldigt konstnärliga och kreativa. Det är mycket måleri och pyssel istället.
  • Lillasmulan
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-11 22:00:56 följande:
    Halmdocka! Om du har läst vad jag har skrivit i andra trådar, så vet du mycket väl att jag är den sista som har något emot att barn ägnar sig åt "musik, konst, teater och litteratur". Hört talas om barnkörer, instrumentalundervisning, musikklasser..? Som alla har det gemensamt, att läraren väljer musikstycken, texter och uttryckssätt som är lämpliga för barn i den åldern. Men jag tänker inte diskutera detta på den här platsen.
    Halmdocka? Brukar du pyssla ihop halmdockor eller vad menar du? Det är förvisso kreativt men jag vet inte vad det har med saken att göra.

    Kultur innebär mångfald, alltså väldigt många olika nivåer och inriktningar på det man skapar. Det finns inget som heter lämplig konst eller lämplig musik. Det handlar om personligt uttrycksmedel, intresse och smak. Det varierar något oerhört mellan individer. Det blir inte ett individuellt uttrycksmedel om den är ramad och förutbestämd av någon annan. Detta är mitt kärnämne (jag är heltidsestet) så här kan jag skriva romaner till dig i ämnet om vi hittar en lämplig tråd.
  • Lillasmulan
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-11 22:07:31 följande:
    Fiol och cello är väl utmärkt! Det är skillnad aktiviteten i bilderna ovan (talar i foton nu för att ni ska förstå!


    En spelar fiol och den andre sjunger rock. Vad vill du påvisa? Varför är det ena bättre än det andra? Det är helt olika stilar där man uttrycker sig på två olika sätt. Sedan början av 2000-talet har det dock blivit väldigt populärt med Popera, alltså klassisk opera som blandas upp med poppiga rytmer och rockiga stråk. Rockmusikaler är också en stor gren. Stilar blandas och skapar nya intressanta uttryck. Varför skulle det vara olämpligt för barn?
  • Lillasmulan

    Fast om man tolkar en bild på ett sjungande barn som att pojken inte får vara barn och ägnar sig åt olämpliga fritidssysselsättningar då har man ett och annat att förklara vad gäller ens syn på kultur och barn. Ska man haspla ur sig något som kan vara så pass provocerande för mottagaren då får man vara väldigt tydlig om det inte var det man menade.

  • Lillasmulan
    enola skrev 2013-12-13 00:10:18 följande:
    Fast jag kan nog tycka att det mesta han har skrivit är bra mycket vettigare än mycket som ungar lyssnar på idag. Härom veckan var det disco på mina barns skola, för ettan till sexan. Jag jobbade där eftersom min son går i sexan som var de som arrangerade discot. De hade hyrt en DJ men det var barnen som hade satt ihop låtlistan. En låt som återkom flera gånger, och som alla, till och med de små sjöng med i var nåt där ordet "motherf****r upprepades gång på gång.
    Och ska man dra det så långt så tycker jag att Springsteen är en betydligt bättre förebild för ett barn än... tja, vem som helst nästan. En intelligent och engagerad man som lever hälsosamt och har varit gift med samma kvinna i trettio år. Visst, hans texter går över huvudet på de flesta barn, men vad gör det? De går förmodligen över huvudet på många vuxna också. Och jag kan faktiskt inte se att de innehåller något som är direkt olämpligt för barn att lyssna på.
  • Lillasmulan
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-12 23:30:16 följande:
    För att texterna och uttryckssätten inte är barnvänliga. Så tänker ju en normalvettig körledare eller musikfröken överallt. I en kyrkokör t.ex., så sjunger inte barnkören ett mörkt, sorgligt, tragiskt requiem om Jesu lidande och död på Långfredagen. Utan de sjunger en glad sång om Jesus som går så leende och glad i solen, på Påskdagen!

    Tycker du inte att vi ska ha åldersgränser på biofilmer heller..? Sätter du ditt barn framför porrfilmer eller nyhetsinslag med massakrerade döda kroppar..?
    Du jämför Bruce med att låta barn titta på porr och massakrerad kroppar. Du är ju bara för mycket och dina åsikter förtjänar inte att tas på allvar.

    Jag kan tycka att det inte ser snyggt ut att barn sjunger sånger om gud över huvud taget, men har absolut inget emot eller ett problem med att det finns sådant. Det är långt mycket roligare att se ungar rocka loss i en musikal. Du uppvisar en mycket inskränkt och trist attityd gentemot kultur. Du tycks inte förstå att musik är ett nöje och ett medel och att det måste finnas en fri mångfald i det annars har ordet kultur inte någon innebörd.
  • Lillasmulan
    Lejonmamman01 skrev 2013-12-13 09:26:48 följande:
    Men nu använder du ju samma halmdocka igen..? Jag har ju sagt, att jag OCKSÅ tycker att det ska finnas kulturell mångfald. Men att alla uttryck inte är lämpliga för BARN. Jag förstår inte hur någon kan protestera emot det..? För mig är det lika illa att en åttaårig pojke sjunger om att han gjort någon gravid - med en vuxen artists utmanande gester och poser -  som om någon skulle ha sin åttaåriga dotter att dansa magdans på scenen i minibikini, med utmanade höftrörelser och förföriska blickar mot männen i publiken... Hajar du då..?
    Herregud. Är det ens lagligt att vara såhär clueless? Skrattande
    Det är alltså din tanke och relevanta jämförelse när du ser ett barn som sjunger rock (eller vad som helst som inte faller damen i smaken). Att det är som att små flickor dansar utmanande för män? Det är nämligen precis de jämförelser du drar om du läser vad du själv skriver. Men att lalla saker om Jesus som barn definitivt inte alls begriper är helt ok. Det är så man baxnar.

    Nej, det är inte halmdocka. Det är du som gör helt vilda och ovidkommande jämförelser med absurda saker. Skärp till dig. Det är Bruce. Om man tycker att det är olämpligt för barn att sjunga helt vanliga rocksånger som de flesta gillar (oavsett ålder) så har men helt enkelt bara helt jävla löjlig syn på kultur. Slutdiskuterat.
  • Lillasmulan
    Monchichier skrev 2013-12-13 11:35:58 följande:
    Lillasmulan och Lejonmamman01,
    Vad tycker ni att ni får ut av den här diskussionen egentligen?
    Inte ett jota. Jag har fått mitt kaffe nu så ordningen är återställd och mitt ignore-mode är aktivt.
Svar på tråden Kom in och rösta fram Årets FL-fotograf 2013 - 5. Barn