• Mar14

    endometrios problem!

    Choppen skrev det viktigaste: Din endo blir inte värre om du bara får behandling. Däremot är det olika vilken behandling som fungerar för olika kvinnor så om du inte känner att Cerazette hjälper så skall du be att få prova något annat. Du behöver dessutom gå på regelbundna kontroller, så se till att du bokar in det (minst varje halvår och då behöver det vara någon som gör ett VUL och som kan läsa det!). Kunskapen om endo är fortfarande rätt dålig ute hos gynekologerna, så man måste läsa på mycket själv och leta runt så att man får en läkare som faktiskt kan någonting om det - inte bara någon som läste om det i en bok för 20 år sedan.

    Angående din kompis kompis så bör du nog be om mer information om du skall tro på det. Endo i sig ger inte så låga chanser så snabbt, då handlar det i så fall om att hon haft oupptäckta cystor på äggstockarna som gjort att de behövts opereras bort eller något annat sådant.

    Det andra jag tycker att du skall tänka på (det skrev jag till någon annan ung tjej som också hade panik kring bebisverkstad) är att endo kan göra livet surt och att livet är mer än barn. Med det menar jag två saker:

    1. Om du har otur och din endo förvärras när du blir äldre så kan det göra att du kommer att vara sjukskriven en del, att du inte kommer att orka så mycket och att livet överlag blir tuffare (framförallt om du skall försörja ett barn). Se därför till att du nu fokuserar på utbildning och jobb som gör att du kommer att kunna vara sjukskriven om det behövs när du blir äldre och så vidare. Om du har ett bra jobb med ordentliga anställningsvillkor kommer du naturligtvis att ha det lättare att vara borta än om du är timanställd med osäkra anställningsvillkor och låg sjukpenning. Det är värt att tänka på det nu! (Det gäller förstås alla egentligen, men särskilt när man vet att det finns risk att man blir sämre).

    2. Livet är mer än barn. OM det skulle vara så att ni har svårt att få barn så kan det bli en lång resa för er med mycket sorg och längtan. Det blir ännu tydligare när du blir äldre och alla andra börjar skaffa barn. Om det skulle vara så illa så är det viktigt att ha något mer i livet, att kunna minnas den där ungdomstiden när det bara var ni och när ni gjorde saker ni två. Det blir så lätt att det här med barn annars tar över allting och att inget annat spelar någon roll, och det är lite synd att börja med den ångesten när man är så unga som ni är. Bättre att försöka göra andra saker nu, att njuta av varandra och att skapa minnen som ni kan leva på senare, ifall ni skulle få det tufft då.

    Tänk också på att lång ifrån alla med endo har problem att få barn! För vissa går det helt utan problem, så oroa dig inte alltför mycket! Vill du öka din chanser i längden så kolla upp sådana saker som endodiet och sådant, för det kan hjälpa hela kroppen att må bättre, men börja inte oroa dig för bebisverkstan redan nu. Skjut upp det till du är minst 25, kanske äldre. (Ur fertilitetssynpunkt räknas man som gammal vid 35, så du har gott om tid på dig.)


    Bloggar om 'husmorstips' för att bli gravid. -> www.frejochfreja.se/fertilitetsbloggen/
Svar på tråden endometrios problem!