Inlägg från: submarine |Visa alla inlägg
  • submarine

    Jehovas Vittnen

    Finns det några aktiva JV som skriver här? Det vore trevligt att diskutera med er isåfall och få höra eran syn på saker och ting. Se det som en chans att vittna online och räkna lite timmar ;)

  • Svar på tråden Jehovas Vittnen
  • submarine
    kth skrev 2014-03-14 11:45:59 följande:
    Vad vill du prata om?
    Vad som helst :)  
    Tex vad är Jehovas Vittnens position angående blodet nu för tiden? 
  • submarine
    kt h skrev 2014-03-16 23:51:15 följande:
    Det som gäller är fortfarande vad som står i bibeln:

    "Den heliga anden och vi har beslutat att inte lägga någon börda på er utöver följande oeftergivliga krav: att ni avhåller er från... blod" (Apg 15:28,29 Bibel2000)

    Kan man avhålla sig från blod genom att ta emot blodtransfusion?

    Du kan kolla denna nyhetsdokumentären: 

    " rel="nofollow" target="_blank">

    Visst är blodfri kirurgi att eftersträva men det finns situationer där det inte finns några alternativ, trafikolyckor exempelvis. 

    Jag undrar också varför ni äter kött? Alla Jehovas Vittnen som köper sig en grillstek eller en bit biff glufsar i sig blod, det är ju självklart att det finns blodrester kvar i vävnaderna även om djuret har fått rinna av. 
  • submarine
    kt h skrev 2014-03-17 15:12:08 följande:
    Ja men det handlar om att visa respekt för blodet genom att tömma djuret på blod, det var dessa föreskrifter som Gud hade för att man skulle få äta köttet, för Gud förbjöd inte ätandet av kött, bara kött som man inte hade tömt blodet på.

    Det står alltså inte att man måste få ut varenda droppe, varenda blodcell ur djuret, det är en omöjlighet. Bara man utför den handlingen att tömma djuret så har man visat respekt.

    Orsaken till att Gud beordrade Noa att respektera blodet, hade förmodligen med det att göra att människan egentligen inte var skapad för att äta djur. Innan floden så var det förbjudet för människan att äta kött, människor och djur åt bara växtlighet och grödor. För att påminna människan om detta, så skulle man respektera djurets blod, dess liv.

    "Allt som lever och rör sig skall vara er föda; allt detta ger jag er så som jag gav er de gröna örterna. Men kött som har liv, det vill säga blod, i sig får ni inte äta." (1Mose 9:3-4 Bibel2000)
  • submarine
    kt h skrev 2014-03-18 10:49:45 följande:
    Så länge vaccinationer inte innehåller blod, så får man ta det. Blod är den enda anledningen till att Jehovas vittnen avhåller sig från olika produkter.
    Men det är ju många mediciner som framställs med hjälp av stora mängder blod och som jv kan tänka sig att ta. Det stämmer väl också att ni inte donerar blod? Varför utnyttjar ni då andra människors donerade blod för att själva kunna bli friska? Jag menar då att många av de mediciner ni tar har framställts tack vare donerat blod.
  • submarine
    Rataxes skrev 2014-03-19 00:46:10 följande:


    Menar du att du verkligen tror på detta?
    Klart dom gör :) 
    Sen att det inte finns några bevis för att floden ägt rum och att själva tanken är befängd spelar ingen roll för en troende. Det kallas just troende av en orsak. 
  • submarine
    "Skall en kristen ta emot en medicinsk behandling där dessa fraktioner ingår? Vi kan inte säga det, då Bibeln inte ger några detaljer om detta, utan varje kristen måste enligt sitt eget samvete fatta sitt beslut inför Gud."

    Bibeln ger inga detaljer om plasma, röda blodkroppar, vita blodkroppar eller trombocyter heller.
    För övrigt så utgör vita blodkroppar endast 1% av blodvolymen, medans tex hemoglobin(som är tillåtet för jv) utgör hela 15%. Jag förstår verkligen inte logiken i deras resonemang.
  • submarine
    kt h skrev 2014-03-19 19:21:40 följande:
    Jag säger hej då och lämnar den här tråden eftersom det har kommit in en person som gör allt för att smutskasta och motsäga Jehovas vittnen, med lögner, halvlögner, förvrängningar och överdrifter. Personen är inte ute efter en respektfull och konstruktiv diskussion, utan kör med fula debattknep, det har jag ingen lust med att delta i.

    Dom som vill ha svar på mina frågor kan skapa nya trådar med specifika rubriker. Men jag lämnar igen så fort den personen invaderar den tråden. Personen vet vem jag talar om.

    Detta handlar inte om att jag inte skulle kunna ge svar på personens anklagelser. Om någon annan vill ta upp dessa frågor med mig kan göra det, men då med sina egna ord.
    Synd, jag har inte sett några lögner eller fula knep i tråden, snarare olika åsikter, såklart. 
    Men lycka till !
  • submarine
    Lampstället skrev 2014-03-20 09:05:56 följande:

    "Hur kommer det sig att om någon vill veta mer om Hinduism, så går de till en Hindu, mer om Islam, så går de till en Muslim, men om de vill veta mer om Jehovas vittnen så går de till andra källor?"


     


    Om man är förnuftigt funtad så tar man reda på vad kritiker säger också. Det finns två sidor av samma mynt, varför inte ta reda på hur båda ser ut innan man gör ett beslut?
  • submarine
    kt h skrev 2014-03-20 09:23:02 följande:
    Det är alltså det som är problemet, man tar inte reda på från båda sidor när det gäller Jehovas vittnen. Så fort någon gör ett reportage om Jehovas vittnen så intervjuar dom avhoppare.

    Det du skulle ha sagt är: "Om man är förnuftigt funtad så tar man reda på vad Jehovas vittnen säger också." för detta sker inte alltför ofta.
    Så är det nog, jag skulle gärna prata med dom om dom knackade på men jag har inte haft ett endaste besök senaste 4 åren. Jag har släktingar som är jv iofs men vi undviker att prata om sånt
  • submarine
    Lampstället skrev 2014-03-20 22:10:10 följande:

    Varför blir avfällingar elaka?


    Många personer som härjar på diverse forum, som bla hjälpkällans låtsasdebattforum, har tidigare varit medlemmar i Jv.
    Sedan lämnade dom Jv organisationen och förvandlades till mycket mysko personer. elaka typer som bara hånar och hånskrattar åt folk, svär, ljuger, sysslar ofta med onaturliga saker, och tänker mycket mörka tankar.
    Dessa elaka människor spyr ur sig alla möjliga läskiga saker, och är raka motsatsen i sina personligheter jämfört med dom personer som dom älskar att nedvärdera.
    Mycket, mycket märkligt.


    Jag har en känsla av att det där inte stämmer så bra med verkligheten :)
  • submarine
    kt h skrev 2014-04-01 16:17:14 följande:
    Varför man använde tvärslå istället för en enkel påle? Ja det kan man undra, man har i alla tider hängt människor i närmaste påle och träd, att man skulle lägga ner mycket tid till att tillverka en konstruktion som liknar ett kors är för mig främmande även om det inte är omöjligt.

    Men kors-symbolen har använts av t.ex. egyptierna långt innan kristenheten, kallat Ankh-symbolen:

    sv.wikipedia.org/wiki/Ankh
    Nu är jag inte expert på ämnet, men jag har för mig att de använde ett tvärslå för att dra ut på lidandet så mycket som möjligt. Blir man uppspikad på ett kors med armarna utåt får lungorna plats att utvidga sig och man andas lättare, man hålls därmed vid liv längre. Det var det enda syftet med ett tvärslå. Det är en teknisk detalj som egentligen är oviktig. Det skulle lika gärna kunna vara så att istället för kors går folk omkring med en liten avlång metallpinne runt halsen, men nu blev det en pinne med ett tvärslå(kors), för att Jesus troligtvis dog på ett sådant. Jag kan på ett sätt köpa Jehovas Vittnens argument att man inte ska använda föremål för dyrkan osv, men några säkra bevis för om Jesus dog på antingen ett kors eller en påle finns ej så det känns bara dumt att Jehovas Vittnen tar det för en absolut sanning att Jesus dog på en påle. Det är bara att erkänna att romarna använde sig av båda metoderna.
  • submarine
    kt h skrev 2014-04-02 14:43:52 följande:
    Fast det är ju tvärtom, Jehovas vittnen tar det inte för en absolut sanning att Jesus dog på en påle, utan för att det är det mest troliga. Och det är inte viktigt om Jesus dog på ett kors eller en påle, det viktiga är att man som du säger inte använder symboler och materiella attribut när man tillber Gud. Man ska tillbe Gud direkt utan hjälpmedel, med ande och sanning:

    "Men den tid kommer, ja, den är redan här, då alla sanna gudstillbedjare skall tillbe Fadern i ande och sanning. Ty så vill Fadern att man skall tillbe honom. Gud är ande, och de som tillber honom måste tillbe i ande och sanning.” (Joh 4:23-24 Bibel2000)

    Så detta att korset eller pålen skulle vara en viktig sak för Jehovas vittnen, är bara ytterligare en av alla saker som förvrängs av Jehovas vittnens motståndare. Jehovas vittnen har bara helt enkelt anammat det som verkar vara mest troligt. Jehovas vittnen är noggranna med att följa bibeln, och om korset inte har någon grund i bibeln, utan tvärtom kan ha med att det varit symboler hos avgudadyrkande folk långt innan kristenheten tog den till sig, så bör man vara vaksam.

    Men du har rätt i också att romarna gjorde saker för att förlänga lidandet så att dom inte dog på en gång. Och du har rätt i att man skulle dö ganska snart av kvävning om man hängde fritt med armarna rakt upp, på grund av att lungorna trycks ihop. Det var någon som hade gjort en sådan undersökning för att bevisa att Jesus inte har kunnat hänga på en påle.

    Problemet är bara att den undersökningen bekräftar att Jesus dog på en påle, fundera lite på varför dom skulle krossa benen på dom som hängde:

    "Eftersom det var förberedelsedag och kropparna inte fick hänga kvar på korset under sabbaten – det var en stor sabbat – bad judarna Pilatus att de korsfästas benpipor skulle krossas och kropparna tas bort. Soldaterna kom därför och krossade benen på dem som var korsfästa tillsammans med Jesus, först på den ene och sedan på den andre. Men när de kom till Jesus och såg att han redan var död krossade de inte hans ben" (Joh 19:31-33 Bibel2000)

    Det är tydligt att romarna krossade benen för dom skulle dö snabbare, Jesus var ju redan död, så det fanns ingen anledning att krossa benen på honom. När dom krossade benen så tappade dom det lilla stöd dom fick av spikarna på foten, och därmed kvävdes snabbt, helt enligt undersökningen. Om dom nu hade hängt med armarna utåt så hade det inte gjort någon större påverkan att krossa benen, effekten och tanken med att krossa benen var för att dom skulle kvävas på några minuter.

    Har för mig att de flesta jv har en ganska fast ståndpunkt att Jesus dog på en påle, men som du säger det är inte det viktiga. Personligen ser jag inget fel i att använda en symbol i sin tillbedjan av vilken gud man nu tror på, men respekterar helt o fullt de som inte gör det såklart. Jag har ingen aning om korset användes i olika sammanhang innan kristendomen, mycket möjligt.

    Jo jag har för mig att jag har sett den där undersökningen, ska kolla om den finns på youtube. 
  • submarine
    kt h skrev 2014-04-02 21:10:58 följande:
    Det beror på vad du menar med "fast ståndpunkt". Det finns inga direkta bevis på att det var en påle, men det finns inga direkta bevis heller på att det var ett kors, men många bevis pekar på att det var en påle.

    Så här uttrycker sig vår litteratur:

    *** Rbi8 sid. 1703,1704 5C  ”Tortyrpåle” ***

    Uttrycket ”tortyrpåle” nämns i Mt 27:40 i förbindelse med Jesu avrättning på Golgota, som betyder Huvudskalleplats. Det finns inget avgörande bevis för att det grekiska ordet staurọs här skulle betyda ett kors likt det som hedningarna hade använt som religiös symbol i många hundra år före Kristus.
    ...

    Det finns således inga bevis för att Jesus Kristus blev korsfäst på en påle med tvärstycke. Vi vill inte lägga något till Guds skrivna ord genom att införa det hedniska begreppet ”kors” i de inspirerade Skrifterna, utan vi återger staurọs och xỵlon i överensstämmelse med grundbetydelsen i dessa ord. Eftersom Jesus använde ordet staurọs för att beskriva det lidande, den vanära och den tortyr som hans efterföljare skulle få utstå (Mt 16:24), har vi översatt staurọs med ”tortyrpåle” för att göra åtskillnad mellan det och xỵlon, som vi har översatt med ”träpåle” eller, som i vissa fotnoter (t.ex. till Apg 5:30), med ”träd”, ”(ett stycke) trä”.

    Du kan läsa hela artikeln här:

    wol.jw.org/sv/wol/d/r14/lp-z/1001060094

    Tidigare så trodde Jehovas vittnen att Jesus dog på ett kors och använde det i litteraturen, men man förstod alltså senare att bevisen för att det skulle vara ett kors var obefintligt, och det motsatta var mer troligt.

    Bara det att dom grekiska ordens grundläggande betydelse är stolpe eller påle talar för det, något som man även t.ex. kan läsa i det klassisk grekiska verket Iliaden.

    Fair enough
  • submarine
    kt h skrev 2014-04-02 21:21:03 följande:
    Kanske, men det viktiga var att man inte som avgudadyrkarna använde dessa symboler i sin gudsdyrkan.

    Jehovas vittnen går inte runt med en påle runt halsen, eller har pålar i Rikets Sal. Varför vill man överhuvudtaget göra reklam för romarnas avrättningsredskap? Om Jesus hade blivit hängd, hade kristenheten då gått runt med snaror runt halsen?

    Nej det kan ju tyckas vara lite makabert. Men jag förstår tanken & varför folk använder korset i sin tillbedjan, som en påminnelse precis som ni använder vin och bröd för att komma ihåg hans offer. 
  • submarine
    Johan75 skrev 2014-04-12 19:03:38 följande:
    Finns det statistik över dop och rekryteringen inom Jehovas vittnen? Hur ser åldrarna ut när man döps? I vilken utsträckning är medlemmarna "födda inom församlingen" alternativt nyrekryterade?
    Jag kan tänka mig att i västvärlden är de flesta som döper sig infödda i samfundet så att säga. Det är nog väldigt svårt att hitta nya medlemmar via dörrknackning i vår del av världen. I utvecklingsländer däremot är det ju en annan historia, där har nog jv större framgång. Vad gäller ålder så känner jag till några som döpte sig när dom var ca 12-13 år. Det är alldeles på tok för tidigt såklart, min åsikt är att det borde finnas en 18 årsgräns för alla typer av religiösa ställningstaganden, åtminstonde offentliga sådana och i organisationer som Jv, mormonerna osv där en eventuell uteslutning påverkar personen ganska starkt. Jag tror nog även att jv kan hålla med mig om detta? Det är ett stort beslut och inget man ska göra som barn.
  • submarine
    Vibban01 skrev 2014-06-25 22:26:47 följande:

    En global regering behövs det?


    Går det?


    Vem ska styra?


    Svaren får du under ett seminarium som är öppet för alla.


    Det här är din inbjudan,


    Sundsvall 27-29 Jun1 Nordichallen


    11-13 juli Älvsjö


    4-6 juli Malmö Arena


    Det ser ut som att du har kopierat det där från ett jv-traktat :)

    Bumpar upp tråden igen. Hoppas på att det finns aktiva jv här som vill diskutera.
Svar på tråden Jehovas Vittnen