Inlägg från: Esma Sultan |Visa alla inlägg
  • Esma Sultan

    en äkta muslim

    Tom Araya skrev 2014-06-23 00:14:48 följande:
    Grundförutsättningen för alla muslimer borde vara att de kan och ska läsa koranen på dess originalspråk (eftersom det är den enda som godtas som den riktiga koranen), det verkliga förhållandet är nog rätt långt ifrån det.
    Neje! Inte du! Vill gärna höra vad korven har för synpunkter. :)
  • Esma Sultan
    Tom Araya skrev 2014-06-23 00:47:16 följande:
    Angående fastan så borde de som fastar inte arbeta dagtid med påfrestande eller  riskfyllda jobb under perioden utan tvingas ta ledigt, men det lär ju inte hända i detta land.
    Kan man ta nattskift är det bra, då får man ju äta och dricka.
    Ingen annanstans i världen tar man eller får man ledigt från sina jobb eller skola för att man tycker att det är påfrestande att fasta samtidigt. Känner man att man inte klarar av att sköta sitt jobb under fastan, att man blir dålig eller rent av sjuk så måste man avbryta fastan. Man gör vad man kan för att fasta men det är inte meningen att man ska behöva försumma sitt arbete pga fastan men inte heller riskera sin hälsa. De båda behöver gå ihop. I sådant fall, om man tvingas avbryta fastan, så är det helt acceptabelt. Då kan man få fasta vi ett annan tillfälle istället. Så gör också tex. kvinnor som får mens under ramadan.

    Att vara uppe hela natten och sova under dagen är inte acceptabelt.
  • Esma Sultan
    A muslim skrev 2014-06-26 23:11:18 följande:

    Ja det finns dom som tar islam till det som tillhör terrorism men saken är det .det är folk som är muslimer och säger att allah har sagt döda alla som inte är muslimer. Jag är en muslim. Vill ni veta en sak? Allah har sagt med sina egna ord att ingen nånsin får döda nån människa. Den som gör det kan gå in i helvetet. Så det finns dom ba: islam är si islam är så. Men jag säger bara 3ord det stämmer inte. Till baka till ämnet. Än bra muslim är massa sker men jag tänker säga några är ni med?!. Än bra muslim: har sina fötter händer mun samt ögon från synder. En dålig muslim: gör det som kallas synder som baktalar ljuger går till klubber gör synder helt enkelt. PS än riktig muslim står för sin muslimiska identitet. Och den som missar sina böner speciellt den i mitten(asr) kommer alla dina goda handlingar försvinna. Jag hoppas ochså att dom som säger att islam är en rubbig religon kan ha kontroll över sin mun och tänka med huvet tack för mig scw


    Tack för ditt inlägg!

    Jag tror att de flesta muslimer gör så gott de kan för att vara bra muslimer och människor. Sen finns ju de som tyvärr använder religionen som en sköld men bakom fasaden gömmer sig en massa ont. Varför det finns terrorister och fanatiker beror nog i grund och botten på att de själva har personliga problem och brister. De fyller religionen med hat och människor som inte vet bättre nöjer sig ofta med att lyssna på den som hörs och syns mest.
  • Esma Sultan
    A muslim skrev 2014-06-26 23:27:49 följande:

    Aldrig läst att det står att man får döda nån i Koranen. Allah säger inte att man får döda judar han säger att han tar hand om dom på domedagen tills dess låt dom va och att döda är så klart inte tillåtet i islam. Då kunde Muhammed salalha, ha dödat sina granar som var judar. Sura 113 och 112 kan översätt det. Muhammed fred va över honom. Brukade ge dom respekt. Men vad gjorde dom??? Jo dom förgiftade honom. Låter det orimligt om det gör det blunda sakta och tänk med huvet denna gång. Vill bara säga att i alla dagar och år jag gått i koranskola har dom lärt mig har respekt för alla människor oavsett religon eller hud färg o vad jag önskar att han kunde leva. Till dom som inte tror tro inte inte vårt problem men problemet är att du inte håller din mun om jag skulle ha sagt nåt om ditt religion skulle du ha skrivit exakt vad som helst men ett bra råd som hjälper alla håll din mun om du inte har nåt bra att säga... ...iallafall god ramadan alla troende scw


    Vad menade du med sura 112 och 113?

    Vilka förgiftade profeten?

  • Esma Sultan
    Tom Araya skrev 2014-06-27 13:07:58 följande:
    Så att ta (eller vara tilldelad) nattskiftet på sitt arbete är inte okej alltså?
    Är det så så finns det ju inget att göra. Man kan ju inte gå och säga upp sig. det finns ju undantag och fastan måste ju kunna göras under rimliga förhållanden.
    Tom Araya skrev 2014-06-27 13:11:28 följande:
    Ansöker man om ledighet eller semester i god tid så brukar man få det, oavsett skäl.
    Men semester ska man inte ta för att fasta. Ingen vill väl spendera sin dyrbara semestertid på att bara göra....ingenting och inte heller kunna äta och dricka något när man vill.

  • Esma Sultan
    Tom Araya skrev 2014-06-27 16:24:16 följande:
    På ett arbete jag haft med kvälls-/nattskift var det muslimer som bad om just kvälls-/nattskiften under ramadan för att de tyckte det var jobbigt att arbeta utan att få äta och dricka (helt förståeligt, i synnerhet på sommaren).

    I mina ögon är det ett bra sätt att anpassa sig efter situationen och jag har även hört muslimer påstå att man skall göra så, d.v.s. efterleva religionens påbud men anpassat efter läget på bästa sätt.

    Att inte anpassa sig och riskera sin hälsa och/eller kvaliteten på det arbete man har betalt för att utföra är inte okej i mina ögon.
    Esma Sultan skrev 2014-06-27 13:35:32 följande:
    .Men semester ska man inte ta för att fasta. Ingen vill väl spendera sin dyrbara semestertid på att bara göra....ingenting och inte heller kunna äta och dricka något när man vill.
    Bättre att man gör det under ledighet än under arbetstid.
    Det är ju din tro, då är det också du som får göra uppoffringarna för den tron.

    Ja det var vad jag menade. Varken hälsan eller ens jobb får utsättas för risk/fara. Det finns säkert många som arbetar med extra krävande arbeten som gör vad de kan för att kunna fasta och arbeta samtidigt, som dina kollegor. Det är också upp till arbetsgivaren att vara flexibel, så det är väl ingen självklarhet att få byta skift eller arbetsuppgifter etc. under fastan.

    Visst är det upp till mig att anpassa mig efter min situation. Jag vet också mina begränsningar. Det jag menade med att inte ta ut sin semester för att fasta var att man inte ska göra det utan man ska fortsätta att leva som "vanligt" under fastan och jobba gå i skola etc. och INTE ha semester och ligga på sofflocket. Sen om det finns de som gör det är upp till dem.

    Men som sagt fastan är ingen semester och inte heller en månad då man ska lida tortyr. Klarar man inte av fastan och samtidigt utföra vanliga vardagliga göromål ska man inte fasta helt enkelt. Men det är ytterst få som inte klarar fastan. Vill man så går det, (förutsatt man man är vid god hälsa). 
  • Esma Sultan
    oOHalalOo skrev 2014-06-27 21:38:37 följande:

    Jag tycker personligen att det inte är dumt att kunna ta ut semester om det är möjligt just för att verkligen kunna ägna tid till andlighet, dyrkan och Koranläsning, något som är stört omöjligt att hinna med och kanske framförallt orka med om man samtidigt arbetar. Så det är väl använda och spenderade semesterdagar - men det är min åsikt.

    Enligt Islamguiden så börjar Ramadan på söndag 29:e även Saudiarabien börjar samma dag. Ramadan Mubarak!
    Med det gör man ju som man vill.

    Det är som sagt olika. Enligt Islamiska Förbundet i Sverige och Turkiet så börjar fastan idag, 28/6.

    Ramazan mubarek olsun!
  • Esma Sultan
    Zuzanne skrev 2014-06-27 23:24:24 följande:

    Du är muslim om du själv definierar dig som muslim.


    Det anser jag med. Dock tycker jag att man ska uppfylla de grundläggande kraven som att vara en god medmänniska, givmild och tolerant. Som en människa borde vara helt enkelt.
  • Esma Sultan
    johannessssss skrev 2014-06-29 01:38:12 följande:
    en fråga bara, ser du ISIS som bra muslimer?
    Nej verkligen inte!
  • Esma Sultan
    johannessssss skrev 2014-06-29 01:38:36 följande:

    vad tycker du om kristna och judar?
    Jag tycker inte något särskilt om dem. De är människor som tror på Gud, men de är av en annan religion.
Svar på tråden en äkta muslim