Inlägg från: Hummelnr12 |Visa alla inlägg
  • Hummelnr12

    Lärarnas lyxiga lov

    Anonym (Mr mr) skrev 2014-06-15 20:56:40 följande:
    Alla utom läraryrket. Har jag fel? Nämn i så fall en yrkeskategori där samtliga kan ta ut sin inarbetade tid som 7 veckors semester varje sommar.
    När och hur skall lärarna ta ut sin semester annars? Om en lärare skall vara ledig annan tid ä på lov så får man ta tjänstledigt utan betalning. Lärare får inte ta ut sina 5 veckors semester mer än när det är sommarlov, de andra två eller tre veckorna är den inarbetade tiden. Alla veckorna på sommaren är inte inarbetad tid det är precis den semester som alla andra har med skillnaden att lärarna inte får ta ut mer än på sommaren. Sen kan man ju tycka att det är orättvist eller inte men så är fakta. Som lärare kan jag inte lägga in om semester mitt i en termin vill jag vara ledig då så får jag ta tjänstledigt utan betalning.
    Sällan studsar en termos
  • Hummelnr12
    kaffe skrev 2014-06-19 17:18:26 följande:
    Det kanske är en bra ide' att lärare får ta ut endast 4 veckor på sommaren. Förslagsvis bör lärarna då  göra som inom vården där dom 4 veckorna ofta delas in i 3 perioder. Ena året får ni 4 veckor i början av juni, nästa 4 veckor senare och den tredje perioden alldeles innan skolan börjar. Rullande schema, inget gnäll från dom anställda. På så sätt kan lärarna bedriva undervisning med dom elever som behöver extra stöd även under sommaren. Att ingen har tänkt på det!

    De andra 2 veckorna kan ni spara som vi andra gör och ta ut någon annan tid på året, när er chef beviljar er att vara ledig. För det är förutsättningen att man ska få semester. Fungerar det inte för verksamheten blir man inte beviljad semester bara för att man vill.

    Jag vet inte hur det fungerar med betygssättningen, men är det en så simpel sak att en vikarie kan göra det, så visst, ta 3 veckors semester då om ni får, men då har ni bara 2 veckor kvar på sommaren, om ni nu ska vara som vi vanliga dödliga, för det är ju det ni strävar efter, Eller?
    Men varför skall lärarna bara få ta ut 4 veckor när alla andra får ta ut 5 om de vill det? vet inte om du läst det innan i tråden är att lärarna är tvungna att ta 5 veckor på sommaren resten är inarbetad tid alltså c:a två veckor. Lärarna arbetar en vecka efter eleverna slutat och börjar en vecka innan eleverna börjar. Detta ändrades iom kommunaliseringen.

    Det finns redan sommar skolor med lärare som bedriver undervisning för elever man behöver inte hitta på något som redan finns. Men om man inte vill spara ? Okej om det inte fungerar för verksamheten så kommer man ju att få ta ut sin semester som det redan är nu?

    Ok så du tycker att en vikarie som har ditt barn två veckor på ett läsår skall sätta ett slut betyg i 9:an för ditt barn?
    Sällan studsar en termos
  • Hummelnr12
    kaffe skrev 2014-06-19 17:27:01 följande:
    Eller så anställer man fler lärare i skolan och kortar arbetsveckan till 40h/vecka och ger lärarna samma antal semsterveckor som alla andra. Så kan lärarna lyxa till det genom att själva ansöka om när dom vill ta ut dom 5 veckorna. 
    Var skall du hitta dessa lärare? det finns inga pengar och ingen som vill läsa till lärare för att det är för dåligt betalt. Så om du kortar arbetsveckan för läraren till 40 timmar när skall läraren ha tid att göra det arbete som den gör när den inte undervisar?
    Sällan studsar en termos
  • Hummelnr12
    kaffe skrev 2014-06-19 18:40:54 följande:
    Alla som vill får inte ta ut 5 veckor på sommaren. Dom flesta arbetsgivare är nog snälla och låter dom som vill göra det. Enligt lagen har man dock bara rätt till 4 sammanhängande veckor under sommarmånaderna. Så egentligen kan man aldrig kräva att få mer än än 4 veckor på rad.

    Så klart jag inte tycker en vikarie ska sätta slutbetyg. Nihka hade som exempel att så kunde ske om lärarna hade samma möjligheter som alla andra att ta semester när dom vill. Det påståendet är egentligen ganska dumt. Ingen annan verksamhet ger en medarbetare semester när det är som mest att göra på jobbet och dom skarpaste anställda krävs. Att en lärare ens funderar på att det kan ske känns märkligt. Jag hoppas att rektorerna aldrig skulle bevilja en ledighet för ordinarie lärare just då heller, även om möjligheten fanns. Semester får man under förutsättningen att verksamheten på det jobb man har kan fortgå i normal omfattning. Det kan den knappast göra om en vikare tvingas göra ordinarie lärarens jobb och sätta slutbetyt.
    Men vad du inte riktigt förstår vad gäller betyg är att det är en process som är på antingen en termin eller ett läsår. Där processen alltså lektionerna är där du grundar vad du sätter betyg på. Så du kan inte vara borta från lektioner i fyra veckor eller ens två veckor för då blir det inte rättvist varken mot eleven eller betygssättande lärare. Precis och när verksamheten tillåter semester är på sommaren när eleverna inte är där. 

    Annars så får du gärna ge mig ett förslag på när lärare skall ta ut sin semester så att det inte påverkar verksamheten. Det finns aldrig lite att göra p en skola. Jag vet jag har arbetat inom skolansvärld sedan 1992. 

    Jag har en undran vet du hur det fungerar i skolan överhuvudtaget?
    Sällan studsar en termos
Svar på tråden Lärarnas lyxiga lov