• nihka

    Lärarnas lyxiga lov

    Lärare har 5 veckors semester och inte mer än exempelvis landstingsanställda som kan ha mer semester med stigande ålder.

    Att lärare har längre sommarledighet beror på inarbetad tid (45 timmarsveckor), eller ska lärarna arbeta när eleverna är i skolan? Alltså exempelvis ett par veckors ledighet i maj före eleverna har slutat?

  • nihka
    Anonym (Mr mr) skrev 2014-06-15 20:16:27 följande:
    Ja 7 veckors  ledighet i rad är lyx.

    På vilket sätt är det lyxigt att hänvisas att ta ut sin inarbetade tid när det passar verksamheten?

    Eller du kanske föredrar att lärarna får ta ut sin tid när det passar dem själva? En vecka i maj skulle nog många tycka var trevligt, eller i oktober när det är billigt att resa från rusket.
  • nihka
    Anonym (Mr mr) skrev 2014-06-15 21:35:38 följande:
    På vilket sätt är inte 7 veckors ledighet i rad lyxigt?
    Skulle jag varje sommar kunna ta ut 7 veckors ledighet i rad som kompensation för all övertid jag jobbar så skulle jag se det som lyxigt och definitivt inte klaga över hur eländigt jag har det



    Det är inte lyxigt för att lärarna själva inte kan välja. Just nu passar det verksamheten att lärarna tar ut sin inarbetade tid så de är lediga 7 veckor under sommaren, men det skulle väl knappast fortsätta om vi exempelvis gick över till 3-terminssystemet.

    Jag vet ingen som klagar över hur eländigt det är, men det innebär inte att det per automatik blir lyxigt. Det uppfattas säkert väldigt olika mycket beroende på hur partners semester infaller. och om denne kan välja.
  • nihka
    Anonym (intressant) skrev 2014-06-19 00:40:51 följande:
    Intressant tråd. Jag undrar om det inte är dags att avskaffa det långa sommarlovet snart? Inte för att lärarna inte ska få ledigt/semester/kompensation/kalla det vad ni vill, utan för att jämna ut arbetsbördan lite mer. Själv tycker jag ett treterminssystem verkar vara en intressant lösning, utan att vara expert inom frågan.

    Förstår inte riktigt varför man har kvar det långa sommarlovet, vi lever ju inte i bondesamhället längre. Många föräldrar har dessutom svårt att vara lediga mer än fyra veckor på sommaren och måste ordna aktiviteter eller passning för barnen de resterande veckorna.
    Absolut. Det skulle vara intressant att se hur föräldrar till barn som går på exempelvis lågstadiet reagerar när skolan stänger 2-3 veckor i mars och de måste plocka ut semester då för att barnen är lediga från skolan.

    Men det tas väl emot väl för anvisad ledighet, vilket detta nästintill blir, är tydligen lyxigt Flört.
  • nihka
    Anonym (Aaarghhh) skrev 2014-06-19 16:22:20 följande:
    Lång sammanhängande ledighet är lyxigt, oavsett om den är anvisad eller inte. 2-3 veckor anses kanske inte vara så lång att folk upplever det som lyxigt, oavsett om det är i mars eller någon annan gång.
    Nej, anvisad ledighet är aldrig generellt lyxigt även om det kan stämma bra vissa år. Om du tycker det alltid är lyxigt utgår du från dina egna behov av att vilja vara ledig 7 veckor under den tiden den aktuella arbetsgivaren anvisar ledighet. 

    Vi kanske skulle ändra så lärarna fick en kortare sammanhängande ledighet om exempelvis 4 veckor i likhet med många andra yrkesgrupper med möjlighet att ta ut resterande semester och kompensationsledigt mer när det passar dem?

    Detta kan innebära att din sons betyg kan komma att sättas av en vikarie för att hans ordinarie lärare är på 3 veckors semester i maj-juni och i gengäld är på plats i mitten av juli. Många tycker ju att det är skönt att vara på jobbet när det är lite lugnare.
  • nihka
    Inte jag skrev 2014-06-19 17:02:45 följande:
    Jag håller faktiskt med dig. För i andra länder så har väl inte skolan så långt sommarlov och att det är bättre att korta ner det.
    Den totala ledigheten för lärarna blir ändå densamma eftersom man då har tre något kortare lov mellan alla tre terminer istället för ett längre mellan två terminer.

    "Problemet" är att de flesta föräldrar har 5 veckors semester medan lärare har fler veckors ledighet att ta ut eftersom de inte bara behöver sköta undervisningen när eleverna är på plats utan även planering och utveckling som behöver ske när eleverna inte är på plats för lektioner och således jobbar lärarna 45 timmar/vecka. Överskottet måste plockas ut någon gång och det har ansetts lämpligt att göra när eleverna inte är i skolan. Jag vill inte argumentera emot det!
  • nihka
    kaffe skrev 2014-06-19 17:18:26 följande:
    Det kanske är en bra ide' att lärare får ta ut endast 4 veckor på sommaren. Förslagsvis bör lärarna då  göra som inom vården där dom 4 veckorna ofta delas in i 3 perioder. Ena året får ni 4 veckor i början av juni, nästa 4 veckor senare och den tredje perioden alldeles innan skolan börjar. Rullande schema, inget gnäll från dom anställda. På så sätt kan lärarna bedriva undervisning med dom elever som behöver extra stöd även under sommaren. Att ingen har tänkt på det!

    De andra 2 veckorna kan ni spara som vi andra gör och ta ut någon annan tid på året, när er chef beviljar er att vara ledig. För det är förutsättningen att man ska få semester. Fungerar det inte för verksamheten blir man inte beviljad semester bara för att man vill.

    Jag vet inte hur det fungerar med betygssättningen, men är det en så simpel sak att en vikarie kan göra det, så visst, ta 3 veckors semester då om ni får, men då har ni bara 2 veckor kvar på sommaren, om ni nu ska vara som vi vanliga dödliga, för det är ju det ni strävar efter, Eller?
    Ingen har tänkt på det? Varför tror du att det finns lärare som är anställda på semestertjänst VS ferietjänst? Problemet är att när eleverna återvänder från sommarskola är de så trötta att de många gånger inte orkar inte fortsätta med sin ordinarie skoltermin kort därpå.

    Ja, naturligtvis är det en simpel sak för vikarier att sätta betyg. Så talar en oinsatt.

    Sedan menar du att lärarna ska ta ut resterande ledighet som består av semester och kompledighet utöver 4 veckors semester under resterande läsår? Jippi!  Cirka 5 veckors förhandlingsbar ledighet under resterande året inklusive terminstid. Det skulle sannerligen vara en lyx!

    Ni?

    Sedan får du det till toltat 6 veckors ledighet för lärare som jobbar 45 timmar i veckan. Det betyder att du anser att lärare ska ha mindre semester än de 5 lagstadade veckor andra yrkeskategorier får. Varför?

  • nihka
    kaffe skrev 2014-06-19 17:27:01 följande:
    Eller så anställer man fler lärare i skolan och kortar arbetsveckan till 40h/vecka och ger lärarna samma antal semsterveckor som alla andra. Så kan lärarna lyxa till det genom att själva ansöka om när dom vill ta ut dom 5 veckorna. 
    Lägg fram det förslaget till utbildningsministern och be denne instifta att det är så kommunerna ska göra - anställa fler lärare som ska göra gör jobbet som för närvarande färre lärare gör. Trenden är annars att färre lärare gör det fler lärare gjorde tidigare.

    Just nu suger man ut så många undervisningstimmar ur varje lärare som det någonsin går och när lärare som går på semestertjänst går hem efter sin 40-timmars arbetsvecka slutför lärarna som går på ferietjänst och har 45-timmars arbetsvecka  - i den mån någon klarar av att göra jobbet inom den uvsatta tiden.
  • nihka
    kaffe skrev 2014-06-19 18:27:33 följande:
    Njaee, jag tycker 7 veckor ledigt i sträck är lyxigt och  jag unnar lärare att ha det så, så jag hoppar över det. Men du eller någon annan som stör sej på det jag och andra tycker är lyxigt får gärna sno förslaget och lägga fram det. 
    Jag stör mig inte på att du tycker det är lyxigt med anvisad ledighet, jag håller bara inte med dig.

    Nej, jag kommer inte att lägga fram ett förslag om att lärare ska ta ut ledighet när eleverna är i skolan.
Svar på tråden Lärarnas lyxiga lov