• ölburk2

    Fördomsfri negerboll.

    Skitkul
    Men det bevisar ändå hur illa ställt det är med Sverige idag.
    Skiter fullständigt i om jag blir klassad som eller kallad rasist här.., ger mig fan på att jag är en av få på FL som verkligen aktivt, både socialt å ekonomiskt, gör nåt för att motverka rasism, fattigdom, segregering m.m


    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    pansarfjäril skrev 2014-07-27 19:48:11 följande:

    Vad säga? Tja... Att poletten kanske borde trilla ned någon gång?

    Ordet har sin bakgrund i en bedrövlig människosyn, många personer upplever det som kränkande och det används fortfarande för avsiktlig hets mot folkgrupp. Det finns dessutom fullt användbara (och etablerade) alternativa benämningar på produkten. Hela det här ämnet borde ju vara ganska enkel matematik att lösa.

    Men ja... Det hon får en stilpoäng. Det var fyndigt.


    Å detta eviga felpåstående om bakgrund.., men vem bryr sig, inte jag iaf..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    ica skrev 2014-07-28 06:53:26 följande:
    Förstår inte heller varför man avkrävs att ha andras fördomar om en grupp människor. Städerska bytte namn till lokalvårdare för att höja yrkets status. Jag märkte ingen ändring. Däremot när det las ut på entrépenad och inte fungerade. När de vart självstyrande och skötte sitt jobb ypperligt höjdes deras status. Så ett namnbyte på en grupp ändrar ingenting.
    Fyyy! Inte säga lokalvårdare, det heter faktiskt hygientekniker.
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Khaibar skrev 2014-07-28 00:27:47 följande:
    Ja,men i vardagsspråk så används det som en vulgär synonym till vagina,alltså är betydelsen en helt annan är ursprungsbetydelsen.

    Neger betyder dock fortfarande neger (svart,icke-kaukasisk afrikan) och det är därför problemfritt att använda ordet (såvida en lättkränkt neger inte befinner sig inom höravstånd).
    Vulgär synonym? Det ligger nog mest hos användaren eller mottagaren om det ses som vulgärt idag..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    tobbe01 skrev 2014-07-28 13:38:53 följande:

    Å herregud att folk orkar!!! Jag tror att negrer har humor och talar de flytande svenska så tror ja de säger negerboll själva och inser att det inte betyder något nedsättande och att det är ett fullständigt oladdat namn på ett bakverk. Det är bara förnumstiga svenska PK-kärringar som fått för sig att negrer är korkade och inte begriper det och att de är så överkänsliga så varje tendens till anspelning på att de är svarta skapar trauma. Varför påminna de stackarna om att de är svarta?


    Japp, så är det, men varken du, jag eller nån annan kommer att kunna tysta den lilla, men ack så högljudda minoritet, som alltid måste klaga på det majoriteten ser som icke-frågor/icke-problem.. 

    Inte ens jag som alternerar mitt boende mellan Sverige å Gambia, där jag/vi verkar mot rasism, verkar för jämställdhet, aktivt försöker skapa förståelse, investerar med reda pengar, skapar arbetstillfällen där jämlikhet från min/vår sida är ett krav.., inte ens jag undgår att kallas rasist, eller för att inte veta nåt om hur det är i verkligheten..

    Å här hemma i Sverige så sitter folk å ältar frågan, om Negerbollens vara eller icka vara, så jävla patetiskt..


    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Khaibar skrev 2014-07-28 14:32:27 följande:
    Det spelar visst någon roll vad vita "hen" lägger för värderingar vid ordet negerboll,då vita hen utgör både urpsrungs och majoritetsbefolkningen,lättkränkta invällare får väl helt enkelt söka sig till nästa land som är villigt att anspassa språket efter deras krav om det inte passar dem.
    Anonym (*) skrev 2014-07-28 10:27:14 följande:
    Man väljer väl strider efter den mentala nivå man befinner sig på...
    Håler med,det säger en hel om om vänsterns och lättkränkta negrers mentala nivå när de väljer att göra en höna av en fjäder bara för att den nyanlända afrosvenska adeln känner sig kränkt.Korrekt,det hela är en tolkningsfråga.
    Precis som du inte skule använda dig utav ordet fitta vid Nobelmiddagen så skulle du nog inte använda dig utav termen "neger" vi ett möte med "Afrosvenskarnas" riksförbund.


    Ang sista meningen.

    Nä, å det har jag f.ö skrivit om tidigare.., ingen med självbevarelsedrift/självkontroll använder medvetet ett ordval, som kan ställa till med problem i en viss situation..
    Det finns 100-tals ord som vi måste tänka oss för innan vi använder, ibland är dom rätt val, ibland rent utav farliga att uttala..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2

    Ang mitt #57
    Borde ha skrivit, att Gambia är diktatur där jag måste tänka mig för med vad jag säger, så jag har en viss erfarenhet av tvingas tänka på det.
    Trots att jag är vit, så finns vissa risker med att tala helt öppet i Gambia..


    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Nayaa skrev 2014-07-28 15:50:49 följande:

    Ogago: Vad tror du att det stod i ordboken för hundra år sen efter neger? Om det nu är därför du inte använder ordet idiot menar jag.


    Inte ens Svenska Akademiens Ordlista från 2011 har Neger som ett självklart nedsättande ord.

    Ska vi gå tillbaka till uppkomsten att kalla afrikaner för svarta, så är det för att de upptäckresande/kollonasitörerna, eller vad du vill kalla dom som först skulle beskriva människor från Afrika för andra vita.
    Dom hade inget annat att ta till, det var först senare när dom lärt sig komunicera som med afrikanerna som det blev möjligt att dela upp dom i t.ex stamtillhörighet., men kvar blev ändå ordet svart eller Neger om du så vill.

    Det var först när rasbiologin börjat härja som dom svarta blev nerklassade å beskrivna som en sämre sorts människa/ras.. 
    Inte minst vår egen Sven Hedin bskrev dom svarta väldigt osmakligt.., iofs inte så konstigt, han var ju ivrig förespråkare av den rasbiologiska läran, Nazist å Nazityskland vän.

    Å nånstans i betraktande av den rasbiologiska irrläran har "vissa" fått för sig att Neger är nåt nedsättande.
    Isället för att angripa rasbiologin å dess anhängare, så har "vissa" fått för sig att fylla ordet neger med allsköns nedsättande betydelser.., ett, enligt mig, mycket märkligt sätt, att ge sig på falsk vetenskap å försöka ta död på den.

    Jodå, jag vet att det finns ordböcker, uppslagsböcker där man skriver nedsättande om negrer/svarta, ja eg får alla icke vita människor en känga, å andra än vita anses i så gott som samtliga fall vara, "underlägsna den vita rasen".
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    pansarfjäril skrev 2014-07-28 17:08:07 följande:

    Upprepar mina frågor till ölburk2:

    1) Betraktar du nigger som ett neutralt, icke värdeladdat uttryck?

    2) Om du inte bryr dig, varför då kommentera?


    Har inte sett du frågat tidigare..

    Nigger är som du vet ett skälls/nedsättande ord vi plockat in från USA, har inget med neger/svart per definition att göra.., dock används det ibland av de svarta själva, lite som bög, flata, lebba, fjolla här i Sverige, kan inte riktigt i vilka sammanhang eller varför det görs, nån form av avdramtisering, eller kanske visa på att ett ord är inget som dom tänker låta sig hunsas av.., jag vet inte..


    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    pansarfjäril skrev 2014-07-29 21:27:21 följande:
    Ok. Ingen fara.

    'Nigger' är vad jag vet en engelsk förvrängning av latinets 'niger' (svart). Liknande som 'neger' är en svensk förvrängning av samma ord.

    Båda två användes under tiden de etablerades som allmänbenämning för människor med mörkhyad afrikansk påbrå och var inte avsedda att ha någon nedsättande betydelse.

    Varför anser du att nigger är ett nedsättande skällsord idag?
    Antagligen för att när jag växte upp fanns inte ens det ordet, inte vad jag kan minnas, måste antagligen vara nåt jag snappat upp senare.
    I vart fall var är det inget ord som använts i mina kretsar ö.h.t.

    Utan användes neger som nedvärderande eller skällsord, så var det i form av neger-jävel eller nåt annat förstärkningsord, precis som med många andra ord, lapp-jävel, gubb-jävel, finn-jävel, svart-skalle, o.s.v, men då var det inte för att utpeka en grupp utan en person/individ.

    Bara för att du nämner det..
    Kollade f.ö lite på nigger, å jag hittar inte alls samma som du, utan det verkar vara ett ord, som rakt av är ett nedsättande ord för neger/svarta/afrikaner/afroamerikaner/afrikan-amerikan, å som har sitt urspsprung i USA. (Dom har svårt å bestämma sig vad som ska användas i USA  )

    Alltså måste det ha uppstått nåt hundratal år efter att Neger började förekomma i allmänt tal i Europa., det fanns ju inga "afroamerikaner" innan dom började skeppas över till Amerika från Afrika.., lite svårt att sätta ord på nån/nåt som inte finns..

    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2

    Det här handlar om den typiska svenska fegheten, den att inte våga konfrontera, i det här fallet rasbiologin å dess anhängare.
    Så istället för att riskera att hamna i en diskussion med de verkliga personerna som stöder galenskapen, så leker man Ordpolis å klarar sig därmed från att behöva argumentera i sak.., så jävla fegt men ack så vanligt..


    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Anonym (*) skrev 2014-07-30 00:24:37 följande:
    Ja, mycket av det jag skrev är självklart, men alla verkar ju ändå inte fatta.

    Men nu verkar du ju förstått att det inte är vi som inte använder ordet som är kränkta/offer, utan de andra, som inte får använda det.
    Vilka är det som inte får använda det då, jag använder det, å jag har aldrig hört talas om att det skulle finnas nåt slags förbud mot det, känner mig f.ö inte heller det minsta kränkt., snarare mer road av försöken från Ordpolisen, att peka finger till oss andra å deras fåfänga försök att förbjuda vissa ord, å då inte enbart Neger.

    Kränkt känner sig säkert vissa författare, med all rätt, men än har PK-maffian iaf inte lyckats få tyst på Pippi Långstrump, trots ihärdiga fösök från det hållet.
    Ture Sventon tror jag däremot fick stryka på foten, då han ville klä ut en person till Neger i nån bok.., möjligen minns jag fel, men det lär säkert bli rättat av nån som läser i tråden..
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    Nayaa skrev 2014-07-30 09:51:05 följande:

    Ölburk2: Du använder dig inte alls av ordet, men du låtsas att du göra det. När du är med din epatraktorkompisar kanske du gör det men framför svarta människor gör du det inte.


    Nä, varför skulle jag göra det, jag använder det dom vill, vilket gäller alla..

    Men det är så ytterst sällan frågan om vad dom vill bli sedda som eller kallade, att jag inte ens minns när det senast var på tal, förutom i en tråd här på FL, där jag frågade en av mina kvinnliga vänner från Gambia om vad hon ansåg sig vara, å vill bli kallad..

    Har aldrig ägt en EPA-traktor, men det är annars ett förträffligt fordon/redskap, ett som mer eller mindre räddade svenskarna från svält under 2:a världskriget, då den flitigt användes i jordbruket, p.g.a att vanliga traktorer var en bristvara, men numera mest används av yngre tjejer å grabbar som en gemensam hobby.
    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
  • ölburk2
    pansarfjäril skrev 2014-08-01 02:19:31 följande:
    Nu är det visserligen omöjligt att att exakt datera när de orden togs i bruk, men USA som fastland sysslade ju med människohandel från tidigt 1600-tal t.o.m. mitten av 1800-talet. Bruket av ordet 'nigger' lär sannolikt ha spridits relativt tidigt under den tiden iom att latin var mycket populärt även i Nordamerika.

    Nigger är liksom neger en lokal förvrängning av latinets Niger. Varför skulle det behöva användas som en förolämpning mot personer som enligt dåtidens propaganda inte ens hade förnuft nog att begripa att de behandlades illa, inte hade något egentligt människovärde utan enbart var att betrakta som redskap? Det fanns f.ö. gott om direkt förolämpningar också (sambo, tar-baby, pickaninny osv)

    Den svenska rasbiologin låter i mina öron väldigt lik det synsättet. Ordet i sig hade ingen ond avsikt när det begav sig, men den gällande uppfattningen var att en persons karaktär och mentala kapacitet definierades av dess skallform och hudfärg. Svarta kategoriserades i det fallet som att ha knappt mänsklig status. Ordet togs inte i bruk i ont uppsåt, men däremot i stor okunnighet och fördomar. Numera är det många (jag själv inräknad) som associerar det ordet med en långt ifrån smickrande del av Sveriges historia.

    Det jag undrar är varför du personligen betraktar ordet nigger som stötande, när du samtidigt vill försvara användandet av ordet neger, som du vet många personer tar illa vid av?

    Skillnaden är egentligen inte nämnvärt stor dem emellan, förutom att USA betraktas förintelsen som var den transatlantiska slavhandeln som deras arvssynd. Medan här i Sverige försöker vi fortfarande förtränga att vi hade något med saken att göra.
    Svarar bara på det sista..
    Det är inte konstigare än att jag tycker nigger är ett ord avsett att vara nedsättande., jag hittar heller inget som motsäger min åsikt.
    Du ger själv svar på varför Neger inte alls har samma innebörd, att det inte är stötande i sig, utan det av vissa ges en stötande innbörd, genom deras tolkning när dom ser det i ett t.ex rasbiologiskt sammanhang.

    Det finns fler ord som inte är stötande i svenskan, men sätts det in i sammanhang där avsikten är att kränka eller vara stötande, då får innebörden tillsammans ed ordet den betydelsen, men inte vill vi förbjuda dom orden för det..

    Slutsats: Det är vi själva som tolkar vad som skrivs/sägs, det är inte orden som innehåller nåt kränkande eller stötande.
    Välj bort det, så återstår endast budskapet, å ett ensamt ord är inte längre fel att använda.. 

    Några ord som lätt kan ges ett negativt innehåll: ras (ras ska nu tas bort ur t.ex lagtexter), fruntimmer, fitta, gubbe, tant, svart, kommunist, socialist, Sverige Demokrat o.s.v, ord de flesta kommer att ha invändningar emot att jag tagit upp.., men likväl fungerar alla utmärkt att använda i nedsättande eller kränkande syfte, infogade i rätt sammanhang.
     
    Att det är just Neger m.fl ord för div folkslag som anses stötande/kränkande är mest slumpen, det ligger rätt i tid helt enkelt, men det blåser över å är snart förpassat till historien..
       

    Fråga mig inte efter källa, ni får söka sanningen själva.
Svar på tråden Fördomsfri negerboll.