Inlägg från: Dr Mupp |Visa alla inlägg
  • Dr Mupp

    Arbetskraftsinvandring kan lösa sjuksköterskebristen?

    Runes skrev 2014-07-29 22:34:30 följande:
    Jaha och vad ska man göra åt admin?

    Stafett får man bort med högre löner.

    Du verkar ha läst dåligt vad jag skriver, invandring har alltid varit bra, annars vore Sverige helt tomt. Det är missbruken av asylrätten som tar pengar från annat som ska ändras, då vi får hit en tusendel  till oerhörda kostnader som gör bättre nytt i närområdet.
    Vi har själva varit invandrare och lever nu på höga inkomster just i vårdsektorn.
    Anställ fler läkarsekreterare. Det är de som har utbildningen i att sköta det administrativa. Låt vårdpersonalen gör det de är utbildade till. I hela vårdkedjan från uska till överläkare går onödiga timmar år att ta hand om sånt som egentligen inte är deras uppgifter. 

    Stafett finns för att det är brist på utbildad vårdpersonal. Så länge det finns brist så kommer det finnas de som kan kräva högre lön för att ställa upp och jobba i krissitutioner. Läkarbristen lappar vi ganska bra genom att ta in polacker. De lär sig ofta språket snabbt och det är bättre förutsättningar för dem i Sverige än i Polen. Sjuksköterskor är inte lika lätt att ta in från utlandet. För även om läkarutbildningen och kunskapskraven är ganska lika så skiljer sig sjuksköterskans utbildning och arbetsuppgifter åt i olika länder. I Sverige är hon en egen profession med eget ansvar. I många andra länder är hon en läkarassistent utan eget ansvar. 

    Att skapa fler utbildningsplatser är inget som löser krisen idag. Det tar 3 år att grundutbilda en sjuksköterska och 5 år för att få fram en specialist sjuksköterska. För att få fram en färdigutbildad specialistläkare så handlar det om 12 år. Tänk även på att fler utbildningsplatser minskar antagningskravet. För lågt antagningskrav gör att folk som inte kan klara utbildningen kommer in. Att kugga dem är dyrt, det bli billigare att sänka kvalitén på utbildningen. Lärarutbildningen är ett klockrent exempel på det.
    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
  • Dr Mupp
    StackarsMia skrev 2014-07-29 23:46:49 följande:
    Det finns bara ett riktigt sätt att laga punkteringen. Inte genom att lappa och klistra, utan byta ut hela slangen. Lönerna måste öka, stressen minska. De resurser kan ju enkelt tas från det svarta hålet.

    "Totalt beräknar Zest Care att omkring 12.000 svenska sköterskor arbetar i den norska sjukvården."
    www.dn.se/ekonomi/svenska-sjukskoterskor-i-norge-lockas-hem-med-norsk-lon/
    Ja du har helt rätt i att det måste bytas ut helt. Landstingen ska skrotas. Det fungerar inte utan kostar bara en massa pengar som inte kommer till nytta där de behövs som mest. 

    Vi borde kolla på hur tex Österrike och andra fungerande länder finansierar och driver sin sjukvård. Mindre pengar in ger bättre utdelning än vad som sker här. 

    Samma sak gäller förövrigt kostnaderna för invadringen. Den hade kunnat minska rejält om vi gjorde om hur vi sköter invandringen. Vi måste bli bättre på att tillvarata den kunskap som invandrarna har med sig. Det är lätt att raljera om 100 000 anafabaeter, men så ser inte verkligheten ut. De flesta som kommer hit är driftiga kunniga personer . Vi måste redan i första stadiet ta reda på vad dessa människor kan bidra med. Redan vid registering (gissar att det sker en sån) så borde yrke/utbildning listas och sen bör FSI utbildningen bli mycket bättre och mer individanpassad. Det är katastrof att högutbildade ska utbildas i svenska tillsammans med analfabeter. De borde gå att göra mer jämlika klasser så att de som har lätt för att lära sig kan ta sig fram snabbare i systemet och de som har längre väg att gå får möjlighet att ta den tiden. 
    Mer möjligheter att snabbt kunna komplettera bristfälliga utlänska utbildningar för att matcha de svenska utbildningarna. Allt för att locka folket att använda sina kunskper. Att ingengörer, tandläkare osv sitter och kör buss är slöseri med resurser. 
    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
  • Dr Mupp
    StackarsMia skrev 2014-07-30 00:39:41 följande:
    Det är lätt att raljera om 100 000 anafabaeter, men så ser inte verkligheten ut. De flesta som kommer hit är driftiga kunniga personer .
    - Tyvärr är det inte så. De flesta flyktingar vi tar emot har knappt gått ut gymnasiet. Somalier är väsrst, där 7/10 är riktiga analfabeter.
    Det är katastrof att högutbildade ska utbildas i svenska tillsammans med analfabeter.
    - Ja, det är inte så smart eller kul för denna invandrare att sitta med svart/vita kopierade seriestrippar och läsa "Middag".
    Att ingengörer, tandläkare osv sitter och kör buss är slöseri med resurser. 
    - Fast det gör de inte i någon vidare utsträckning. Det är delvis upp till dem själva i dessa fall, samt att vi måste skjuta in dem i en adekvat utbildning fortare.
    Nu kommer inte alla invandrare från Somalia även om du tycks tro det. Och det är ju knappast flyktingarnas fel att skolsystemet inte fungerar i Somalia. I vilket fall som helst så kan man inte vara helt blåst och sakna ambitioner om man väljer att korsa en hel kontinent i jakten på ett bättre liv. Jag menar de flesta arbetslösa svenskar vill ju inte ens byta bostadsort. 

    Problemet är att förutom för läkare så finns det inga anpassade utbildningar för dem som har en från utlandet men som skulle behöva läsa om delar av den. Tex en ingenjör som kanske saknar vissa delar i sin utbildning för att kunna jobba som ingenjör i Sverige måste idag läsa om hela utbildningen. 
    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
Svar på tråden Arbetskraftsinvandring kan lösa sjuksköterskebristen?