• Anonym (-)

    Efternamn…

    Jag är kvinna. Försöker tänka mig in i situationen och, ja, jag kan nog förstå pappan i det här fallet.

    Jag själv hade funnit det lite märkligt om min son skulle få sin pappas nya tjejs efternamn, om de skulle gifta sig. Då hade jag nog hellre sett att sonen fick föra pappans släktnamn vidare, alt. att sonen fick ta mitt efternamn istället (just nu har han sin pappas efternamn då det som sagt är ett släktnamn värt att föra vidare - vilket mitt inte är).

  • Anonym (-)
    Nyfiken gul skrev 2014-07-30 23:03:26 följande:

    varför vill han plötsligt just NU att barnen heter hans namn när dom i alla år haft hennes namn?

    Varför är det plötsligt viktigt? 

    Han har haft en massa år på sig att vilja ha sitt namn på barnen, men nu först tycker han det är en bra ide?

    Är det infekterat mellan föräldrarna så att han gör det här bara på ren pin kiv?


    Jag kan helt klart förstå varför det är viktigt.

    Tidigare har barnen haft mammans efternamn - mamman och barnen tillhör samma släkt och samma blod - det efternamnet är således naturligt att föra vidare (då man i generationer tillhört släkten). Men att plötsligt lämna det namnet (för att _mamman_ gifter sig med en man som barnen inte har några biologisk band med), för att istället föra vidare en annan släkts namn - det ÄR lite märkligt. Ändock vanligt förekommande i vårt moderna samhälle med alla dessa olika familjekonstellationer till höger och vänster.

    Jag kan iaf förstå om pappan hellre ser att de tar hans efternamn, och således för detta vidare, än att ta mammans nya mans efternamn.

    Jag hade som sagt ansett det vara mycket märkligt om min son fick sin pappas nya tjejs efternamn (om pappan skulle byta till det). Då hade jag hellre sett att sonen behöll sin pappas släktnamn, eller att sonen bytte till mitt efternamn istället.
  • Anonym (-)

    [quote=73707327][quote-nick]Anonym (Sara) skrev 2014-07-30 23:11:30 följande:[/quote-nick][/quote]

    Du kan väl hälsa din sambo att han kan fråga mamman till barnen om de kan göra som så att barnen får PAPPANS efternamn som sitt EFTERNAMN, medan de får MAMMANS nya efternamn som MELLANNAMN?

    Det är en bra kompromiss. Men se till att pappans efternamn står sist (dvs: förnamn, andranamn, mellannamn (mammans nya efternamn), efternamn (pappans efternamn). Exempel: Karl Gustaf Johansson(mammans nya) Lindborg(pappans).

  • Anonym (-)
    Anonym (??) skrev 2014-07-30 23:14:47 följande:

    Mannens namn BLIR mammans namn när de gifter sig. Hon får det för gott, det är hennes att fortsätta använda för alltid.


    Ja, för att MAMMAN väljer att inleda en NY relation med en NY man.

    Barnen inlede inte en ny relation. De har sin mamma och sin pappa. De bör inte ha mammas nya killes namn. Det säger ju sig självt!
  • Anonym (-)
    Anonym (Sara) skrev 2014-07-30 21:56:27 följande:

    Sambons barn berättade att deras mamma och hennes nya man ska gifta sig i sommar och att hon ska byta efternamn till hans och då ska även dom byta namn. 

    Hur hade ni ställt er till det? 

    Hade ni gått med på det om det hade gällt era barn?


    Du kan väl hälsa din sambo att han kan fråga mamman till barnen om de kan göra som så att barnen får PAPPANS efternamn som sitt EFTERNAMN, medan de får MAMMANS nya efternamn som MELLANNAMN?

    Det är en bra kompromiss. Men se till att pappans efternamn står sist (dvs: förnamn, andranamn, mellannamn (mammans nya efternamn), efternamn (pappans efternamn). Exempel: Karl Gustaf Johansson(mammans nya) Svensson (pappans). - Barnen heter således Johansson Svensson (med Svensson som efternamn).
Svar på tråden Efternamn…