• milda matilda

    Hur mycket hjälper barnen till hemma?

    Som rubriken lyder, hur mycket hjälper era barn till hemma och hur gamla är de?

    Vår 11-åring dukar undan sin egen tallrik efter maten och får ofta gå några omgångar och duka av. Slänger egen tvätt i tvättkorgen och städar sitt eget rum (ej dammsuga). Hjälper ibland till att duka eller passa småsyskon och andra mindre grejer. Dock oftast under protest.

    Jag tycker personligen att barnet borde kunna göra mer, men det försvåras bla av att hen inte behöver göra något alls hos den andra föräldern. Vill ju inte gärna att barnet ska sluta vilja komma hit för att det är enklare hos den andre. Är heller inte så förtjust i bonussystem, guldstjärnor och liknande, jag tycker helt enkelt man ska hjälpa till i en familj efter förmåga.

    Tips eller liknande erfarenheter?

  • Svar på tråden Hur mycket hjälper barnen till hemma?
  • Anonym (Stina)

    Min 9åring städar sitt rum och dammsuger hela lgh, lagar frukostgröten, hjälper till med tvätten när allt skall ner och sen upp igen, handlar lättare saker själv om man missat nåt, bäddar och bäddar rent i sin säng och hjälper småsyskonen om han känner för det.

    Han tycker även om att hjälpa till att laga mat och lära sig det över huvudtagen tycker han om att hjälpa till och farmor brukar säga att inte många 9åringar är så duktiga, jag vet inte han är min första 9åringen men inte den sista, alla mina barn är hjälpsamma men vi har den filosofin att hjälps vi åt kan vi ha roligt allihopa sen

  • LindaJohanna

    Min tolvåring städar sitt rum varje söndag. Plockar undan, dammar, dammsuger och tar av sängkläder. Han brukar hjälpa till med maten för att han älskar att laga mat. Det är inget jag kräver utan han ber ofta om att få fixa middagen!
    Varje torsdag har vi städning av gemensamma utrymmen. Han brukar ansvara för hall och en toalett. Plocka undan, torka och ta golven.

    Han får månadspeng, det är hans "lön". Skulle han plötsligt vägra att hjälpa till så får vi sätta oss ner och prata om hur det blir med lönen. Det är inga problem hos oss, alla hjälps åt för att vi är en familj!

  • LindaJohanna

    Min tolvåring städar sitt rum varje söndag. Plockar undan, dammar, dammsuger och tar av sängkläder. Han brukar hjälpa till med maten för att han älskar att laga mat. Det är inget jag kräver utan han ber ofta om att få fixa middagen!
    Varje torsdag har vi städning av gemensamma utrymmen. Han brukar ansvara för hall och en toalett. Plocka undan, torka och ta golven.

    Han får månadspeng, det är hans "lön". Skulle han plötsligt vägra att hjälpa till så får vi sätta oss ner och prata om hur det blir med lönen. Det är inga problem hos oss, alla hjälps åt för att vi är en familj!

  • Mrs Green

    Min 9-åring städar sitt rum (det måste vara gjort innan veckopengen betalas ut), också brukar hon hjälpa till att handla (i närbutiken) och laga mat när hon vill, men det är inget jag kräver. Jag tycker det räcker hos oss i den här åldern. Nästa steg (om ett år eller två) blir nog att börja ta mer hand om sin egen tvätt.

  • pamilya

    Vår 5 åring städar sitt rum, dukar på/av bordet vid måltider, hjälper till med tvätten, hjälper till med lillebror och hjälper till att städa undan i lägenheten. Ibland frågar jag om han vill hjälpa till och ibland säger jag åt honom att hjälpa till. Sällan några protester. Än så länge hjälper han gärna till. Tänker att vi hjälps åt i en familj och skulle aldrig betala för att han ska hjälpa till hemma.

  • MxMeNow

    Femåringen städar sitt rum och bäddar sin säng, dukar, dukar av sin tallrik, lägger smutstvätten i rätt högar, hjälper att sortera strumpor efter tvätt. Äldsta (11 år) städar sitt rum, bäddar, bäddar rent, lagar mat 1 gång i veckan, tömmer diskmaskinen, och allt femåringen gör. Mellanbarnen gör som femåringen och hjälper med matlagning när de vill, det gör femåringen också.

    Jag har säkert glömt något.

  • modsey

    de stora barnen fixar sina rum själva( jag kan fixa 18 åriga sonens i bland)
    De tar såklart sin egen disk och 18 åriga sonen tar oftast disken, hjälper till med småsyskonen, tar ut sopor osv.
    6 åringarna ansvarar för att katterna får vatten Flört och stökar annars mest till . Men de plockar undan på sitt rum när man ber dem.

  • milda matilda

    Hmm ja då hjälper ju vår 11-åring till väldigt lite i jämförelse, som jag misstänkte.. hon säger att ingen av hennes kompisar behöver hjälpa till hemma heller, men det kanske inte stämmer

    Hon är ganska bortskämd med saker och så, så hon skulle lätt kunna hoppa över mpnadspengen för att slippa hjälpa till, så det är em dålig motivation tyvärr.

    Jag tror helt enkelt vi får sätta oss ner inför hösten och gå igenom tillsammans vilka uppgifter som ska göras. Jag tycker som sagt också att det är självklart att man hjälps åt i en familj, de vuxna är inte barnens slavar!

    tack för era svar, bra att ha lite att jämföra med!

  • Majsan70

    Du sätter ju gränserna hemma hos dig så jag ser inte riktigt problemet. Javisst kommer det att gruffas men det går över. 

    Vår 11 åring städar sitt rum inklusive dammsugning. Ibland dammsuger hon resten av huset med. Hon tar undan sin disk tömmer o fyller diskmaskinen. Är med o lagar maten, går ut med soporna tar hand om hunden och tar hand om sin häst 5 dagar i veckan.Ser till att katterna har mat och städar ibland deras lådor. Vår dotter har varken månads eller veckopeng och vill hon ha det kommer det inte att förknippas med hushållsarbetet.

  • MS

    Jag försökte i flera år få mina stora barn att hjälpa till hemma, men det var alltid gnäll och sura miner. Slutade alltid med att jag eller maken gjorde det. Både han och jag pendlar dock långt och har ofta problem med att hinna och orka när vi väl är hemma. För tre år sen satte vi oss ner och hade familjeråd. Jag orkade inte mer. Lösningen blev att vi har städhjälp tre h/v. Ett städföretag som kommer.

    Killarna får 500kr var i månadspeng. För det ska de sköta disken (plocka ut främst då alla i familjen plockar i efter sig själv), bära ut sopor, hämta och passa lillebror (ca 1-1,5h tre dagar per vecka), plocka undan och damma sina rum (de slipper dammsuga och torka golv), bädda rent egna sängar samt packa egna träningsväskor mm. Viktigast av allt var dock ett löfte om att de inte säger nej när jag eller deras pappa ber dem göra ngt.

    Killarna var 11 och 13 när vi började med den här dealen. Vi har aldrig höjt månadspengen och aldrig fått en fråga om att de ska få mer. Vi har aldrig längre några konflikter kring att hjälpa till och de har på eget initiativ börjat laga mat en eller två dagar i veckan. Det funkar kanon hos oss även om jag i början fick arga blickar från kompisars föräldrar eftersom de tyckte att vi betalade för mkt i månadspeng.

    Det brydde jag mig dock inte om för jag fick ett liv och en harmonisk familj för den summan och det har varit värt vartenda öre!

Svar på tråden Hur mycket hjälper barnen till hemma?